22 Eylül 2024 Pazar

Başaran: Devlet yargısı ve kolluğuyla kadınların baş düşmanıdır

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ayşe Gökkan'a 30 yıl ceza verilmesine tepki gösterdi. Gökkan'ın sözünü hatırlattı, "Ayşe'nin dediği gibi kadın yaşam özgürlük dünyaya düşen bir cemredir. Bu cemreyi yok etmenize izin vermeyeceğiz. Kürdüz, kadınız, buradayız" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, haftalık basın toplantısında TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a verilen 30 yıl hapis cezası, ekonomik kriz ve kadınlarla yaptıkları bütçe görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Urfa'nın Suruç ilçesinde katledilen 33 sosyalist gencin failleri hakkında açılan davanın karar duruşmasının bugün görüldüğünü hatırlatan Başaran, "Bir kez daha ifade etmek istiyoruz ki adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

'DEVLET YARGISI, KOLLUĞUYLA KADINLARIN BAŞ DÜŞMANIDIR'
Kadın katliamları ve kadına yönelik şiddet devam ederken bakanlığın verileri değerlendirmeyerek erkek şiddetini görünmez kılmaya çalıştığına işaret eden Başaran, basından ve kadın kurumlarından elde ettikleri verileri açıkladı. 2021 yılının ilk on ayında 234 kadının katledildiğini belirten Başaran, kadın ve çocuklara yönelik saldırı ve hak gasplarına yönelik yaşananlara örnekler verdi. İzmir'de KYK yurdunda kadınların pijama giymesinin erkekler rahatsız oluyor diye yasaklandığını, Diyarbakır'da bir çocuğun okuldan evine giderken V.B. isimli erkek tarafından cinsel istismara maruz kaldığını söyleyen Başaran, V.B'nin erkekleri koruyan yargı tarafından 'temas yok' denilerek serbest bırakılmasına tepki gösterdi.

Özsavunmasını gerçekleştiren Mevlüde Akgün'ün serbest bırakılmamasına da tepki gösteren Başaran, Çilem Doğan davasını hatırlatarak, "Yargının cinsiyetçi ve erkek bir yargı olduğu ısrarla haykırıyoruz. Devlet yargısıyla, kolluğuyla erkektir ve kadınların baş düşmanı haline gelmiştir" diye konuştu.

Başaran açıklamasında İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi kararını hatırlattı, sözleşmeyi her alanda savunmaya devam edeceklerini söyledi.

'AYŞE GÖKKAN KARARI KADIN MÜCADELESİNE SALDIRI'
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a 30 yıl hapis cezası verilmesini kadın mücadelesine saldırı olarak nitelendirdi. Ayşe Gökkan'ın Nusaybin'de kadın belediyecilik örneğini sergileyenlerden biri olduğunu hatırlatan Başaran, beş yıllık belediyecilik çalışması süresince hakkında 167 kez hakkında soruşturma açıldığı bilgisini verdi.

Gökkan'ın baskı ve zulüm politikalarına boyun eğmediğini duruşma salonundaki duruşuyla da bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Başaran şunları söyledi: "Verdiğiniz ceza sizin acizliğinizi, korkaklığınızı gösteriyor. Ayşe'ye verilen ceza sadece Ayşe'ye verilmedi. Başta Kürt kadın mücadelesi olarak bütün Kürt kadın hareketine yönelik bir intikam saldırısıdır. Tıpkı Figen'i, Sebahat'ı, Aysel'i, Gültan'ı, Ayla'yı ve şuan rehin tutulan mücadele eden yüzlerce kadın gibi. Kürt kadın mücadelesine dönük düşmanca, cinsiyetçi anlayış kaybedecektir. Ayşe'nin dediği gibi kadın yaşam özgürlük dünyaya düşen bir cemredir, bu cemreyi yok etmenize izin vermeyeceğiz. Ayşe'nin dediği gibi Kürdüz, kadınız, buradayız. Mücadele etmekten vazgeçmiyoruz."

'HİÇBİR KADIN YALNIZ DEĞİL'
Saldırıların sadece Kürt kadınlarına yönelik olmadığını belirten Başaran, baskıların kadın mücadelesi yürüten tüm kadınlara uygulandığını söylediğini. İktidarın saldırıların güç alan erkeklerin de kadınlara saldırdığını kaydeden Başaran, Nihal Yalçın, Ezgi Mola, Farah Zeynep Abdullah gibi kadın sanatçılara yönelen cezalar ve saldırılara tepki gösterdi. Başaran, "Bilsinler ki, her kadının yanında büyük bir kadın dayanışması ve mücadele var. Hiçbir kadın yalnız değildir" diye konuştu.

'TOPLUMSAL CİNSİYETE DAYALI BÜTÇE ÇALIŞTAYI'
Yürüttükleri kadın yoksulluğu kampanyasına da değinen Başaran, bütçe görüşmeleri kapsamında kadınların bütçe sürecine katılımının sağlanabileceğine işaret etti. 

Bütçe görüşmelerinde kadının isminin geçmediğini kaydeden Başaran, tekçi anlayışın bütçesine karşı toplumsal cinsiyete dayalı bütçeye ilişkin 24 Ekim Pazar günü İstanbul'da çalıştay düzenleyeceklerinin bilgisini verdi.

Başaran konuşmasında engelli kadınların yaşadığı sorunlara da değindi.

'KADIN MÜCADELESİ İÇERİDE DIŞARIDA DEVAM EDECEK'
Konuşmasında son olarak Kobanê davasına değinen Başaran, şunları söyledi: "'Erkek egemen kapitalist sisteminin kadın direniş ve mücadelesini güçlendirerek her alanda kadın birlikteliği ile mücadeleyi yükselteceğiz' demişiz. İktidara göre bu söylemler suç. Asıl suç sizin kadın düşmanı politikalarınız. Asıl suçlu Ayşe Gökhan'a 30 yıl ceza veren zihniyetin kendisi. Asıl suçlu şarkıları yasaklayanlar ince arama dayatanlardır. Arkadaşlarımız bu kumpas davası pençesindeyken cezaevlerinde her türlü hukuksuzluklar yüz yüze kalıyorlar. Leyla Güven ve Hülya Alökmen burada iletişim cezasına çarptırıldı. Bunun sadece Kürtçe halay çektiği için aldıklarını biliyoruz. Bundan birkaç gün önce Figen Yüksekdağ yanlarına adli tutukluların yerleştirilmek istendiğini belirtti. Adalet Bakanlığı'na seslenmek istiyoruz. Cezaevinde yaşanan yaşanabilecek bütün sorunların, saldırı ve kayıpların sorumlusu sizsiniz. Kadın mücadelesi dışarıda ve içeride devam edecek. Bu saldırılar bize geri adım attıramayacak."