30 Eylül 2024 Pazartesi

Baro düzenlemesi Meclis'te, avukatlar eylemde

AKP-MHP ittifakının baroların yapısına müdahaleyi kapsayan düzenleme Meclis'e sunuldu. Düzenlemeye itiraz eden barolar ise "Savunma Mitingi" düzenliyor.

AKP-MHP ittifakının baroların yapısına müdahalesi anlamına gelecek olan ve 'çoklu baro' adıyla anılmaya başlayan yeni düzenlemeyle ilgili yasa taslağı, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AKP baroların işleyişine ve seçim sistemine müdahaleyi içeren düzenleme 28 maddeden oluşuyor. 

Düzenlemeye ilişkin AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan Meclis'te düzenlediği basın toplantısında konuştu: 

"Yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduk. Bu düzenlemeyi neden getirdik? Herkesin kafasında bu soru var. Baroların günümüz koşullarında ihtiyaçları karşılayamadığını tespit ettik. Son 20 yılda hızla artan avukat sayısı ve bunların İstanbul, Ankara, İzmir'de yoğunlaşması baro ile meslek üyeleri arasında rabıtanın kopmasına neden oldu.

Barolar başta olmak üzere hukuk dernekleri, akademik çalışma yapan akademisyenler, teşkilatlı ya da teşkilatsız bütün avukatların görüşlerini aldık. Hukukçu milletvekillerimizle bir araya geldik. Cumhur İttifakı olarak 28 maddeden oluşan teklifimizi Meclis Başkanlığı'na sevk ettik."

Teklifin içeriğini açıklayan Özkan özetle şöyle konuştu:

- Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde asgari 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. Bu şartlara göre bugün itibariyle barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulabilecek.

- 4 kişilik Kurucular Kurulu, 2 bin avukatın imzasını alarak kuruluş işlemlerini 6 ayda tamamlayacak.

- TBB, kuruluş işlemlerini yerine getirmek üzere Kurucular Kurulunu görevlendirecek.

- Kurucular Kurulu, kurulacak baronun genel kurulunu toplayacak ve genel kurulda yeni baronun organları seçilecektir. Seçim sonucunun Türkiye Barolar Birliğine bildirilmesi üzerine baro, tüzel kişilik kazanacak.

- Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde barolar tüzel kişilik kazanma tarihine göre o ilin adıyla numaralandırılacaktır. Buna göre meveut barolar bir numaralı baro olacak.

- Kuruluşu tamamlanan baronun ilk seçimli olağan genel kurulu, kuruluşu takip eden ve son rakamı çift olan yılın Ekim ayının ilk haftası içinde baro başkanının daveti üzerine toplanacaktır. Böylece tüm baroların seçimleri aynı tarihte yapılacak.

- Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde TBB ilgili baroya yazılı bildirimde bulunacak ve 6 ay içinde kuruluş için gerekli olan asgari avukat sayısı sağlanamazsa o baro tasfiye edilecek.

- Tasfiye işlemleri son yönetim kurulu tarafından TBB’nin gözetim ve denetimi altında yapılacak ve tasfiye edilen baronun malları TBB’ye geçecek.

- Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, birden fazla baro varsa diledikleri baroya kaydolabilecek ve bunların devam eden iş ve işlemleri bu baro tarafından yürütülecek.

BAROLARIN, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NDE TEMSİLİ
- Baro ve TBB organlarının seçim usulünde bir değişiklik yapılmayacak.

- Her baro, TBB Genel Kurulunda, baro başkanı ile sabit üç delege ve ilaveten her 5 bin avukat için ilave bir delegeyle temsil edilecek. TBB’nin 477 delegesinden 138’i İstanbul, 57’si Ankara, 30’u İzmir Barosu seçimlerinde belirleniyor. Üç baronun toplam delege sayısı 225. Teklif yasalaşırsa her baro TBB Genel Kurulu’na baro başkanı ve 3 delege belirleyecek. Ayrıca 5 bin avukat için bir delege verilecek. Bu durumda, mevcut hale göre, 46 bin 52 avukatın kayıtlı olduğu İstanbul Barosu delege sayısı 13 olacak. Ankara 7, İzmir ise 5 olacak.

- Kuruluş tarihine bakılmaksızın tüm barolar için, baro organlarının seçimi 2 yılda bir Ekim ayının ilk haftası içinde, TBB organlarının seçimi ise 4 yılda bir Aralık ayı içinde yapılacaktır. Seçimler sonu çift rakama tekabül eden yıllarda yapılacak.

- Birlik Genel Kurulunun olağanüstü toplantısı; on yerine yirmibeş baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilecek. Olağanüstü genel kurul toplantısı, Kanunda Birlik Genel Kurulunun görevleri arasında sayılan hususlarla sınırlı olarak yapılacak ve seçimli olamayacak.

Baro ve Birlik başkanlıklarının herhangi bir sebeple boşalması halinde baro yönetim kurulu kendi üyeleri arasından yeni baro başkanını seçecek ve seçilen başkan, kalan süreyi tamamlayacaktır.

BAROLARIN CMK, ADLİ YARDIM VE BAZI KURUL VE KOMİSYONLARDAKİ GÖREVLERİ
- Bir ilde birden fazla baronun kurulmasına imkan tanınmakla birlikte adli yardım ve zorunlu müdafilik hizmetleri avukatlar arasında eşitlik ilkesi ile adil bir denge gözetilerek yerine getirilecektir. Görevlendirmelere ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

- Birden fazla baro kurulan illerde, özel kanunlardan kaynaklanan kurul ve komisyonlara avukat görevlendirilmesi, baroların eşit ve dönüştimla temsili esas alınarak adil bir şekilde yapılacak.

KIYAFET SERBESTİSİ
- Avukatların kıyafetleri nedeniyle herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulmaması için düzenleme getirilmektedir. Bu çerçevede avukatların inanç ve yaşam tarzı tercihleri nedeniyle mesleki engelleri ortadan kaldırılmaktadır. Yeni avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidati) yan oranında ödeyeceklerdir.

AVUKATLAR EYLEMDE
Düzenlemeye itiraz eden barolar, bugün İstanbul, Mersin ve Antep'te Savunma Mitingi gerçekleştirecek. 

Ankara'ya gerçekleştirdikleri 'Savunma Yürüyüşü'nün ardından mücadeleye devam kararı alan barolar ise birçok ilde eylem başlattı. İzmir ve Antalya baroları dün baro binaları önünde toplandı. Yürüyüşüne izin verilmeyen Antalya Barosu'na bağlı avukatlar, alkışlarla 'savunma susmadı, susmayacak' sloganı attı. 

İstanbul, Mersin ve Antep baroları da bugün 12.30'da adliye binaları önünde 'Adalet Mitingi' gerçekleştirecek.