25 Eylül 2024 Çarşamba

'Barış için gelin, Yeşil Sol'a oy verin'

Diyarbakır, Ağrı ve Kars'ta halkla buluşan Yeşil Sol Partililer, 14 Mayıs'ta Kürt düşmanı, inkarcı, sömürgeci iktidarı tarihin çöp sepetine atacaklarını söyledi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Diyarbakır, Ağrı ve Kars'ta halkla buluştu.

DİYARBAKIR
Lice ilçesinde gerçekleştirilen halk buluşmasına Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Yeşil Sol Parti milletvekili adayları ve yüzlerce kişi katıldı. Buluşma öncesi heyet kentte konvoyla tur atarken halktan da büyük ilgi gördü.

Konvoy sonrası ilçedeki seçim bürosunun önünde konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Lice'nin Diyarbakır ve Kürdistan'ın kalbi olduğunu vurguladı. "Başarımız Lice'nin direnişi gibi olacak" diyen Öztürk, iktidarın düşmanlıkla Kürdistan'ın her yerini talan ettiğini, kimyasal silah kullandığını söyledi. Öztürk, şöyle devam etti: "Önümüzü kesmek istiyorlar, Rojava, Efrin barış yerlerini DAİŞ'e veriyorlar. Biz Kürt ve Türk halkları olarak yıllardır birlikteyiz ama bu sistem Kürt'ün dilinin, kimliğinin, kültürünün düşmanı. Kayyum bütün kurumlarımıza saldırıyor çünkü iradelerimize tahammülleri yok. 14 Mayıs'ta onlara hayır diyeceğiz. Bu sistemi tarihin çöp sepetine atacağız."

Kürt halkına dönük inkar politikalarına dikkat çeken Öztürk, "Bizim bu sistemle derdimiz var. 100 yıllardır biz bedelini verdik, canımızı verdik, sürgün yedik ama direnişimize devam ettik, ediyoruz. Bir halka 'kimliğinizi inkar edin' diyemezsiniz" dedi. Kürt sorunu çözülmeden, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kalkmadan hiçbir sorunun çözülmeyeceğini vurgulayan Öztürk, Öcalan'ın paradigmasının tüm ezilen halklar için umut olduğunu kaydetti.

Halaylar ve zılgıtlarla geçen buluşma boyunca, "Bijî serok Apo" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganları atıldı.

AĞRI
Yeşil Sol Parti milletvekili adayları Zelal Yılmaz, Heval Bozdağ, Nejla Demir ve Sırrı Sakık, Eleşkirt, Diyadin ve Doğubayazıt ilçelerinde halkla buluştu. Buluşmalara yüzlerce kişi katıldı.

Eleşkirt buluşmasında konuşan Sırrı Sakık, Kürt halkının sistematik olarak yok sayıldığını vurguladı. "Korkmak yok, geri adım atmak yok. Bu devlet bize zulüm etti. Bu devlet uzun yıllardır dilimizi kültürümüzü yok saydı. Bundandır ki yüzlerce arkadaşımız cezaevinde, sürgünde. Sizin hakkınızı savunmak için çok ağır bedeller ödedik, çocuklarınız çok ağır bedeller ödediler" diyen Sakık, zulme karşı birleşme gününün geldiğini söyledi. Diğer ittifakların barış derdinin olmadığını vurgulayan Sakık, "Bu topraklarda barışın olmasını istiyorsanız gelin Yeşil Sol'a oy verin" dedi.

Heyet ardından Diyadin'e geçiş yaptı. Heyet, kalabalık bir konvoy ve binlerce kişi tarafından karşılandı. Aday tanıtım etkinliğinde konuşan milletvekili adayı Zelal Yılmaz, halkı yoksulluğa, açlığa mahkum eden savaş ve sömürü rejimini asla kabul etmeyeceklerinin altını çizdi. Kürt halkını inkar eden sömürü rejimini birlikte bitireceklerini vurgulayan Yılmaz, mutlaka kazanacaklarını söyledi.

Nejla Demir ise, "Yine partimizin, davamızın arkasında duracağınızı biliyoruz. Size söz veriyoruz ki parlamentoya gittiğimizde bugün kayyumların gasp ettiği belediyelerimizi tekrar hizmetinize sokacağız. Söz veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Sırrı Sakık, 2015'te fırıncı olarak çalıştıkları sırada özel harekat tarafından katledilen gençler Muhammet Aydemir ve Orhan Aslan'ı andı. "2 çocuğu öldürüp yanına silah koydular. Sonra 'PKK'lileri öldürdük' dediler ama yalan söylüyorlardı. O çocukların öğretmenleri karnelerini gösterdi. 2 çocuğun katili bulunmadı, cezalandırılmadı" diyen Sakık, katillerin gereken cezayı alması için gereken her şeyi yapacaklarının sözünü verdi. Heyet daha sonra Aydemir ve Aslan'ın katledildiği yere giderek güller bıraktı.

Buluşmalar boyunca "Bijî serok Apo", "Direne direne kazanacağız", "Bê Serok jiyan nabe", "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwadana zindana" sloganları atıldı.

KARS 
Yeşil Sol Parti milletvekili adayları Gülistan Kılıç Koçyiğit, Gülcan Alp, Sertaç Çelikkaleli seçim çalışmaları kapsamında Arpaçay ve Susuz ilçelerinde seçim bürolarını ziyaret ederek halkla bir araya geldi.

Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Bu seçim biz yoksullarla zenginler arasında bir seçim, bu seçim demokratik, özgürlükçü bir yaşam isteyenlerle bizi tebaa olarak gören, saltanat sürenler arasında bir seçim. Erkek egemen iktidarla kadın özgürlükçü paradigma arsında bir seçim" ifadelerini kullandı.

Heyet ardından esnaf ziyareti gerçekleştirdi.