21 Eylül 2024 Cumartesi

Barış Anneleri'nden çağrı: Savaşa karşı sınıra akalım

Barış Anneleri, tutsak yakınları, DBP ve HDP'li kadınlar Nusaybin'de yaptıkları Anneler Günü etkinliğinde, AKP-KDP işbirliğiyle gerçekleştirilen sınır ötesi işgalci savaş saldırılarına tepki gösterdi, "Anneler sınıra akmalı" çağrısında bulundu.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Mardin'in Nusaybin İlçesinde Anneler Günü etkinliği düzenledi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Pero Dündar, Dersim Dağ, Nuran İmir, Ayşe Sürücü, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Adalet Nöbeti'ndeki tutsak yakınları, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'tan çok sayıda kadının katıldığı etkinlikte, "Heta rojên azad ava bikin, emê tekoşîna xwe bidomînin - Özgür yaşamı kurana kadar, mücadeleyi sürdüreceğiz", "Dayikên tekoşer rumeta me ne - Mücadele eden anneler onurumuzdur" yazılı pankartlar asıldı.

Saygı duruşuyla başlayan etkinliğe katılan kadınlar, "Çerxa Şoreşê" marşını okudu, "Bijî berxwedana Zapê", "Bijî serok Apo", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana dayikan" sloganlarını attı.

'ANNELER ÇOCUKLARININ YANINDA DURACAK'
MEBYA-DER yöneticisi Meryem Soylu, Anneler Günü'nü kutladıkları bugün pek çok annenin çocuğundan ayrı kaldığını belirterek, "Bu sistem, çocuklarının annelerine kavuşmasına bile izin vermiyor. Anneler böylesi bir günde çocuklarının mezarlarına dahi gidemiyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, anneler çocuklarının yanında duracak" dedi.

'BARZANİ ÇOCUKLARIMIZI KATLEDİYOR'
Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarda Türkiye ile işbirliği yapan KDP'ye tepki gösteren Soylu, "KDP bugün dağları bombalıyor, çocuklarımızı katlediyor. Barzani çocuklarımızı bombalıyor. Utanmıyor musun" diye sordu.

Konuşmanın ardından Barış Anneleri'nin savaş karşıtı mücadelelerini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

'ANNELER SINIRA AKMALI'
Barış Anneleri Meclisi adına söz alan Esmer Çıkmaz, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'a yönelik tehditlere tepki göstererek, saldırın tüm kadınlara yönelik olduğunu vurguladı. Güney Kürdistan'a yönelik saldırılara değinen Çıkmaz, "Kan dökülmesini istemiyoruz. Nereye kadar bu acılar yaşanacak. Anneler sınıra akmalı. Bu savaşı durdurmalı. Artık çocuklarımızın cenazeleri gelmesin. Çok acılar yaşadık, artık yeter. KDP'ye lanet olsun. Adında Kürdistan var, utanmıyor mu? Bir an önce bu yanlıştan dönmeli. Bugün biz isek, yarın sıra ona gelecektir. Bunu unutmasın" ifadelerini kullandı.

'HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN'
Tutsak çocukları için Adalet Nöbeti'nde olan anneler adına yapılan konuşmada da, "Bu kan dursun, talebimiz bu. Hasta tutuklular serbest bırakılsın. Tek talebimiz barış, özgürlük" dendi.