21 Eylül 2024 Cumartesi

'Barınma haktır satılamaz'

EHP Gençliği ve Kaldıraç Üniversite, KYK yurtlarına yüzde 80 zam yapılmasına tepki göstermek için Vezneciler Kız Öğrenci Yurdu önünde eylem yaparak, iktidara öğrencilere erişilebilir barınma sağlaması çağrısında bulundu.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Gençliği ve Kaldıraç Üniversite, barınma hakkına sahip çıkmak için İstanbul Fatih'te bulunan Vezneciler Kız Öğrenci Yurdu önünde toplandı. "Barınma haktır satılamaz" pankartı açılan eylemde, "Barınma haktır satılamaz", "Müşteri değil öğrenciyiz", "Beslenme, barınma, ulaşım kamulaştırılsın, ücretsiz olsun" dövizleri taşındı.

Ortak basın açıklamasını Fulin Çoban okudu. Çoban, siyasal iktidar ve kapitalist düzenin talan politikalarına karşı durduklarını ve en temel hakları ellerinden alınırken mücadele etmek için harekete geçtiklerini belirtti.

"AKP hükümetinin yeni yurtlar açmama, açtıklarını denetlememe, denetlediklerini düzenlememe sebebi belli. Rant uğruna çetelere ve yandaşlara diktikleri binaların bir kısmıyla dahi yurt sorunu çözülebilirdi" diyen Çoban, iktidarın bilinçli olarak yurt sorununu çözmediğini, eğitimi sermaye, öğrencileri de müşteri olarak gördüğünü vurguladı.

KYK yurt ücretlerine gelen yüzde 80 zamma tepki gösteren Çoban, devletin görevinin barınma hakkını koşulsuz şartsız bütün öğrencilere sunmak olduğunu dile getirdi. Barınma hakkına ulaşmada yaşanan maddi zorluğun devlet tarafından giderilmesini isteyen Çoban, şöyle devam etti: "Öğrencilere lütuf gibi sundukları yurtlar 6 8 kişilik odaları, sağlıksız ortamları, pahalı ve kötü yemekhaneleri ile yaşam standartlarımızı hiçe sayıyor... Bizden bu kadar kötü şartlarda barınmamızı bekleyen iktidar yüzde 80 zam ile gençleri öğrenci değil müşteri olarak gördüğünü bir kez daha belli etti. Bizler müşteri değil, öğrenciyiz. Sorun sadece artan fiyatlar değil, aynı zamanda en temel haklarımızı satılığa çıkartan mevcut sistemdir."

Eylem sloganlarla son buldu.