23 Eylül 2024 Pazartesi

'Baran Serhat'ı, ideallerini zaferle taçlandırarak yaşatacağız'

Rojava'da çetelerin gerçekleştirdiği suikastle şehit düşen MLKP MK üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz (Baran Serhat) İstanbul'da anıldı. "Boyun eğmedik. Hayat ve devrim her yerde" diyen Namaz'ı anan yoldaşları, dostları, O'nu ve ideallerini mücadelelerini zaferle taçlandırarak yaşatacaklarını vurguladı. Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu, Rojava'da TSK ve desteklediği çetelerin düzenlediği suikast sonucu şehit düşen MLKP MK üyesi ve Rojava Temsilcisi Bayram Namaz'ı (Baran Serhat) andı.
 
Anmanın yapıldığı salona Serhat ile Rojava şehitlerinin resimleri ve "Baran Serhat (Bayram Namaz) ölümsüzdür" yazılı pankartları asıldı.
 
Anmaya, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, ESP MYK, Suruç Aileleri İnisiyatifi, Devrimci Parti, Mücadele Birliği, SGDF, Partizan, HDP, HDK, SYKP, BEKSAV, Kaldıraç, Anadolu YAKAY-DER, Alınteri, Komün Dergisi ve Öğrenci Birliği yönetici ve üyeleri ile çok sayıda tutsak ve şehit yakını katıldı. Suruç şehitlerinden İsmet Şeker'in ailesi ve Gebze Hapishanesi'nde açlık grevinde olan Gülizar Erman gönderdikleri mesajla Namaz'ı andı.
 
Namaz'ın söylediği Kürtçe ve Türkçe ezgiler eşliğinde, Rojava şehitlerinin resimlerinin olduğu sinevizyon gösterimi yapıldı. Namaz'ın sesiyle salonda bulunanlara dokunması, duygulu anlar yaşattı.
 
Anma, Bayram Namaz şahsında Rojava devrimini savundukları sırada şehit düşenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. Kavga dostları ve yoldaşları Namaz ve tüm Rojava şehitleri için "Biz kazanacağız" şiirini hep bir ağızdan okudu.
 
ÖTSP: DOKUNDUĞU HER YÜREKTE İZ BIRAKTI
 
Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu adına yapılan konuşmada, Bayram Namaz'ın Türkiye ve Kürdistan devriminin, bölgesel devrimin önder kadrolarından biri olduğu vurgulandı, "Tanıma şansına erişenler bilir. Coşku ve inanç, bilinç ve iradenin birleştiği ve herşeyiyle devrime adanmış bir ömürdü o. Sesi gibi güzel, yüreği gibi naif, bilici gibi aydınlık, sözü gibi sadeydi. Sevgisi derin, öfkesi heybetli, kavgası büyük olanlardandı. Her yüreğe dokundu. Dokunduğu her yürekte iz bıraktı" denildi.
 
'BİRLİK DEVRİMİNİN COŞKULU İNŞACISI OLDU'
 
Namaz'ın 20 Şubat 1970'de Ağrı Patnos'da yaşama merhaba dediği ve tüm yaşamını devrim mücadelesine adadığı hatırlatılarak, sömürgeciliğin inkar ve asimilasyon politikalarının ve toplumsal eşitsizlikleri onun devrimciliğe yönelmesini koşulladığı kaydedildi.
 
Komünist fikirle üniversite yıllarında tanışan Namaz'ın, "Zora dayalı devrim fikrinin kararlı savunucusu, ser verip sır vermeme geleneğinin boyuneğmez uygulayıcısı, birlik devriminin coşkulu inşacısı oldu.
 
Girdiği her işkenceli sorgudan başı dik ve çelikleşerek çıktı. Militanlığıyla bulunduğu her alanda dikkat çeken ve sürükleyici bir rol oynadı" diye belirtildi.
 
'HER GÖREVİ MİLİTAN DEVRİMCİLİK VE ADANMIŞLIKLA YÜRÜTTÜ'
 
Namaz'ın birlik devriminin ürünü olan zaferler kuşağını önder kadrolarından olduğunu kaydeden ÖTSP temsilcisi, tutsaklık yıllarını kendini devrimci önder olarak kalıba döktüğü bir okula dönüştürdüğüne işaret edildi. Konuşmada, "Bir çok yönetici görev aldı ve aldığı her görevi militanlık, disiplin, emekçilik ve adanmışlıkla yürüttü. Parti tarzını politik, örgütsel ve ideolojik derinliğiyle kavrayan, uygulayan ve üreten bir kadro olarak önderleşti."
 
'KÜRDİSTAN'IN KAWA'SI, ROJAVA'NIN BARAN'I'
 
Namaz'ın ezilen bir halkın evladı olmaktan kaynaklı derinden hissettiği sömürgeciliğe karşı öfkesi ve mücadele isteğini sosyalizm görüş açısıyla birleştirerek sosyalist yurtseverliğin inşacısı olduğunu ifade eden ÖTSP temsilcisi, "Kuzey Kürdistan'ın Kawa'sı, Rojava'nın Baran'ı olarak sınırsızca emek harcadı. Engeller karşısında kararlılığı bir an bile eksilmedi. Ya bir yol buldu ya bir yol açtı" dedi.
 
'KOMÜNİST PARTİNİN KÜRDİSTANİ AKLI OLDU'
 
Namaz'ın, "haylini kurduğu, ömrünü adadığı devrimin ete kemiğe büründüğü Rojava devriminde partisinin yaptığı açılımı büyük bir coşkuyla karşıladı"ğını kaydeden ÖTSP temsicisi, Namaz'ın yargılandığı bir davada yaptığı savunmada, "Rojava'da, Batı Kürdistan'da Kürt bölgesi kuruluyor. Bu küçük parçada büyük bir kapı açılıyor" dediğini hatırlattı ve ekledi: "Ve fırsat bulduğu ilk anda devrime koştu. Partisinin temsilcisi ve komutanı olarak yerini aldı. Enternasyonal birliklerin kurulmasından birleşik cephenin inşasına, toplumsal inşadan savaş birliklerinin hazırlanması ve yönetimine kadar hemen her alanda rol oynadı, öncü oldu. Devrim partisinin Şengal açılımında onunda izleri vardır. Komünist partinin tartışmasız Kürdistani aklı oldu."
 
'KATİLLERE BARANLARAŞARAK YANIT VERECEĞİZ'
 
Bu rolü nenediyle Bayram Namaz'ın hedef alındığını vurgulayan ÖTSP temsilcisi konuşmasını şöyle tamamladı:
"Rojava devrimini ezmek için fırsat kollayan, devrimin yarattığı alternatif yaşamın bölgesel bir çekim merkezi haline gelmesini hazmedemeyen faşist rejim ve çeteleri onu katlederek partisinin kürdistani aklını ve iradesini yok etmek, birleşik devrim çizgisini darbelemek, güçten düşürmek, moralsizleştirmek için onu hedef haline getirdi.
 
"Kaybımız büyük. Ancak başlarımız dik. Devrimin feda kuşağının öncülerinden Baranın yoldaşları olarak sözümüz ve eylemimizle onun izinde olacağız. Onun büyük devrimci hedefler ve atılım ruhu, bizlere güç katmaya devam edecek. En zor, en imkansız anlarda ve durumlarda, kızıl bir kılavuz olarak yol göstermeyi, esin ve kuvvet kaynağı olmayı sürdürecek.
 
"Onu hedef alanlara, onun şahsında devrim kararlılığımızı kırmaya çalışanlara  son sözümüz Baranlaşmak, daha çok Baranlaşmak olacaktır."
 
ESP: HAYATINI ADAMIŞ BİR KOMÜNİSTTİ
 
Baran Serhat şahsında tüm Rojava şehitlerini anarak konuşmasına başlayan ESP temsilcisi, şöyle devam etti: "Çok onulmaz, sarılmaz, boşluğu doldurulmaz bir acıyı paylaşmak için bulunuyoruz. Ama aynı zamanda çok köklü bir devrimci mirası hep birlikte göğüslemekten onur duyacağımız bir devrimci pratiği selamlamak için de buradayız. Üzgünüz ama umutlu ve onurluyuz."
 
UÇURUMU YURDU BİLMİŞ ISRAR VE İNATLA YAŞAYAN BİR KOMÜNİSTTİ
 
Namaz'ın hayatını adamış bir komünist olduğunu hatırlatan ESP temsilcisi, mücadele ile nasıl tanıştığını, hapishane sürecine ilişkin kısa bir bilgi verdi. Namaz'ın, Türkiye ve Kuzey Kürdistan'ın birleşik devrimine adanmış mücadeleyi göğüsleyen bir komünist olduğunu söyleyen ESP temsilcisi, Kürdistanlı bir işçi olarak batıda inşaatlarda da çalışan Namaz'ın kendisini, "Uçurumda açan çiçek" olarak tanımladığını söyledi. ESP temsilcisi şunları kaydetti: "Uçurumu yurdu bilmiş, ısrar ve inatla yaşamış bir savaşçıydı. İddialı bir savaşçıydı, devrimci bir kişilikti. Bu toprakların dünya devrimi adına çok söz söyleyeceğini bilen. bu nedenle de enternasyonalizmi yükselten, kendini böyle donatan bir kişilikti."
 
'DEVRİMCİ İYİMSERLİK VE ROMANTİZMİN ADIDIR'
 
"Devrimci iyimserlik ve romantizimin adıdır aynı zamanda" diyen ESP temsilcisi, Namaz'ın çalıştığı her alanda bunu yaşattığını,  dokunduğu her insana da bunu çok yoğun hissettirdiğini vurguladı. Namaz'ın mücadelede Kürdistani kimliği ile her zaman varolduğunu kaydeden ESP temsilcisi, açık ve tereddütsüz bir devrimci, özgürlüğe kendisini adamış bir önder kişilik olarak tanındığını söyledi.
 
Namaz'ın Rojava'daki varlığını dünya halkları için gerçek bir devrimi yeşertmeye adadığını, devrimci aklı ve üretimini hep bu yönde geliştirdiği kaydedildi. ESP temsilcisi sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Rojava'daki varlığı, dünya halkları için gerçek bir devrimi yeşerttiği mütevazi bir vahadır. Varlığı ve temsil ettiği çizgi aynı zamanda bir devrimci görüş açısına adanmış anlamlı bir klavuzdur. Bu yol yürüyüşünden kendini adayan Erkan Altunlar, Alper Çakaslar, Eylem Ataşlar, Emreler, Seveler ve daha niceleri yürümüştür. Dünya devriminin bir parçası olma yolunu, eylemini arayan marksistler için atılacak bir adımdır aynı zamanda onun yolu. O'nun da dediği gibi her büyük yürüyüş mütevazi bir adımla başlar."
 
'ONUN İÇİN HER HAMLE ÖZGÜRLÜK HAMLESİDİR'
 
Namaz'ın uğruna yaşamını feda ettiği dünya görüşünün halkların büyük umudu, kardeşliği, devrimciliği geliştirecek yeniden kuruluş çağrısı olduğunu söyleyen ESP temsilcisi, "Bu komutan Kobanê'den, Minbic'ten, Rakka'ya bir çok özgürlük hamlesinde yer aldı. Bu hamleler, devrimi savunmak kadar siper yoldaşlığını yükseltme hamleleleridir. Bu komutan için hamleler aynı zamanda halkların kardeşliği ve birlikte yaşama umudunu büyütme hamleleridir, umududur. Bunların her biri Ortadoğu gibi erkek egemenliğine baş kaldıran, savunmadan, toplumsal sahaya kadar özgürlüğünü inşa eden kadın iradesini savunma iradesidir. Bu hamlelerin her birinden birleşik devrim ve yeni yaşam umuduna dair çok güçlü sonuç ve adımlar çıkarıyoruz."
 
'İSİMLERİNİ ASLA ESKİMEYEN MAVİ BİR DEFTERE YAZACAĞIZ"
 
ESP temsilcisi sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bugün Baran Serhat'ı, Ebu Leylaların, Nubar Ozanyanların, Ulaş Bayraktaroğlu, Kenan Aktaşların yanına, onlarla birlikte dinlenmeye gönderiyoruz. Birleşik devrimin sarsılmaz kaleleri gibi adları aklımızda mıh gibi duran yoldaşlarımızın ardından elbette acılı ama bir o kadar da onurluyuz. Onların adlarını asla eskimeyecek, asla silinmeyecek mavi bir deftere yazacağız, onları verdiğmizi söz de kavgalarını bayrağımız yapmak olacaktır.
 
HDP: BİZLERİ BIRAKTIKLARI GÖREV BİLİNCİYLE HAREKET EDİYORUZ
 
HDP adına yapılan konuşmada, her şahadetin kendilerine yeni görev ve sorumluluk yüklediği belirtilerek, bu bilinçle hareket ettikleri vurgulandı. Konuşmada, şunlar ifade edildi: "Rojava devrimi sadece bir bölge değil, bir dünya devrimidir. Zeki Şengali ve Baran Dersim'e yönelik suikastler yönelimin asıl olarak Rojava devrimine olduğunu ortaya koyuyur. Bu devrim gözbebeğimiz, kollanması ve büyütülmesi gereken bir devrimdir. Böylesi zorlu dönemlerde faşizme, emperyalizme karşı güç birliğini başarabilmiş, birlik devrimini yaratanların yoldaşları olarak, bugün ebunu taşıyamamış olmamızı tartışmamız gerekiyor. Bizler faşizmin ürettiği mağduriyetler üzerinden mücadele edenler değil, hem devrimin savunuculuğu, hem de devrimin inşası konusunda görevimizi yerine getirmeliyiz."
 
DEVRİMCİ PARTİ: BARAN'I YAŞATMAK İÇİN DAHA ÇOK ULAŞLAŞACAĞIZ
 
Devrimci Parti temsilcisi, Türkiye'de zor bir süreç yaşandığını ve bu nedenle elde edilen küçük zaferlerin bile önemli olduğunu söyledi. Rojava'da ise halkların büyük bir zaferin halayına durduğunu söyleyen temsilci, "Bu anlamda bizlere düşen bu büyük zaferleri, bu topraklara taşımaktır. Baranın bayrağını omuzlamak, tekrar tekrar ölümsüz kılmaktır. Onu ölümsüz kılan politik fikridir. Politik ve pratik fikrinin devamlılığı için her şeyi yapacağız, bunun sözünü veriyoruz. Bu noktadar Ulaşlaşacağız, Nubaryanlaşacağız."
 
PİROĞLU: ROJAVA'DA OLDUĞU GİBİ BURADA DA OMUZ OMUZA OLMALIYIZ
 
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Rojava şehitlerini andı, "Kavgaları kavgamızdır" dedi. "Rojava'da IŞİD çetelerinin son sığınaklarının ortadan kaldırıldığı ve zaferin inşa edildiği bir süreçte yaşanan bu saldırı aslında savaşın bitmediğini Türkiye ve Kürdistan mücadelelerinin içi içe geçtiğini göstermiştir" diyen Piroğlu, Saray'ın kendi varlığını Kürt düşmanlığı, işçi düşmanlığı üzerinden kurduğunu söyledi. Piroğlu, "Rojava'da sürdürülen özgrülük mücadelesi aynı zamanda Türkiye ve Kürdistan'da özgürlüğün ne kadar yakın ve mücadelenin ne kadar ateşli ve güçlü olduğnu gösterdi" dedi.
 
Piroğlu, şöyle devam etti: "Çıplak gerçek; Saray rejimini devirmediğimiz sürece, demokrasiyi getirecek büyük bir mücadeliyi örmedikçe Rojava zaferi gerçek anlamda sağlam olmayacak, Türkiye halkları gerçekten özgür olmayacak. Bugün açlık grevinde hayatlarını ortaya koyanlar bizlere Rojava, Kobanê sürecinde yarattığımız birliği yaratmamızı dayatıyor. Rojava'daki cephelerde omuz omuza olanların buradaki yoldaşları olarak, mücadeleyi büyütmek, özgürlüğü getirmek, devrim ve sosyalizm için omuz omuza olmak zorundayız. Bunu yapamazsak başımız eğik olacak. Söz verecekceksek o da başaracağız, yan yana geleceğiz ve sizin sağladığınız zaferi burada da sağlayacağız."
 
Mücadele Birliği adına yapılan konuşmada, bu toprakların mücadele birliğinin değişik çeşitlerine tanık olduğu belirtildi, "Onlar idealleri için mücadeleye girdi ve ölümsüzleşti. Bize bu idealleri zafere taşıma sorumluluğunu bıraktı. Bunun bilinci ile hareket etmek, sorumluluğu ile davranmak zorundayız" denildi.
 
'YENİ ULAŞLARI, BAYRAMLARI VE EYLEMLERİ YARATACAĞIZ'
 
Devrimci Öğrenci Birliği temsilcisi, genç devrimciler olarak şehitlerden öğrenerek yürüdüklerini söyledi; "Gençlik olarak onların bıraktığı mücadeleyi büyütme sözü veriyoruz. Biz yeni Ulaşları, yeni Bayramları, yeni Eylem Ataşları yaratacağız. Ya kazanacağız, ya kazanacağız" dedi.
 
PARTİZAN: ONLAR DEVRİMİ BAŞARDI, BAŞARMAK BOYNUMUZUN BORCU
 
Partizan temsilcisi, "Rojava'da devrim başlarken, başarılırken ve sürdürülürken ağır bedeller ödedik. Bunlardan biri de Baran Serhat oldu. Devrimin bağrında büyüdü, önderi oldu. Birleşik devrimi başlatmak zor, başarmak zor ama asıl zorluk onun ardından gelecek, sürdürmek. Baran Serhat'a, Zülküf Gezen'e ve diğer şehitlere sözümüz olsun; onlar devrimi başlattı, başarmak bizim boynumuzun borcu olsun."
 
SGDF: BAYRAM YOLDAŞ BİZİM İŞARET FİŞEĞİMİZ
 
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu temsilcisi, Namaz'a yapılan saldırının ikinci Suruç katliamı olduğunu söyledi. SGDF temsilcisi, konuşmasında şunlara değindi: "Zaferler kuşağının temsilcisi, devrimici önderi ve bunu Rojava devrimi ile buluşturan, devrimin politik ve askeri önderliğini üstlenen Bayram yoldaş, bizim işaret fişeğimiz olmuştur."
 
Namaz'ın özveri ve kararlı devrimciliği ile tüm gençlere önderlik ettiği vurgulanarak, "O bize, birleşik devrimin nerede olduğunu, bunu nasıl büyüteceğimizi, kararlı devrimciliği öğretti. Birleşik devrimi büyütme görevini bize bıraktı. O'na sözümüz devrim olacak. Zaferler kuşağının inanç ve iradesini Rojava'da ve tüm devrim topraklarında büyüteceğiz. Zaferle taçlandıracağız" denildi. 
 
Konuşmaların ardından bir dönem birlikte farklı alanlarda çalışan, onu tanıyanlar Bayram Namaz'ı anlattı.
 
Namaz'ın, iyi bir örgütçü, sorun çözücü bir devrimci olduğunu kaydedilen konuşmalarda, "Önderliğini de çözüm gücü üzerine inşa etmişti. Rojava'da nasıl bir önderlik inşa ettiyse, çözüm gücü olduysa, günlük yaşamını da böyle örgütledi. Kendi tarihini kendisi yarattı."
 
Namaz'ın ortamı değiştirici özelliğinin de güçlü olduğu belirtilen açıklamada, girdiği her ortamı ve çevresindeki herkesi canlandırdığı, değiştirip dönüştürdüğü kaydedildi.