23 Eylül 2024 Pazartesi

Bakırköy Adliyesi önünde haykırdılar: Tahir Elçi ölümsüzdür

Bakırköy Adliyesi önünde yan yana gelen hukuk örgütleri, ölümsüzleşmesinin 8'inci yıl dönümünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'yi anarak, mücadele bayrağını ileriye taşıyacaklarını vurguladı.

Hukuk örgütleri, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesinin 8'inci yıl dönümünde Bakırköy Adliyesi önünde bir araya geldi.

"Tahir Elçi ölümsüzdür" pankartı açılan eylemde, Tahir Elçi'nin fotoğrafları ve karanfiller taşındı.

Ortak basın açıklamasını okuyan Avukat Çağla Leyla Kaya, bütün bir ömrünü insan hakları ve barış mücadelesine veren Tahir Elçi'nin açıkça hedef gösterildikten sonra katledilmesinin üzerinden 8 yıl geçtiğini söyledi.

'GERÇEK SORUMLULARIN ORTAYA ÇIKARILMASINA DAİR HER TALEP REDDEDİLDİ'
"Katıldığı bir televizyon programında, fikirlerinin resmi siyasal ideoloji ile bağdaşmaması üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından haksız bir soruşturmanın şüphelisi konumuna getirilen, daha sonra hukuka aykırı bir şekilde hakkında yakalama kararı çıkarılan Tahir Elçi'nin katledilmesine giden yolun da bu soruşturma süreciyle başladığını gördük. O nedenle her yıl olduğu gibi bu yıl da hak ve özgürlüklerin savunuculuğunu,  bağımsız, serbest, cesur, mücadelesini yapan avukatların mesleklerine ve hatta yaşamlarına yönelik tehditlere dikkat çekmek, baskıları protesto etmek ve meslektaşımızı anmak için katliamın başladığı yer olarak Bakırköy adliyesinde bir araya geliyoruz" diyen Kaya, Elçi'nin katledilmesine ilişkin soruşturma dosyasının geldiği aşamanın bile katliamın faillerine işaret etmek için yeterli olduğunu söyledi.

Uzun yıllar boyunca etkin bir soruşturma yapılmadığını ve gerçek sorumluların ortaya çıkarılmasına ilişkin her türlü talebin reddedildiğini veya sürüncemede bırakıldığını ifade eden Kaya, Elçi'nin cenazesinin kimi savcılıklarca "terörist cenazesi" olarak dahi nitelendirildiğine işaret etti.

'İKTİDAR MUHALİF AVUKATLARI AÇIK HEDEF YAPTI'
"Geride kalan sekiz yıl içerisinde, meslektaşımızın bugün aramızda olmayışının siyasal sorumluları; savaş politikasında derinleşirken, hukuku ve tüm yargı mekanizmalarını tekçi yönetim anlayışının en temel enstrümanı olarak belirlediler. Rejim, avukatlara ve avukatlık mesleğine dönük; siyasal, ekonomik tüm ideolojik saldırılarını hayata geçirdi. OHAL KHK'ları ile yeni bir rejim inşa edilirken; avukatlar olarak hakkımızda açılan sayısız davalarla, müdafii kısıtlılığı, gözaltı ve tutuklama politikalarıyla karşı karşıya kaldık" diyen Kaya, pek çok meslektaşlarının delillerden yoksun bir şekilde aylarca tutsak edildiğini, hapis cezalarına çarptırıldığını, mesleğini icra edemez hale geldiğini dile getirdi.

Siyasi iktidarın muhalif avukatları açık hedef haline getirdiğini kaydeden Kaya, her yıl onlarca avukatın mesleki faaliyetlerinden kaynaklı yıllar süren soruşturma ve kovuşturmalara maruz kaldığını vurguladı.

'MÜCADELESİNİ SÜRDÜRMEYE SÖZ VERİYORUZ'
Kaya, şöyle devam etti: "Bizler, temel hak ve özgürlüklere dönük her türlü sınırlamanın karşısında olan, demokratik bir hukuk devletinin kriterlerinin yerine getirilmesi için mücadele yürüten, savaşı değil barışı esas alan hukukçular olarak ne şahsımıza, ne de adalet mücadelesi yürütürken temsil ettiğimiz toplumsal kesimlere dönük saldırılar karşısında sessiz kalırız. Zira bizler başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın onurlu yaşamlarını ve mücadelelerini referans alıyoruz. Kürt kimliği nedeni ile hedef gösterilen Tahir Elçi'yi, ödün vermeden yürüttüğü insan hakları, adalet ve onurlu avukat mücadelesi ile sevgi ve saygıyla anıyor; kendisinin ve kendisi gibi mücadelede yitirdiğimiz diğer meslektaşlarımızın mücadelelerini sürdürmek konusunda söz veriyoruz."

Ardından söz alan hukuk örgütleri temsilcileri, Tahir Elçi cinayetinin tüm failleri cezalandırılıncaya kadar adalet mücadelesini sürdüreceklerini, Elçi'nin avukatlık pratiğini bıraktığı yerden devam ettireceklerini vurguladı.

Eylem, Tahir Elçi'nin fotoğrafları ve karanfillerin adliye önüne bırakılmasıyla son buldu. Eylem boyunca "Hepimiz Elçi'yiz, öldürmekle bitmeyiz" sloganı atıldı.