23 Eylül 2024 Pazartesi

Bakırhan: Yüz yıllık cumhuriyet tekçi ve otoriterdir

Meclis Grup Toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendiren HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan, yüz yıllık cumhuriyetin tekçi ve otoriter olduğunu kaydetti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncel Bakırhan, Meclis Grup Toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyetin yüzüncü yılına dikkat çeken Bakırhan, yüz yıllık acı, yokluk ve savaşları hatırlattı. Cumhuriyetin yüz yılı içinde başta Şeyh Sait, Koçgiri, Zilan, Dersim, Maraş, Gazi, Sivas, Roboskî, Ankara Gar, Suruç ve Antep'te Beybahçe'de daha adı sayılmayacak birçok katliamın gerçekleştiğini anımsattı.

'DEMOKRASİDEN UZAK BİR CUMHURİYET'
Yüz yıllık cumhuriyetin tekçi ve otoriterdir olduğunun altını çizen Bakırhan, geride bırakılan yüzyılın muhasebesiyle elde kalanın demokrasiden uzak sözde bir cumhuriyet olduğunu belirtti.

Kürt sorununun yüz yıldır çözümsüz olduğuna dikkat çeken Bakırkan, İmralı'da kendi anayasa ve yasalarını da hiçe sayarak mutlak bir tecrit uygulandığını söyledi. Bakırhan, "Tecridin bu ülkeye demokrasi ve barışa bir yarar sunmadığını defalarca dile getirdik, dile getirmeye çalışacağız. Tecrit daha fazla kavga, ölüm ve yoksulluk demektir. Biz bu mutlak tecride son vermek için arkadaşlarımızla elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyarak hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapacağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

'GÜLTAN KIŞANAK VE CAN ATALAY TAHLİYE EDİLMELİ'
Cumhuriyetin yüzüncü yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve TİP Antakya Milletvekili Can Atalay'ın AYM kararı hiçe sayılarak tahliye edilmediğini kaydeden Bakırhan, hukukun katledildiğini dile getirdi. Bakırhan, Kışanak ve Atalay'ın derhal tahliyesini istedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HEDEP milletvekili Sırrı Sakık'a hakaret ve küfür eden meclis başkanvekilini sahiplenmesine dikkat çeken Bakırhan, Bahçeli'nin kendi gerçekliğini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

'KÜFÜR EDİLEN BİR MECLİS TÜRKİYE HALKLARININ İRADESİ OLAMAZ'
Bahçeli bugün Demokratik Cumhuriyeti savunmanın bile 'örgüt üyesi' olmakla aynı olduğunu anlatmaya çalıştı. Devlet Bahçeli demişken bir kaç gün önce milletvekilimiz Sayın Sakık'ın yapmış olduğu konuşmadan sonra meclis başkanvekilinin kullandığı sözleri bir kez daha kınamak istiyorum. Bizler Bahçeli'den özür beklerken, maalesef kendi vekiline ve sarf etmiş olduğu sözlere sahip çıktı. MHP genel başkanı aslında kendi vekiline sahip çıkarak bize bir gerçekliğini daha gösterdi. Meclisin küfür edilen bir mekan olmadığı gibi, böyle bir Meclisin Türkiye halklarının da iradesi olamayacağını kaydeden Bakırhan, Bahçeli'ye "Yaw de here li karê xwe mêze bike (yav git işine bak)" dedi.

'KOMŞU ÜLKELER ACİL GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELİ'
Siyonist İsrail'in Filistin halkına yönelik soykırım saldırılarına da değinen Bakırhan, yaşamını yitirenlerin sayasının on binlere ulaştığını belirtti. "Bu vesile ile bir kez daha mazlum Filistin halkının ve yaşamını yitiren İsrailli mahsun insanların üzüntüsünü paylaşmak istiyorum. Derin üzüntülerimi belirtmek istiyorum" diyen Bakırhan, savaşın sadece İsrail-Filistin topraklarında değil, Lübnan ve Suriye'ye de taşındığını, en son İsrail, Lübnan ve Suriye'de kimi  hedefleri vurduğunu açıkladığını aktardı. Bu konuda en başta Refah kapısı olmak üzere Gazze'den çıkışların güvenli şekilde sağlanması gerektiğini vurgulayan Bakırhan,ilaç, gıda maddesi, ihtiyaç malzemelerinin Filistin topraklarına rahat bir şekilde ulaştırılması için komşu ülkeleri de acil bir şekilde görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

'ROJAVA'YA RAHAT SALDIRI İÇİN GAZZE MİTİNGİ KULLANILDI'
Bakırhan, "Türkiye'de yolunda gitmeyen işleri gölgelemek için Gazze mitingini kullanıldı. Rojava'ya daha rahat saldırı yapmak ve Türkiye toplumunu arkasına almak için, çoklu krizleri önlemek için, açlığı yoksulluğu örtmek için Gazze mitingi yapıldı. Bu hükümet yapay düşman yaratmadan yoluna devam edemiyor. Şimdi yapay düşman olarak İsrail devletini ileri sürüyor. Ama biz biliyoruz ki İsrail bir terör devletidir diyenler aslında İsrail ile en yakın, en sıcak bugüne kadar tarihinde olmadığı kadar yoğun ilişkiler içerisinde" dedi.

'ROJAVA'DAKİ HALKLARIMIZLA DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ'
Bakırhan, son olarak Kobanê Davasına ve 1 Kasım Dünya Kobanê Gününe ilişkin şunları söyledi: "Rojava'da, Kuzey Doğu Suriye'de, Arap, Kürt ve diğer halklar, birlikte yeni bir demokratik bir yaşam, kadın özgürlükçü bir anlayış ile dünyaya ve Ortadoğu'ya umut olan Kobanê gününü kutluyor, Rojava'daki halklarımız ile dayanışma içinde olacağımızı belirtiyoruz."