23 Eylül 2024 Pazartesi

Bakırhan: Yerel seçim ittifakı açık ve şeffaf olmalı

HEDEP, "Örgütlü toplumla demokratik yerel yönetimlere - Bi civaka rêxistinî ber bi rêveberiyên xwecihî yên demokratîk ve" sloganıyla Ankara'da yerel yönetimler konferansı gerçekleştirdi. Konferansın açılışında konuşan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan, Edip Solmaz, Fikri Sönmez ve Nadir Temel'i selamladı, 2024 yerel seçimlerinde ittifak görüşmelerini açık ve şeffaf yürüteceklerini söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Yerel Yönetimler Kurulu, Ankara'da yerel yönetimler konferansı düzenledi. Konferansın açılışında konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bugün Edip Solmaz'ın katledilişinin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Edip Solmaz'ı, Fikri Sönmez'i, Nadir Temel'i saygıyla anmak istiyorum. Yine ilk belediye meclis üyelerimiz olan kadın arkadaşlarımızdan Dure Kaya, Saadet Yavuz ve Emine Hacıoğlu Yusuf'u da bir kez daha anmak istiyorum. Edipler, Fikriler belki bir taneydi ama bugün salonu dolduran yüzlerleyiz. O zaman Fatsa Batman'dı, bugün Kürdistan'ın ve Türkiye'nin dört bir yanında halkımız kendisini temsil ediyor. Mücadeleyi Ediplerden bugüne getiren sizlere bin selamlar sunuyorum, emeğinize sağlık. Bizi bugünlere getiren o büyük bedelleri bir kez daha saygıyla anıyorum" dedi.

'EDİPLERİN, FİKRİLERİN YOLUNUN DEVAMCISIYIZ'
Edipler, Nadir Temeller ve Fikrilerin ardılları olduklarını kaydeden Bakırhan, sistemin Cumhuriyet tarihi boyunca özellikle muhalif ve Kürdistan'daki yerel yönetimleri tehdit olarak gördüğünü kaydetti. Kayyum sistemine değinen Bakırhan, AKP'li bir yöneticinin "ya AKP'yi seçersiniz ya kayyum atanır" itirafını hatırlatarak, "Bu itirafı yapan onurunu satmış insanlara, Ediplerin ve Fikrilerin yolunun devamcısı olduğumuzu bir kere daha hatırlatmak isterim" diye ekledi.

Bu anlayışı önümüzdeki dönem sandığa gömeceklerini kaydeden Bakırhan, bu sistemi boşa çıkarmanın en iyi yolunun demokratik yerel yönetimler anlayışı olduğunu söyledi. Bakırhan, "Tarihimizde toplumcu belediyecilik var. Biz ayırt etmeden; milliyetine, inancına, diline, ırkına bakmadan hizmet üreten bir anlayışı ortaya koyduk. Hizmete ihtiyacı olanları önceledik. Demokratik özgürlükçü bir anlayışla yerel yönetimleri yönettik, kadın bakış açısıyla dünyaya örnek olduk ki eşbaşkanlık sistemi bunlardan birisidir. Kadın belediyeciliği, kadın kentleri bunlara bir örnektir. Dünyada örnek olabilecek kimi pratikler ortaya koymak ve dünya yerel yönetimler deneyiminde model olmak da bir başka onur duyacağımız meseledir" dedi.

Yönetimlerinde yer aldıkları belediyelerin katılımcı, şeffaf ve demokratik ve kapsayıcı olduğunu belirterek Kürt sorununun demokratik çözümü için yerel yönetimlerinin ortaya koyduğu çabalara değinen Bakırhan, halkı temsil ettikleri için defalarca kayyum atanmasına rağmen halkın kendilerini seçtiğini hatırlattı. Bakırhan, "Çünkü onları temsil ediyoruz, beraber yönetiyoruz, beraber yönetmeye devam ediyoruz. Biz halkın kendisiyiz, halkın eviyiz, halkın taleplerinin yansıdığı ve çözüldüğü bir yerel yönetimler anlayışını hayata geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

65 belediye kazandıklarını, 48'inin kayyumlarla gasp edildiğini, 5 milyona yakın insanın iradesinin yok sayıldığını söyleyen Bakırhan, "Kayyumlar sömürgeci hukukun kendisidir, Şark Islahat Planının Kürdistan'daki devamdır. Kürtleri tasfiye ve asimile etmek için özel seçilmiş bir uygulamadır" dedi.

"Bizler direndikçe bunlara geri adım attırabiliriz" diyerek kayyum politikasına son vermek için mücadele çağrısı yapan Bakırhan, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlere de değindi.

Gerçekleştirdikleri halk toplantılarını hatırlatan Bakırhan, "Yerelde bizler kaybettiren konumda olmamalıyız, bu kadar ödenen bedel ve çaba sonrasında bulunduğumuz her yerde irademizin yönetimlere yansımasını istiyoruz dediler. Bizler dolaylı olarak herhangi bir ittifak tarafı olmak zorunda değiliz dediler. Eğer bir ittifak yapılacaksa bu ittifakın açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyunun gözü önünde yapılmasını istiyoruz dediler" şeklinde halkın taleplerini sıraladı.

Kürt illerinde kazanan batıda kaybettiren pozisyon yerine, Kürt illerinde de batıda da kazanan pozisyonda olacaklarını söyleyen Bakırhan, "Önümüzdeki dönem en başta kayyım atanan belediyeleri özgürleştireceğiz. Yine AKP'nin kötü yönettiği belediyeleri alacağız. Birinci ve ikinci sırada geldiğimiz bütün kentlerde kendi adaylarımızı en geniş konsensusla, en kapsayıcı belediye eşbaşkan, belediye ve il genel meclisi adayları olacak şekilde birlikte belirleyeceğiz. Batıda ise ittifaklara açık olduğumuzu burada huzurlarınızda kamuoyuyla paylaşmak istiyorum" diye ekledi.

İttifaklara hazır olduklarını ancak bu görüşmeleri açık ve şeffaf bir şekilde yaparak paylaşacaklarını vurgulayan Bakırhan, adayları da halkın onayından geçireceklerini, sandık kurarak belirlenen delegelerin oy kullanmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Bakırhan son olarak şunları söyledi: "Kentler bizim, halk bizim; bedel ödeyen biz, ezilen biz. Bu kayyumcu ve faşizan zihniyetin ceremesini en çok çeken bizleriz. Bizim olan yerlerin de bizim olması ve kazanmamız için büyük bir çaba içerisinde olmalıyız. Bizim olan yerlerde dokumuzla, dilimizle, kültürümüzle ve yaşam biçimimizle alakasız olan insanların kentlerimizi yönetmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bunun en iyi aracı da önümüzdeki dönem yapılacak seçimlerdir. Genel seçimlerden sonra yaşamış olduğumuz başarısızlıkları bu seçimdeki kazanımlarla örtüp tekrar halkımızın umudunu ve gelecek beklentilerini karşılayan bir anlayış ortaya koyabiliriz. Kentlerimizi kazanmak için kazanabilecek arkadaşlar konusunda en başta bizler büyük bir seferberlik içinde olalım. Bu seçimde birbirimizle çekişerek, didişerek, birbirimizi eleştirerek yol alma şansımız yok. Daha fazla dayanışma içinde olmalıyız. Daha iyi sonuçlar almamız için gecemizi gündüzümüze katmamız gereken bir sürece girdik. 'Ya kayyım ya AKP diyen' bu onuru satılık anlayışa en büyük cevabı yerel seçimlerde güçlü sonuçlar alarak, kadın özgürlükçü anlayışımızı ve eşit temsiliyeti hayata geçirerek vereceğiz. Gültan Kışanaklara, Edip Solmazlara, yaşamını yitiren onlarca arkadaşımıza ve şu anda cezaevinde bulunan yüzlerce arkadaşımıza layık olan bir sonuç ortaya koyacağımıza olan inançla konferansımıza başarılar diliyorum."