22 Eylül 2024 Pazar

Bakırhan: Halkın belirlediği yolda yürümeye devam edeceğiz

Grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yerel seçimlere ilişkin tartışmalara dikkat çekerek, "Bize ayar vermeye, çizgi belirlemeye çalışıyorlar. Bilmiyorlar ki biz halkın belirlediği yolda yıllardır yürüyoruz ve yürümeye devam edeceğiz. Onların bu çizgi belirlemelerinin bizim için bir anlamı ve önemi yok" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'DEM PARTİ'Yİ SİYASİ PARTİ YERİNE OY DEPOSU OLARAK GÖRENLER KULAKLARINI AÇSIN'
Yerel seçimlere ilişkin tartışmaların sürdüğüne işaret eden Bakırhan, tartışmaların DEM Parti üzerinde yoğunlaştığını ifade etti. Yerel seçimlerde kilit bir konumda olduklarını vurgulayan Bakırhan, şöyle devam etti: "Bizim adımıza konuşuyorlar, yorum yapıyorlar. DEM Parti'nin demokratik tercihlerini sorgulamaya çalışıyorlar. Bize ayar vermeye, çizgi belirlemeye çalışıyorlar. Bilmiyorlar ki biz halkın belirlediği yolda yıllardır yürüyoruz ve yürümeye devam edeceğiz. Onların bu çizgi belirlemelerinin bizim için bir anlamı ve önemi yok. DEM Parti'yi siyasi parti yerine oy deposu olarak görenler kulaklarını iyice açsın. Çünkü bugün bir kez daha DEM Parti'nin yolunu, 3'üncü yolu neden kararlılıkla savunduğunu anlatmaya çalışacağız."

Türkiye'de başrolünde iktidar ve muhalefetin bulunduğu bir oyun oynandığını dile getiren Bakırhan, halkın gerçek sorunlarının unutturulmaya çalışıldığını kaydetti. Halkın açlık, yoksulluk pençesinde yaşam mücadelesi verdiğini, gençlerin göç yollarında gelecek aradığını, yolsuzluk ve hırsızlığın başını alıp gittiğine işaret eden Bakırhan, deprem bölgesinde ise ilk günkü gibi bir tabloyla karşı karşıya olduklarını söyledi.

'YİTİP GİDEN CANLARIN HESABINI KİMİN VERECEĞİ ONLARIN GÜNDEMİ DEĞİL'
"Ciddi bir umutsuzluk var. Kendine muhalif diyen ama iktidara hizmet etmekten, iktidarın elini güçlendirmekten başka işe yaramayan tatlı su muhaliflerinin depremzedelerden, deprem bölgelerinden, açlıktan, yoksulluktan bahsettiğini göremezsiniz. Onların gündemi farklı. Yıkılan binalarla ilgili davaların neden sümen altı edildiği yorumcuların gündemi değil. Yitip giden canların hesabını kimin vereceği onların gündemi değil" diyen Bakırhan, bu muhaliflerin tek gündeminin siyaseti dizayn ederek rant ve çıkar sağlamak olduğunu belirtti.

"Bunlara karşı iki laf söylemeyen sözde muhalif özde yandaş yazarlar da yatıp kalkıp DEM Parti'ye ve Kürt halkına hakaret ediyor. Kürt halkının meşru temsilcileri rehin alınıyor, belediyelerine kayyım atanıyor yine kimseden çıt yok" diyen Bakırhan, İstanbul başta olmak üzere her yerde adaylarını açıkladıklarını ve bunun büyük bir heyecan yarattığını vurguladı.

Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni'ye başarılar dileyen Bakırhan, "Bu İstanbul açıklamamızdan hemen sonra, aklı başkalarının kesesinde olanların paçalarının tutuştuğuna şahitlik ettik. Köşelerinde, ekranlarda pespayece yorumlar ve tutumlar içerisine girdiler" dedi.

'KÜRT HALKI BİR YÜZYIL DAHA SÖMÜRGE OLARAK YÖNETİLMEYECEKTİR'
İktidarın da muhalefetin de derdinin Kürt halkını sömürge gibi yönetmek olduğunu kaydeden Bakırhan, "Diyorlar ki oy hakkınız var ama istediğimiz adaya verin. Hükümet cephesi de diyor ki Kürt sorunu yok ama hakkınız yok. Eşitiz, kardeşiz diyorlar ama bunu bir türlü biz göremiyoruz. İşte bu sömürgeci aklı biz reddediyoruz, buna itiraz ediyoruz. Kürt halkı bir yüzyıl daha sömürge olarak yönetilmeyecektir" dedi.

Kürt halkına ve DEM Parti'ye rota çizilmeye çalışıldığını işaret eden Bakırhan, bu ülkenin en politik tabanının Kürtler ve DEM Partililer olduğunu vurguladı. Kendi kararlarını kendilerinin alıp uygulayacaklarını dile getiren Bakırhan, karar alırken halkı özne olarak gördüklerini ifade etti. Halkın belirlediği yolda yürüyeceklerinin altını çizen Bakırhan, şöyle devam etti: "Biz seçimde kendi gücümüze de yeterliliğimize de güveniyoruz. Bunu sorgulamak kimsenin haddi değil. Kürt halkı ve DEM Parti Türkiye'de siyasetin kurucu öznesidir. Bu geçmişte de böyleydi, bugün de böyledir. Bu yorumları yapanların tutuşmasının sebebi de özne halimizi halen koruyor olmamızdır. Bunu bizden daha iyi biliyorlar. Şimdi işin ilginç noktası; aday çıkarsak bir yerlerden talimat aldılar diyorlar, çıkarmasak da bir yerlerden talimat aldılar diyorlar. Oysa onlar gerçeği bizden daha iyi biliyor. Biz talimatları sırça köşklerden, müteahhitlerden değil halklarımızdan alırız."

'HALKA RAĞMEN DEĞİL HALKLA BİRLİKTE MÜCADELE ETMEKTİR BİZİM YOLUMUZ'
Siyasi tüccarlara ve Ali Cengiz oyunlarına karşı halkın demokrasi ve barışa ulaşması için ortak değerler etrafında yürüdüklerini dile getiren Bakırhan, "Bizim yolumuz müteahhitler ve rantçılar arasında tercih yapmak değildir; bizim yolumuz 3'üncü yoldur. Halka rağmen değil halkla birlikte mücadele etmektir bizim yolumuz. Dikkat ederseniz ırkçılıkta, çözümsüzlükte, kent düşmanlığında yarışanlar da kendilerine üçüncü yol diyor. 3'üncü yol onların yolu değildir; hepimizin, hepinizin yoludur, 3'üncü yol bizim yolumuzdur" dedi.

DEM Parti'nin düzen partileriyle karıştırılmaması gerektiğini vurgulayan Bakırhan, "Kürdistan'da ön seçimlerimizi yapıp adaylarımızı açıkladık. Batıda da adaylarımızı açıklamaya devam ediyoruz. Kalan yerlerdeki çalışmalarımız da bugün yarın son aşamasına gelecek. İnşallah her yerde size layık, sizin siyasetinizi yürütecek, sizden olan, sizin gibi düşünen arkadaşlarımızla birlikte bu seçimlerde hak ettiğimiz sonuca ve zafere ulaşacağız" dedi.

'HALKLARIMIZI ADAYLAR ETRAFINDA KENETLENMEYE ÇAĞIRIYORUZ'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni'ye dikkat çeken Bakırhan, "Her iki arkadaşımız da İstanbul'da aday olarak öylesine gösterilmediler. Birisi Terzi Fikri'nin geleneğinden geliyor, diğeri Edip Solmazların geleneğinden geliyor. Her iki arkadaşımız da bu geleneği İstanbul'da en iyi şekilde uygulayacak birikime ve niteliğe sahip" dedi.

Ankara'yı ırkçılar arasındaki yarıştan, Antalya'yı doğa talanından kurtarmaya hazır olduklarını belirten Bakırhan, "Başta Kürdistan'daki belediyeler olmak üzere, Türkiye'deki bütün belediyeleri demokratik, şeffaf, katılımcı, halkçı ve toplumcu yerel yönetimler anlayışımızla buluşturmaya çalışıyoruz" dedi. Herkesi ev ev, sokak sokak dolaşarak mücadeleye çağıran Bakırhan, "Halklarımızı da belirlediğimiz adaylar etrafında kenetlenmeye, bu onurlu görevi en iyi şekilde yürütmeye davet ediyoruz. Dün mücadelede, bedelde ve emekte bize destek veren, gözünü herhangi bir baskıdan sakınmayan İstanbul'un Kürtleri, emekçileri, işçileri, Terekemeleri, Azerileri, Türkiye'nin halkları eminim ki bu adaylar arasında bir ayrım koyarak kendi adaylarını destekleyecektir" ifadelerini kullandı.

'İKTİDARIN BAŞI SECCADEDE AMA AKLI HİLEDEDİR'
"İrade gaspı, kayyım ve ayrımcılık Kürt halkına yönelik 100 yıllık politikadır" diyen Bakırhan, kaçak seçmenlerle Kürt halkının iradesinin gasp edilmeye çalışıldığına işaret etti. Kazanacakları 32 belediyede asker, polis, jandarmaların iradelerini gasp edecek şekilde kaçak seçmen olarak kaydırıldığını vurgulayan Bakırhan, "Herkes bilsin ki iktidarın başı seccadede ama aklı hilededir. Bunu en iyi Kürdistan'daki uygulamalardan görüyoruz" dedi.

Kendileri için önemli olanın Kürt sorununun demokratik çözümü olduğunu vurgulayan Bakırhan, Kürt sorununun seçimlerden önemli olduğuna işaret etti. "Biz Kürt sorununu çözmek isteyen iradenin önünde engel değiliz, ona destek oluruz. Bizim aday açıklamamızı da lütfen kimse pazarlık yapıyoruz gibi algılamasın. Bu, 40 yıllık mücadeleye, ödenen bedellere, siyasetimize hakarettir" diyen Bakırhan, iktidara ve muhalefete Kürt sorununun çözümü konusunda bir iradeleri varsa ortaklaşma çağrısı yaptı.

'ÇÖZÜMSÜZ BIRAKILAN KÜRT SORUNU ÇÖZÜLEN TÜRKİYE'DİR'
1 Şubat'ta başlayan Özgürlük Yürüyüşü'ne işaret eden Bakırhan, herkesi o yürüyüşe destek vermeye davet etti. 15 Şubat'ta PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük uluslararası komplonun 25'inci yıl dönümü olduğuna dikkat çeken Bakırhan, çözümsüzlüğün temel nedenlerinin bu komploda aranması gerektiğini vurguladı. 25 yıllık komplonun Türkiye'ye hiçbir şey kazandırmadığını dile getiren Bakırhan, "Çözümsüz bırakılan Kürt sorunu aynı zamanda çözülen bir Türkiye'dir. Kürt sorunu çözülmedikçe, Türkiye uçurumun kenarında kalmaya devam edecektir. Kürt sorunu çözülmediği müddetçe, emekliler başını yastığa aç koyacaktır. Kürt sorunu devam ettiği müddetçe, bu ırkçı beka perdesiyle ülkeyi yönetmeye çalışanlar daha fazla haksızlık, hukuksuzluk ve yolsuzluk yapacaktır. Dolayısıyla bu sorunu çözmek hepimizin hayrınadır, hepimizin lehinedir" dedi.

'ADAY ÇIKARDIĞIMIZ HER YERDE KAZANMAK İSTİYORUZ'
Bakırhan, şöyle devam etti: "Yerel seçimlerde demokrasi ve özgürlükler konusunda sicili bozuk olanlara, ırkçı ve milliyetçi siyasi sabuklara da hayatları boyunca unutamayacakları bir yenilgiyi tattıracağız. Bu rantçıların feleğini şaşırtacağız. Ön seçimle başladığımız süreci de 1 Nisan'da halkla birlikte belediyeleri geri almaya giderek zafere ulaştıracağız. Kürt halkının yaşadığı kentlerde yol yapmayan, çöp toplamayan, halka zulüm eden AKP'li belediyelerin ampulünü söndüreceğiz. Biz güçlüyüz, her zaman da böyle olduk. Hiçbir zaman yılmadık. Yerel seçimlerde ana muhalefet partisiyiz. Bütün arkadaşlarımız bilmeli ki ayak bastığımız her yerde, aday çıkardığımız her yerde kazanmak istiyoruz."