25 Eylül 2024 Çarşamba

Bakanlık, Güllüce'nin talanına onay verdi

Bakanlık, Güllüce köyünde birçok endemik bitki ve hayvan türünün yok olmasına neden olacak bakır madeni projesine Bakanlık tarafınadn ÇED onayı verildi. Köylüler, maden sahiplerinin istihdam vaadine rağmen madenin yapılmasına izin vermeyeceklerini kaydetti.

İktidarın doğa talanı politikaları sürüyor. Elazığ'ın Palu ilçesine bağlı Güllüce (Seraçur) köyünde yapılmak istenen bakır madenine bakanlık Çevresel Etkinlik Değerlendirme (ÇED) onayı verdi. Birçok endemik bitki ve hayvan türüne yaşam alanı olan köyde yapılması planlanan maden sahası ayrıca çevre köylerindeki içme suyunu kirletecek boyutta.

PİRHA'nın haberine göre uzun zamandır maden şirketlerinin tehdidi altında olan Güllüce (Seraçur) köyüne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir maden sahası için yapılan başvuruyu kabul etti. Bakanlık, bakır madeni işletmeciliği yapan Adnan Karadağ isimli şahsın, bakır madeni açık ve kapalı ocak işletmesi projesi için çevresel etki değerlendirme olumlu raporu verdi.

349 hektar alana sahip işletme ruhsatlı sahanın 335,25 hektarlık kısmında açık ve kapalı ocak işletmesi ile 20.000 ton bakır bakır madeni üretilmesi planlanıyor. Proje kapsamında ise bakır madeni ve pasa malzeme olarak  1.520.00 tonluk kazı miktarının yapılması gündemde. Raporda, maden arama çalışmalarının doğaya zarar vermeyeceği de ileri sürülüyor.

NE OLMUŞTU?
Elazığ'ın Palu ilçesinde bulunan 200 nüfuslu Güllüce (Seraçur) köyünde 2017 yılında Adnan Karadağ isimli şahsın işletmesini aldığı bölgede maden analizleri etüdü başlamış ve analizlerin olumlu çıkmasıyla birlikte çalışmalar hızlanmıştı. Yaklaşık 1 ay önce bakanlık görevlilerinin köyde yaptığı toplantı sonucunda köylüler ÇED raporunun tamamlandığını ve alana maden arama izni verildiğini öğrendi.

30 ailenin hayvancılık, 15'sinin ise arıcılıkla geçimini sağladığı köyde maden işletmesinin açılmasının birçok endemik bitki ve hayvan türünün yok edeceği endişesi taşıyan köylüler projeye karşı.

Maden firmasının açılmadan 10-15 köylüye istihdam vaadinde bulunan şirkete karşı çıkan köylüler maden işletmesinin açılmasına izin vermeyeceklerini dile getirmiş ve konuyu idari mahkemeye taşıyacaklarını ifade etmişlerdi.