1 Ekim 2024 Salı

Bakan Koca'dan bayram için uyarı: Dikkatli olalım

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı'na ilişkin uyarı yaptı: "Birinci dalganın etkisi sürüyor, dikkatli olalım." 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Kurban Bayramı'nda dikkatli olunması yönünde uyarı yapan Koca, "Kurbanlık alışverişleri belediye tarafından denetlenen yerlerden yapılmalıdır. Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma şeklinde pazarlık yapılmamalıdır. Kurban pazarlarında çok kısa süre kalınmalı. 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlar kurban kesim yerlerine gitmemelidir" dedi.

"Mezar ziyaretleri, kalabalık riski varsa daha sonrasına ertelenmeli. Bu bayramda makbul olan ziyaret yüz yüze olan ziyaret değildir" diyen Koca, yüz yüze gerçekleştirilecek ziyaretlerde de kişi sayısı ve sürede kısıtlama yapılması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı'na yönelik kısıtlamaların gündeme gelmediğini ifade eden Koca, "Salgınla mücadelede daha istekli daha kararlı olmalıyız. Mücadele bir süredir, bölgelere göre değişen tedbirlerle yürütülüyor. Ciddi artışların olduğu illerde radikal önlemleri bakanlık olarak doğru buluyoruz" şeklinde konuştu.

İKİNCİ DALGA BEKLENTİSİ
İkinci dalga beklentisinin dünya genelinde olduğunu kaydeden Koca, şöyle devam etti: "Bazı ülkelerde vaka sayıları giderek artıyor. Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor. Bazı illerimizde salgın zirveyi görmedi. Kurallara mutlak uyum gerekiyor. Bayramda gönüllü şekilde tedbirlere uyulmalı. Birinci dalganın etkisi sürüyor. İstanbul, İzmir pikini tamamladı. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu'da bazı illerde pik yer yer yeni başladı."

OKULLAR 31 AĞUSTOS'TA AÇILACAK
Milli Eğitim Bakanlı'nın okulların açılmasına ilişkin 31 Ağustos tarihini verdiğini hatırlatan Koca, "Okullar bu takvimde eğitime başlamış olacak. Ancak eğitimin nasıl yapılacağı önümüzdeki haftalarda belirlenecek. Okullarda pozitif vaka çıktığında hangi önlemler alınacağıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Okullardaki eğitimin uzaktan, hibrit veya karma eğitim tarzında mı olacağı konusunda Bakanlık ile Bilim Kurulundaki arkadaşlarımız çalışıyor" dedi.

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesinin mümkün olduğunu dile getiren Bakan Koca, Çin ve Rusya ile irtibatta olduklarını, gelişmeleri takip ettiklerini söyledi.

'65 YAŞ KISITLAMASI BAYRAMDAN SONRA KALDIRILABİLİR'
Sağlık Bakanı, 65 yaş ve üstüne yönelik devam eden kısıtlamalara yönelik "Büyüklerimize minnettarız. Kurallara harfiyen uyma noktasında büyük bir gayret noktasında oldular. Bu bayram sonrası erken dönemde, bu kısıtlamaları kaldırmak noktasında Bilim Kurulu'nun bir önerisi var. Bayram sonrası duyuruyu yapmış olacağız" diye konuştu. 

AYASOFYA AÇILIŞI: KURALLARI İHMAL ETMEMELİYDİK
Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinde pandemi kurallarına uyulmamasına ilişkin de "Ayasofya 86 yıllık hayalimizdi, egemenliğin önemli bir işaretiydi. Bu sevinci yaşarken, kurallara uymalıydık. Ayasofya sevincini yaşarken, pandemi kurallarını ihlal etmemeliyiz kanaatindeyim" dedi.