22 Eylül 2024 Pazar

Bakan Bayraktar'dan şirketi aklama çabası

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, İliç'teki Anagold Madenciliğe ait maden sahasında yaşanan katliamda şirketi aklama derdine düştü. İşçiler, amirlerine çatlaklar oluştuğu bilgisini vermelerine rağmen çalışmaya zorlandıklarını anlatırken, Bayraktar, sahadaki işçilerin heyelandan önce alandan çekildiğini ileri sürerek manipülasyon yarattı. Bakan işçilerin yerinin tespit edilemediğini ve toprağın güvenli bir şekilde depolanması tartışması yaparak tehlikeli maddeler bulunduğunu itiraf etti.

Erzurum'un İliç ilçesinde Anagold Madenciliğe ait Çöpler maden sahasında yaşanan işçi ve ekoloji katliamlarının sorumluluğu birkaç mühendise yıkılmaya çalışılıyor.

Gözaltına alınan 8 kişiden 6'sı tutuklanırken, hazırlanan raporda da mühendisler sorumlu gösterildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise siyanürlü toprakta çatlakların oluşmasının ardından işçilerin sahadan çekildiğini iddia etti. İşçiler ise, amirlerine bilgi verdiklerini, sadece küçük birkaç taşeronun işçilerini alandan çektiğini, ana firma Anagold'un ise işçileri çalışmaya zorladığını anlatmıştı.

İŞÇİLERİN YERİ TESPİT EDİLEMEDİ
Yüzde 80'i Kanadalı SSR Madencilik, yüzde 20'si yerli işbirlikçisi Çalık Holdinge ait Anagold Madenciliği aklama çabasına giren bakan Bayraktar, "Buranın heyelandan önce tahliye edildiği, işçilerin sonradan kontrol amaçlı döndükleri sırada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru" sözleriyle şirketi aklamaya çalıştı. Daha önce işçilerin yerinin tespit edildiği yönünde açıklamalar yaparken, bakan dünkü açıklamasında, "İşçilerin yerinin tam tespit edildiği gibi bir algı olmasın. Alanımızı daraltmış durumdayız. 3 kardeşimizin manganez madenin olduğu tarafta olduğunu düşünüyoruz, o bölgelere yoğunlaşacağız" sözleri dikkat çekti.

BAZI NOKTALARDA METAL YOĞUNLUĞU VAR
Bu arada madende çalışan işçilerin toprak kaymasının yaşandığı alanın arka tarafından da kayma olduğu yönündeki açıklamaları doğrulanmış oldu. Bakan Bayraktar'ın üç işçinin bulunduğu yer diye tarif ettiği maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki "manganez ocağı" bölümünde metal yoğunluğu tespit edildi. Bu ocakta toprak altında kalan araçlara ait bazı parçalar bulunduğu açıklandı.

TOPRAK YIĞINININ KALDIRILMASI AYLAR SÜRECEK
Bakan bir itirafta daha bulundu. Yapılan açıklamalarda toprakta siyanür bulunduğu yönünde bilgiler özellikle gizlenirken, bakan, "Toprak yığınını kaldırmayla alakalı plan aşamasına geçmiş durumdayız. Elbette bu belki aylarca sürecek bir hadise ama biz bugün bunun planlanmasını yapıyoruz" dedi.

TOPRAKTA TEHLİKELİ MADDELER BULUNUYOR
Bakanın, "Nerede emniyetli bir şekilde tekrar depolayacağımızla alakalı çalışmamıza başlamış durumdayız" sözleriyle toprakta tehlikeli maddeler bulunduğu itirafı niteliğinde.