25 Eylül 2024 Çarşamba

Bağımsızlık Yolu: Kıbrıslı Türklerin siyasal iradesine saygı gösterilmeli

Bağımsızlık Yolu, Türkiye'de yapılan seçimler ve Kıbrıs'ın işgal altında tutulmasına ilişkin açıklama yaptı. Sosyalist parti ve ittifaklara seçimlerde başarı dileğinde bulunan Bağımsızlık Yolu, Türk burjuva devleti ve emperyalistlerin işgal politikalarına alet olunmaması, Kıbrıslı Türklerin siyasal iradesine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Bağımsızlık Yolu Emekçinin Partisi, Türkiye'de 14 Mayıs günü yapılacak seçimlerde ve Türk burjuva devleti ve emperyalistlerin Kıbrıs'ı işgal altında tutmasına ilişkin açıklama yaptı.

"Türkiye sosyalistlerine açık mektup" başlıklı açıklamada, 14 Mayıs'taki seçimlere atıfta bulunuldu, "Bu seçimlere gerek Sosyalist Güç Birliği İttifakı'nın gerekse de Emek ve Özgürlük İttifakı'nın parçası olarak katılacak tüm sosyalist örgütlere en derin dayanışma duygularımızı iletiriz. Bu ittifaklar arasındaki ve içlerindeki farklılıklar ne olursa olsun, her sosyalist yapının seçim başarısı bizim için önemlidir" denildi.

'KIBRIS EMPERYALİSTLERİN İŞGALİ ALTINDA'
Türkiye'deki seçim dönemlerinde, Kıbrıs'ın bağımsızlık mücadelesine olumsuz etki eden bazı gelişmeler yaşandığı kaydedilen açıklamada, Kıbrıs'ın emperyalist işgal altında olduğu vurgulandı. "Emperyalist işgal kuzeyde TC/NATO, güneyde Yunanistan/AB taşeronluğunda ve İngiliz üslerinde doğrudan Britanya tarafından yürütülmektedir" vurgusu yapıldı, Türkiye'deki faşist ve gerici partilerin Kıbrıs'ın kuzeyini Türkiye'nin bir uzantısı olarak gördüğü ve Kıbrıslı Türklerin siyasal iradesine saygı göstermediğine dikkat çekildi.

'KIBRIS'TA 10 BİNLERCE TÜRK ASKERİ BULUNUYOR'
Kıbrıslı Türk sosyalistler olarak emeğin kurtuluşunun yanı sıra halkın iradesi ve Kıbrıs'ın bağımsızlığı için de mücadele ettiklerini vurgulayan Bağımsızlık Yolu, "Kıbrıs'ın kuzeyi, herhangi bir yurtdışı ülkesi değildir" diye kaydetti. Kıbrıs'ta Türk burjuva devletinin on binlerce askerinin konuşlandığı, merkez bankası, polis, ordu ve sivil savunma teşkilatının başına atamaların Türk burjuva devleti tarafından yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Kıbrıs'ın kuzeyindeki tüm seçimlere, Türkiye devleti müdahale etmektedir. Mevcut cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve hatta hükümet partisi başkanlığı dahi meşru seçimlerle oluşturulmuş değildir. Türkiye'deki siyasi partiler, başta Almanya olmak üzere Türkiye vatandaşlarının yaşadığı çeşitli ülkelerde siyasi çalışmalar yürütse de, Kıbrıs'ın kuzeyi bu ülkelerden tamamen farklı bir konumdadır" denildi.

Türkiye'deki siyasi partilerin, Kıbrıs'ın kuzeyinde yaşayıp Türkiye vatandaşlığı bulunan kişilerin oyuna talip olma ve çalışma yürütme hakkı bulunduğu kaydedilen açıklamada, işgalci Türk burjuva devletinin Kıbrıslı Türk halkının iradesi üzerindeki konumunu dikkate almadan siyasal çalışma yürütenlerin

'KIBRIS TÜRKİYE'NİN İLİ DEĞİLDİR'
"Türkiye'deki siyasi partilerin Kıbrıs'ın kuzeyinde ne 'kendi ülkelerindeymiş gibi' ne de 'herhangi bir Avrupa ülkesindeymiş gibi' siyasal çalışma yapması mümkün değildir" denilen açıklamada, "Çünkü Kıbrıs'ın kuzeyi ne Türkiye'den bağımsız bir devlettir ne de Türkiye'nin bir ilidir" ifadelerine yer verildi. Türkiye'deki siyasi partilerin Kıbrıs'ın kuzeyindeki çalışmalarının Türkiye'deki seçim kampanyası süreci ile sınırlı kalması gerektiği belirtilen açıklamada, "Başta AKP olmak üzere Türkiye'den çeşitli siyasi partiler Kıbrıs'ın kuzeyinde düzenli 'temsilcilik' bulundurmakta ve adamızın sorunları yerine Türkiye gündemlerini öne almaktadırlar. Bu uygulamanın yasal bir zemini de yoktur. Bağımsızlık Yolu olarak hem CTP'nin Dörtlü Koalisyon Hükümeti hem de UBP'nin çeşitli koalisyon hükümetlerinde bu konunun üzerine ısrarla gittik. Ancak bu hükümetler, Türkiye devletinin tepkisini çekmemek için bu yasa dışılığa sessiz kalmaktadırlar" denildi.

Açık mektup formuyla yapılan açıklamada, Türkiye'deki siyasi partilerin miting, eylem, yürüyüş düzenlemekten kaçınması gerektiği de belirtilerek, "Aksi takdirde, ordusuyla bir coğrafyanın ekonomik, siyasi ve kültürel iklimini belirleyen devletlerin gölgesinde hareket etmiş duruma düşeceklerdir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'deki sosyalist partiler ve ittifaklara 14 Mayıs seçimlerinde başarı dileyen Bağımsızlık Yolu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Halkımızın kalbi, Türkiye'nin aydınlık yüzü siz sosyalistlerle birlikte çarpmaktadır. Sosyalistlerin güçlü olduğu bir Türkiye hem Kıbrıslı Türk halkının hem de tüm bölge halklarının refahı için elzemdir. Yaşasın devrimci dayanışma."