1 Ekim 2024 Salı

Bafra T Tipi Hapishanesi'nde tutsaklara işkence

Bafra T Tipi Hapishanesi'nde 8 gardiyan, Emir Karakum isimli tutsağı özel odaya alıp işkence uyguladı. HDP Milletvekili Murat Çepni, yaşanan işkenceyi Meclis'e taşıyarak olayın tüm yönleriyle soruşturulmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen Emir Karakum'un yaşadığı saldırıyı Meclis gündemine taşıdı. 25 Nisan 2022'de Karakum'un 8 gardiyanın saldırısına uğradığını ve vücuduna pek çok darbe aldığını aktaran Çepni, rapor için hastaneye sevk edilen Karakum'a gerekli tetkik ve tedavilerin uygulanmadığını belirtti.

Karakum'un ailesine, aldığı darbeler nedeniyle burnunda şişme ve kanama, mide bulantısı yaşadığını aktardığını kaydeden Çepni, yüzünde ve vücudunda saldırı nedeniyle oluşan çeşitli izler bulunduğunu kaydetti. Çepni, işkenceyle ilgili ailenin suç duyurusunda bulunduğu bilgisini verdi. Çepni, ailenin taleplerini şu şekilde sıraladı: "Aile, Karakum'un tam teşekküllü bir hastanede muayene olmasını, gerekli tetkiklerin yapılmasını, beyin tomografisi çekilmesini, can güvenliği bulunmayan Karakum'un başka bir hapishaneye sevk edilmesini, tutulduğu ve saldırıya uğradığı alandaki güvenlik kameralarının görüntülerinin ve adli rapor için hastaneye gidişinde ve dönüşündeki geçtiği alanlardaki kamera görüntülerinin, olay günü olay yerinde görevli gardiyanların, sıralı amirlerinin, 1. ve 2. müdürlerin isimlerinin dosyaya getirtilmesini ve sorumlu kişiler hakkında soruşturma başlatılmasını talep etmektedir."

Bafra T Tipi Hapishanesi'nde yaşanan işkence olayında suçu işleyen görevliler hakkında soruşturma başlatılmasını isteyen Çepni, Adalet Bakanlığı'na şu soruları yöneltti:
♦ Bafra T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda kalmakta olan Emir Karakum'un yaşadığı darp olayı tüm yönleriyle araştırılmakta mıdır? Yaşanan darp olayı hakkında bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır?
♦ Söz konusu olayda,  görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, işkence, kötü muamele, yaşam hakkının ihlali gibi suçlardan, cezaevi idaresi ve infaz memurları hakkında bakanlığınız inceleme başlatmış mıdır?
♦ Emir Karakum'un yaşam hakkını tehlikeye atan darp olayı sonrasında neden tam tetkikleri yapılmamıştır? Sağlığa erişim hakkı neden engellenmektedir? Sağlık durumu takip edilmekte midir? Beyin kanaması ve benzeri sorun yaşamaması için hastanede tüm tetkiklerinin yapılması için girişiminiz olacak mıdır?
♦ Ailesi tarafından suç duyurusunda talep edilen görüntüler dosyaya eklenmiş midir?
♦ Emir Karakum'un, Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda can güvenliği ne şekilde korunacaktır? Bakanlığınız bu konuda sorumluluğunu yerine getirecek midir?
♦ Cezaevlerinde artan işkence, darp ve kötü muamele olaylarını engellemeye ilişkin çalışmalarınız var mıdır?