22 Eylül 2024 Pazar

'Aysel Tuğluk'u derhal serbest bırakın'

Aysel Tuğluk'un derhal serbest bırakılmasını isteyen HDP Kadın Meclisi, "Kadınlara çağrımızdır; gelin hep birlikte Aysel Tuğluk şahsında tutsak edilen kadınlara dayatılan ölüm siyasetine karşı yaşam siyasetini savunalım" denildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, önceki dönem Eş Genel Başkan Yardımcılarından Aysel Tuğluk'a ilişkin açıklama yaptı. Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde hafıza kaybı yaşayan Tuğluk'un durumunun giderek kötüleşmesi ve yaşam riskinin bulunduğu belirtilen açıklamada, Tuğluk'la dayanışmanın süreceği kaydedildi.

"Şunun altını çizmek isteriz ki, uzman raporlarına göre bu hastalık Tuğluk'un cezaevinde kalmasına engeldir" denilen açıklamada, "Tuğluk'un hafıza kaybı yaşamasına sebep olan devletin inkar, imha, asimilasyon ile Kürt düşmanlığı politikalarıdır. Neden mi bunu söylüyoruz? Çünkü, Tuğluk cezaevinde birinci yılı dolmadan annesi Hatun Tuğluk'un ölüm haberini aldı. Ve izinli olarak cenazeye katılmak üzere çıkarıldı. Cenazeye katılanlar, mezarlığa girdikleri andan itibaren ırkçı, sözlü saldırılara ve tacize maruz kaldı, akabinde de hepsine yönelik taşlı saldırılar başladı. Bu durum defin esnasında ve sonrasında da daha korkunç bir hal alarak devam etti. Havaya ateş açıldı. Aysel Tuğluk bütün bunları, gördü, duydu, yaşadı ve tanıklık etti. Naaşın gömüldüğü yerden çıkarılmasına da tanıklık etti. Avukatı günbegün Tuğluk'un bu etkiden kurtulamadığını, üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını, cezaevi idaresi ve personeli ile eş zamanlı gözlemlediğini dile getirdi" ifadelerini kullandı.

Tuğluk'un hastalığının ilerlemesiyle birlikte, İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanlığı'nın 5 dakikalık görüşme sonrası hazırladığı raporda; "Hayatını yalnız idame ettirebileceği" ifadelerine yer verdiği hatırlatılan açıklamada, ATK'nin bu tutumu siyasi olduğu vurgulandı. 

Açıklama şöyle devam etti: "Aysel Tuğluk ömrünü, kadın özgürlük mücadelesi başta olmak üzere Kürt ve Alevi kimliğine yönelik saldırılara karşı demokratik mücadeleye adamıştır. Aysel Tuğluk, avukatlık yaptığı dönemde nerede bir hak ihlali varsa, oraya koşmuştur. Tuğluk, Türkiye'de kadın kimliğiyle ilk eşbaşkanlık deneyimini yaşayan bir isimdir. Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) eşbaşkanlığını yürüttüğü dönemde, Türkiye'nin farklı kimlik ve yapılarındaki kadınların mücadelesine de ilham olmuştur. Bugün, 'Aysel Tuğluk için adalet' demek kadın özgürlük mücadelesini savunmaktır, 'Aysel Tuğluk için adalet' demek, demokratik siyaseti savunmaktır, 'Aysel Tuğluk için adalet' demek, iktidarın ölüm siyasetini reddetmek, yaşam siyasetini savunmaktır.

Adalet Bakanlığına sesleniyoruz; Aysel Tuğluk derhal serbest bırakılmalı, aksi halde yaşanacak herhangi olumsuz bir durumda sorumlusu sizsiniz!

Buradan duyuruyoruz; 'Kadınlar için adalet' kampanyamızı önümüzdeki dönem, cezaevinde hasta tutsaklar başta olmak üzere siyasi rehine olarak tutulan kadınlar için bir kampanyaya evrilteceğiz. Kadınlara çağrımızdır; gelin hep birlikte Aysel Tuğluk şahsında tutsak edilen kadınlara dayatılan ölüm siyasetine karşı yaşam siyasetini savunalım!"