22 Eylül 2024 Pazar

'Ayşe Gökkan davasında adil yargılama yoktu'

Ayşe Gökkan hakkında verilen 30 yıl hapis cezasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan avukatı Berfin Gökkan, mahkemenin ilk günden bu cezayı vermeye karar verdiğini söyledi, adil bir yargılama olmadığına dikkat çekti.

Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'a mahkeme 30 yıl hapis cezası verdi. Savunma hakkı engellenen Gökkan'ın avukatı Berfin Lütfiye Gökkan, mahkeme heyetinin kin ve nefret dolu düşüncelerini sık sık dile getirdiğini ifade etti.

Ayşe Gökkan'ın 27 Ocak 2021 tarihinde görülen 19'uncu duruşmada hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını hatırlatan avukat Berfin Gökkan, 21'inci celsede Kürtçe savunma yapmak istediğini, tercüman talebinin reddedildiğini anımsattı. Berfin, "Yine 21'inci duruşmada aynı şekilde cezaevinden SEGBİS'le bağlanması gerekirken SEGBİS'in bozuk olduğunu ve bundan kaynaklı bağlanamayacağını söylediler. 22'nci celsede dosyayı takip eden avukatlara, baro başkanına ve baronun yönetim kurulu üyelerine sert ve nezaket kurallarını aşan hareketlerde, fiziki ve sözlü saldırıda bulunulmuştur. Yaklaşık 10 aydır tutuklu olan Ayşe Gökkan mahkeme tarafından saldırılarla etkili bir şekilde dinlenmemiştir" dedi.

'GÜYA ÖRGÜTTEN TALİMAT ALIP KAOS YARATTIK'
Ayşe Gökkan hakkında tutuklama kararı verildiğinde ceza verilmesi kararı da alındığı değerlendirmesinde bulunan avukat Berfin Gökkan, "Son celsede savunma yapmadık nedeni de müvekkilimizin adil bir mahkeme tarafından yargılanmamasıdır. En son gelen aşamada mahkeme 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir gizli tanık dinlendi. Gizli tanık hakkımızda güya örgütten talimat alarak kaos yarattığımızı ve dosyanın tarafı haline getirmeye çalışıldı. Tüm bu hususlara ilişkin savunma vermedik" diye konuştu.

'ÖRGÜT ÜYELİĞİ VE YARDIM ETMEKTEN AYRI AYRI CEZA VERİLEMEZ'
Avukat Berfin Gökkan, dosyayı istinafa taşıyacaklarını belirterek, Ayşe Gökkan'ın tutuklu olduğu süreci içerisinde üç kez Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundukları bilgisini aktardı. Bireysel başvurularının kabul edilmediğini kaydeden Berfin Gökkan, "Bir bireysel başvurumuz kabul edilmeyerek sonuçlandı ve biz onu AİHM'e taşıdık. Ayrıca Ayşe Gökkan'a hem örgüte yardım etmekten hem de örgüt üyeliğinden ayrı ayrı ceza verilemez. Örgüt üyeliğinden suçlanan biri yardım etmekten suçlanamaz, yardım etmekten suçlanan biri üyelikten cezalandırılamaz" dedi.

Cezanın istinaf mahkemesinde bozulacağını düşündüklerini belirten avukat Berfin Gökkan, dava dosyasında Ayşe Gökkan'ın yazıları ve basına verdiği demeçlerin suç kapsamında değerlendirilmesine de tepki gösterdi.