19 Eylül 2024 Perşembe

Ayşe Deniz Karacagil Rojava'daki mezarı başında anıldı

MLKP savaşçısı Ayşe Deniz Karacagil'i anan savaşçılar ve halk, anılarına ve mücadelesine bağlılık sözü verdi.
Rakka'nın özgürleştirilmesi sırasında yaşamını yitiren MLKP savaşçısı Ayşe Deniz Karacagil (Destan Temmuz), ölümünün birinci yıl dönümünde Kobanê Şehit Dicle Şehitliği'nde anıldı.
 
SYPG tarafından düzenlenen anmaya Şehit Aileleri Kurumu ve JAS ile MLKP, MLKP/KKÖ, YPG, YPJ savaşçıları katıldı.
 
Saygı duruşu ile başlayan anmada ilk sözü YPJ savaşçısı Beritan Kobanê aldı. Karacagil'i anlatan Beritan Kobanê, "Destan yoldaş özgürlük hareketimizin ne ilk ne de son şehididir. Yoldaşlarımıza verdiğimiz sözü yerine getirmek için YPG, YPJ savaşçıları olarak sonuna kadar direneceğiz" dedi.
 
MLKP ve KKÖ adına konuşan Şengül Doza ise Karacagil'in komünist bir kadın olarak Gezi ayaklanmasına katıldığını hatırlattı, "Ardından dağlara çevirdi. Dağlardan Rojava’ya özgürlük mücadelesini devam ettirdi" diye konuştu.
 
'NEREDE EZİLENLER VARSA ORADAYDI'
 
Ayşe Deniz Karacagil'in kadınların özgürlüğü için erkek egemen sisteme karşı savaştığını dile vurgulayan Şengül Doza, şöyle konuştu: "Destan yoldaş nerede ezilenler varsa, nerede bir direniş varsa oradaydı. Destan yoldaş enternasyonal bir savaşçı olarak Rojava devriminde yerini aldı. Yüreğini, emeğini ve yaşamını devrime adadı. Destan yoldaş şahsında bütün özgürlük şehitlerini anıyoruz. Biliyoruz her şehidimiz ile zafere yaklaşıyoruz. Her şehidimiz ile devrimin ateşi büyüyor" dedi.
 
SYPG Sözcüsü Beritan Asya da Karacagil'i andı, "Destan yoldaş kırmızı fuları ile Gezi direnişinin sembolü oldu. Destan Temmuz hiçbir zaman AKP diktatörlüğü karşısında başını eğmedi. Komünist ideoloji ve fikriyle sonuna kadar direnişte yerini aldı" diye belirtti.
 
Karacagil'in Kürt, Arap, Süryani halklarının mücadelesini büyütmek için Rojava'da geldiğini anlatan Beritan Asya, şöyle konuştu: "Destan yoldaş Rakka hamlesinde cephelerde yerini aldı. Kürt ve Arap savaşçılar ile birlikte katıldığı hamlede şehit düştü. Biz bugün sosyalistler ve Özgür Sosyalist Kadın (JAS) olarak halkların kardeşliğini kendimize esas alıyoruz. Destan Temmuz ve burada yatan yüzlerce şehidimize söz veriyoruz. Taşıdığınız bayraklar asla yere düşmeyecek."
 
Anma etkinliği, mezar ziyaretinin ardından sloganlarla sona erdi.
 
Gezi direnişinin ardından tutuklanan ve kamuoyunda "kırmızı fularlı kız" olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil, cezaevinden tahliye olduktan sonra gerillaya katılmıştı. Ardından da Rojava'ya geçerek, MLKP savaşçısı olarak "Destan Temmuz" adıyla Rakka hamlesinde 29 Mayıs 2017 tarihinde yaşamını yitirmişti.