1 Ekim 2024 Salı

'Aynur Doğan şahsında yasaklanan Kürt halkının dilidir'

Aynur Doğan'ın konserinin yasaklanmasına ilişkin açıklama yapan HDP'li Dağ, Doğan şahsında yasaklananın Doğan şahsında Kürt halkının dili olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kürtçe Yol Haritasını İzleme Komisyonu Eş Sözcüsü Dersim Dağ, Aynur Doğan şahsında yasaklanın Kürt halkının dili olduğunu kaydetti. 

Kürtçenin bu toprakların en kadim dillerinden biri olduğunu, uygulanan yüzyıllık baskı ve asimilasyon politikalarının özellikle 2015 yılından sonra bir üst aşamaya geçerek tam bir kırım politikasına dönüştüğünü söyleyen Dağ, "Kürt dili ve kültürüne yönelik uygulanan baskıcı ve yasakçı politikaların en son örneği Aynur Doğan tarafından Kocaeli'nin Derince ilçesinde verilecek olan konserin hiçbir gerekçe gösterilmeden AKP'li belediye tarafından iptal edilmesidir" dedi. 

Kürt dili başta olmak üzere bu toprakların en büyük kültürel ve tarihsel zenginliği olan Türkçe dışındaki dillere karşı uygulanan sansür, yasaklama, baskı ve bir bütün olarak asimilasyon politikalarının kabul etmediklerini kaydeden Dağ, "Bu yasakçı zihniyetin belediyelere kadar yayılmış olması yaşanan durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda Kürt dili üzerinde sistematik olarak uygulanan politikalara karşı bütün dillerin kendilerini özgürce yaşatıp geliştirmesi için verilen mücadelenin yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini konuştu.