23 Eylül 2024 Pazartesi

AYM'den Can Atalay hakkında ihlal kararı

AYM, Gezi davasında aldığı ceza nedeniyle tutsak edilen TİP milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına rağmen Gezi davasında aldığı 18 yıllık hapis cezası sebebiyle tutsak edilen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay milletvekili Can Atalay'ın bireysel başvurusunu görüştü.

AYM, Can Atalay'ın dosyasında seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetti. AYM, aynı zamanda yeniden yargılamaya da karar verdi. Karar, 9'a karşı 5 oy çokluğuyla alındı.

Cumhuriyet'e açıklamalarda bulunan Can Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı, görüşme öncesi AYM'den ihlal kararı vermesini ve tahliye beklediklerini söylemişti. Taşçı, "İhlal kararı çıkarsa Anayasa Mahkemesi'nin kararının yerine getirilmesi için hüküm veren mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuracağız" demişti.

ADALET BAKANI: GEREKÇELİ KARARI GÖRMEMİZ LAZIM
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP'nin Meclis grup toplantısı öncesi "Karar tahliye ve Meclise dönüş anlamına mı geliyor" sorusu üzerine "Gerekçeli kararı görmemiz lazım" dedi.

Tunç, "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek. Anayasa Mahkemesi'nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. O gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır" dedi.