23 Eylül 2024 Pazartesi

AYM 'yaptığınız yargılama' değil dedi, işçilerin haklarının ihlal edildiğine karar verdi

Anayasa Mahkemesi, OHAL'in ardından Diyarbakır Belediyesi ve DİSKİ'de çalışan Güvenlik-Sen üyesi işçilerin, işten çıkarılmasının hak ihlali olduğuna karar verdi. Avukat İmdat Ataş, AYM'nin kararında yerel mahkeme ile İstinaf Mahkemesi'ne, "sizin yaptığınız yargılama faaliyeti değil" dediğini belirti. İşçilerin açtığı dava yeniden görülecek. Karar, benzer davalar için emsal teşkil ediyor. 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamu kurumlarında çalışan binlerce işçi ve emekçi işten çıkarıldı. Diyarbakır Belediyesi ve Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nde (DİSKİ) çalışan işçilerin de, iş akitleri feshedildi.

DİSK'e bağlı Özel Güvenlik İşçileri Sendikası (Güvenlik-Sen) üyesi A.Z., S. C. ve T. K.'nin de aralarında olduğu çok sayıda işçi, "örgütle ilişkili oldukları" iddiasıyla işten çıkarıldı. 2017 yılında, tüm hakları gasp edilerek işten çıkarılan işçiler, dava açtı. Diyarbakır 3 ve 5. iş mahkemeleri, "Örgütle ilişkileri olduğu" iddiasıyla işe iade talebini reddetti. İşçiler bunun üzerine dosyayı, İstinaf Mahkemesi'ne taşıdı. Ancak İstinaf Mahkemesi de yerel mahkelerin verdiği kararları onadı.

Güvenlik-Sen üyesi işçiler bunun üzerine avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi, 2 yıl önce yapılan başvuruyu, karara bağladı.

İşçilerin haklarının gasp edildiğini ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Anayasa Mahkemesi, verdiği kararla yerel mahkeme ile İstinaf Mahkemesi'nin, yargılamanın esasını oluşturan maddi ve hukuki sorunları bütünüyle ele alarak karara bağlama işlevini yerine getirmediğinin altını çizdi.

AYM: İŞÇİLERİN HAKLARI İHLAL EDİLDİ
AYM, kararında şunları kaydetti: "Somut olayda da derece mahkemeleri, adil yargılanma hakkının bir unsuru olan mahkeme hakkı gereği asıl işverenin başvurucular hakkındaki değerlendirmesinin objektif ve makul dayanakları olup olmadığını, dolayısıyla geçerli feshin koşullarının oluşup oluşmadığını incelemeden asıl işverenin şüphesine bağlı kalarak sonuca varmıştır. Başka bir ifadeyle derece mahkemeleri yargısal fonksiyonun esasını oluşturan uyuşmazlığın içinde yer alan maddi ve hukuki sorunların bütünüyle ele alınması ve karara bağlanması işlevini yerine getirmemiş, gerçek anlamda bir yargısal faaliyet icra etmemiştir. Dolayısıyla hukuk düzeni tarafından başvuruculara tanınan feshe karşı yargı yolunun açık olması teorik olmaktan öteye geçememiştir. Bu durumda başvurucuların mahkeme hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmaktadır."

AYM 'SİZİN YAPTIĞINIZ YARGILAMA FAALİYETİ DEĞİL' DEDİ
İşçilerin avukatlarından İmdat Ataş, AYM'nin kararını ETHA'ya değerlendirdi.

Müvekkilleri dışında başka il ve kurumlardan çıkarılan işçilerin dosyalarının bir kısmının birleştirildiğini kaydeden Ataş, "Aslında AYM kararında, ilk kararları veren ve daha sonra bu kararları onaylayan mahkemelerle ilgili olarak şu sonuca varmış; sizlerin yaptığı bir yargılama faaliyeti değil."

Avukat Ataş, özellikle OHAL'den sonra yargının, yargılama mercii olmaktan çıktığını ve idari onay mercii işlevi gördüğünü vurguladı.

AYM'nin kararı üzerine yargılamanın yeniden yapılacağını kaydeden Avukat Ataş, "umarım haksız yere işlerinden edilen, yıllarca maddi manevi birçok ağır zorluk yaşatılan işçilere hakları olan verilecek" dedi. Ataş, benzer içerikte çok sayıda dosyanın bulunduğunu da sözlerine ekledi.

AYM'nin bu kararı OHAL'in ardından çıkarılan KHK'larla işten atılan tüm işçilerin açtığı davalar için emsal teşkil ediyor.