7 Ekim 2024 Pazartesi

'AYM kararına uyulmalı Gergerlioğlu serbest bırakılmalı'

HDP Kocaeli İl Örgütü, Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na dair açıklama yaptı. Açıklamada, "AYM bu ülkenin en üst yargı organı, kararlarına uyulmak zorunda" denildi.

Milletvekilliği düşürülen ve tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) "hak ihlali" kararı vermesine rağmen serbest bırakılmamasına HDP Kocaeli İl Örgütü tepki gösterdi.

İl binasında gerçekleştirilen açıklamaya HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, CHP Eski Milletvekili ve Kocaeli Demokrasi Girişimi Sözcüsü Bekir Yurdagül'ün yanı sıra HDP üye ve yöneticileri de destek verdi.

HDP Kocaeli İl Eşbaşkanı Mehmet Selim Akboğa, "Vekilimizin bireysel başvurusu sonrası AYM'nin aldığı bir karar var. Karar uygulanmadı. Bu işkence devam ediyor. Kararın bir an önce uygulanması gerekiyor. Ömer Faruk Gergerlioğlu sadece Kocaeli Milletvekili değil aynızamanda Türkiye Milletvekili. Biz de vekilimize Kocaeli'den sahip çıkıyoruz" dedi.

'İBRETLİK BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ'
Ardından konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Gergerlioğlu’nun serbest bırakılması gerektiğini belirterek, "İbretlik bir dönemin içerisinden geçiyoruz. Mafya baronu sayfalar dolusu açıklama yapıyor bir tane dava, bir tane operasyon, tutuklama yok. Tecavüzcüler sokaklarda, çocuk katilleri mahkemelerde serbest bırakılıyor, kadın katilleri iyi halden sokaklara salınıyor. Uyuşturucu baronları, kara para aklayanlar yurt dışına çıkıyor. Katillere cezasızlık uygulaması devam ediyor. Ama Vedat Aydın'ın katlinde olduğu gibi zaman aşımına getiriliyor davalar, Sivas katliamında olduğu gibi 7 yıldır AYM karar vermiyor, HDP'liler söz konusu olduğunda, hakkını arayan işçiler, kadınlar söz konusu olduğunda iktidarın yargı sistemi bir baskı mekanizması gibi hızla çalışıyor ve devreye giriyor. Ömer Hoca bir tweet attığı için vekilliği düşürüldü, tutuklandı. Ama diğerleri sokakta" dedi.

'YEREL MAHKEME CESARETİ İKTİDARDAN ALIYOR'
AYM'nin kararına yerel mahkemenin uymadığını belirten Piroğlu, "Bu iktidarın yargı mekanizmasını bir suç, baskı aygıtına çevirdiğini biliyoruz. İktidar aleyhine karar veren bütün hakimler görevden alınıyor. Hiçbir hakimin iktidar aleyhine karar verme yetkisi kalmamış durumda. Adliyelerde davaların parayla satın alınmaya çalışıldığını da biliyoruz. İktidarın baskısına direnen hukuk kurumları var. Anayasa Mahkemesi karar verdi. Anayasa Mahkemesi ülkenin en üst yargı kurumu. İktidar ve TBMM uymak zorunda. Yerel mahkeme uymuyor. Yerel mahkeme uymadığında kimse bir şey yapmıyor. Çünkü biliyoruz ki yerel mahkeme o cesareti iktidardan alıyor" dedi.

Tutuklu bulunan HDP Milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın da serbest bırakılmasını isteyen Piroğlu, "Bütün demokrat kamuoyunu bu konuda Anayasa Mahkemesi kararının arkasında durmaya, harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Son olarak söz alan Kocaeli İl Eşbaşkanı Leyla Aygün ise, "Gergerlioğlu’nun bu kentin iradesi olduğu gerçeğinden hareketle onun başlattığı adalet nöbetinde adaletsizliğe uğrayan tüm mazlumların hakkı için, insan haklarına, demokrasiye ve adalete her zamandan daha fazlaihtiyacın olduğunu belirterek barış ve adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. AYM kararı derhal uygulanmalıdır" diye kaydetti.

TAHLİYE KARARI KOCAELİ'YE GELMEDİ
Öte yandan Gergerlioğlu hakkında AYM tarafından "hak ihlali" kararının 4 gün geçmesine rağmen Kocaeli’ye gönderilmediği öğrenildi. AYM, 1 Temmuz Perşembe günü Gergerlioğlu hakkında "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ve "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiği gerekçesiyle tahliye edilmesi için Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı gönderilmesi kararlaştırdı.