25 Eylül 2024 Çarşamba

AYM, Ensar protestosuna verilen cezayı 'hak ihlali' saydı

AYM, birçok çocuğun istismar edildiği Ensar Vakfı'nın duvarına "tecavüzcü Ensar" yazan üniversite öğrencisine verilen cezayı hak ihlali saydı.

Anayasa Mahkemesi, bünyesinde onlarca çocuğun istismar edildiği Ensar Vakfı binasının duvarına protesto amaçlı "Tecavüzcü Ensar" yazan üniversite öğrencisine verilen cezayı hak ihlali olarak değerlendirdi.

2016 yılında Karaman’da Ensar Vakfı ve KAİMDER’e bağlı yurtlarda kalan çocuklara cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıkmıştı. Kamuoyunda büyük tepki uyandıran olayla ilgili Türkiye'nin her yerinde protestolar yapılmıştı.

İstismarda bulunan öğretmen Muharrem Büyüktürk daha sonra yapılan yargılama sonrası 508 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilmişti.

ANKARA'DAKİ EYLEMDE PARA CEZASI
25 Mart 2016 tarihinde de Ankara'da üniversite öğrencileri, istismara uğrayan çocuklara dikkat çekmek ve yaşananları protesto etmek için Kızılay'daki Ensar Vakfı binası önünde eylem yaptı.

Eylemde öğrenciler "Tecavüz Yuvası Ensar Vakfı Kapatılsın" pankartı açıp, binanın duvarına da sprey boyayla "Tecavüzcü Ensar" yazdı.

Eylem yerine gelen polis, öğrencileri dağıttı. Ertesi gün de eyleme katılan öğrencilerden bazılarının evlerine baskın düzenleyerek gözaltına alındı.

Öğrencilere 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca 219 lira para cezası verildi.

MAHKEMEYE İTİRAZ ETTİ
Hakkında işlem yapılıp, para cezası verilen öğrencilerden H.Ö.Ç., hakkında verilen cezayı mahkemeye taşıdı.

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliğine başvuran H.Ö.Ç., protestonun barışçıl olduğunu hatırlattı ve eylemin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını, hangi emre aykırı davranışta bulunulduğunun somut olarak ortaya konulamadığını belirterek, itiraz etti.

Ancak mahkeme, idari yaptırım kararı ile verilen idari para cezasının usul ve yasaya uygun olduğunu savunup itirazı reddetti.

AYM OY BİRLİĞİ İLE 'HAK İHLALİ' DEDİ
H.Ö.Ç. kararı bu defa Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme ise kararını geçtiğimiz ay yapılan toplantıda açıkladı.

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, "Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine" hükmedildi. AYM ayrıca başvurucunun cebinden çıkan 2,475 liranın faiziyle birlikte geri ödenmesine karar verdi.

Dosya yeniden yargılanması yapılması için de Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliğine gönderildi. Kararın oy birliği ile alındığı gözlendi.