1 Ekim 2024 Salı

Aydın'da Milli Park'ın ortasına JES projesi başvurusu

Didim'de bulunan koruma altındaki Büyük Menderes Deltası ve Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda JES projesi için ruhsat başvurusunda bulunuldu. Başvuru, tepkilere neden oldu.

Jeotermal Enerji Santrali (JES) talanıyla daha önce de gündeme gelen Aydın'da yeni bir talan projesi ortaya çıktı. Göktekin Tarım A.Ş. isimli şirket Didim'de bulunan Büyük Menderes Deltası ve Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın bulunduğu alanda jeotermal kaynak arama faaliyeti için ruhsat başvurusunda bulundu. Şirketin Akköy, Balat ve Batnaz mahalleleri yakınındaki 49 bin 620 dekar alan için yaptığı başvuru, bölgede tepkilere neden oldu.

ULUSAL VE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERLE KORUMA ALTINDA
Büyük Menderes Tahliye Kanalı'nın güneyinden başlayarak Taşburun Balıkçı Barınağı'na kadar olan proje sahasının, Milli Park'ın neredeyse üçte birini kaplıyor. Ayrıca jeotermal kuyular açılması planlanan Büyük Menderes Deltası, 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu, Uluslararası Sulak alanlar Sözleşmesi (Ramsar), Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunmasına Yönelik Sözleşme (Bern), Biyolojik Çeşitlilik Anlaşması (Rio) ve Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Barselona) olmak üzere ulusal ve uluslararası kanun ve sözleşmelerle koruma altında.

ARAMA YAPILACAK ALAN 1'İNCİ DERECE SİT ALANI
JES projesi ile talan edilmek istenen bölge aynı zamanda 1'inci Derece Doğal SİT alanı kapsamında. Bölgenin içerisinde 1'inci Derece Arkeolojik SİT alanlarının bulunurken, aynı zamanda 256 yaban kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Dünyada 700 bireyi kaldığı tahmin edilen Akdeniz foklarının da yaşam alanı olan bölgede, birçok endemik bitki bulunuyor. Yöre halkının tarım ve zeytincilikle geçimini sağladığı bölgede yapılacak JES projesi, arkeolojik SİT alanlarında, endemik bitki türleri, yaban yaşamını zarar vereceği gibi bölge halkının tarım faaliyetini de olumsuz etkileyecek.

25 KİTLE ÖRGÜTÜ TEMSİLCİSİ VALİ İLE GÖRÜŞTÜ
Aydın'da bulunan 25 kitle örgütünün temsilcisi konuyla ilgili önce kaymakamlık, daha sonra da Aydın Valisi Hüseyin Aksoy'la görüştü. Valiyle yapılan toplantıda Büyük Menderes Deltası ve Dilek Yarımadası Milli Parkı'nı tehdit eden JES projesinin ekosistemde geri dönüşü olmayacak ciddi hasarlara sebep olacağı vurgulandı.

'AKLA MANTIĞA SIĞMIYOR'
Şirketin ruhsat başvurusuyla ilgili Gazete Duvar'a konuşan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yıllardır Uşak, Afyon, Denizli ve Aydın bölgelerindeki endüstriyel tesisler ve yerleşim yerlerinden gelen atıklarla kirletilen Büyük Menderes Nehri'nin şimdi de geri dönülmez biçimde tahribat yaratacak jeotermal tehdidiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Ortaklar, Germencik, İncirliova, Nazilli ve Buharkent bölgelerinde açılan jeotermal kuyularının iklimsel değişiklik, tarımsal ürünlerdeki bozulmalar ve hava kirliliği gibi birçok olumsuz etkisini hatırlatan Sürücü, "Tarım, turizm ve doğal hayatın iç içe olduğu eşsiz bir bölgede, jeotermal kuyularının açılmasının düşünülmesi akla mantığa sığmıyor" dedi.

'KORUNMASI İÇİN ELİMİZDEN GELEN TÜM ÇABAYI GÖSTERECEĞİZ'
Su kalitesinin bozulacağını, habitat tahribatı yaşanacağını, doğal sulak alana yabancı türler gireceğini, iklimsel değişiklik yaşanacağını kaydeden Sürücü, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'nda jeotermal kuyularının açılması talebine, Doğa Koruma ve Milli Parklar, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izin vermeyeceğine inandıklarını söyledi. Sürücü, "Doğal ve kültürel kaynaklar açısında çok önemli olan bu alan tüm dünyanın mirasıdır. Biz bunun korunması için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz" diye konuştu.