1 Ekim 2024 Salı

Aydeniz: Mücadelemizi ne kadar sürdürürsek o kadar ileri gideceğiz

DBP ve DTK heyetinin Van'da düzenlediği toplantıda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Mücadelemizi ve çalışmamızı ne kadar sürdürürsek o kadar ileri gideceğiz" diye belirtti.

HDP'nin "Demokratik Mücadele Programı"na destek amacıyla DBP ve DTK'nin bölgedeki halk buluşmaları devam ediyor. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Van Milletvekili Muazzez Orhan'ın da aralarında olduğu heyet, Hakkâri ziyaretinin ardından Van'a geçti.

HDP Edremit İlçe binasında gerçekleştirilen toplantı saygı duruşu ile başladı. İlk sözü alan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, çözüm süreci ile birlikte PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin ardından AKP'nin 'Türkiye'de Kürt halkının bir sorunu yok' dediklerinin hatırlattı. Öztürk, "Biz de onlarda biliyor; Kürt halkının sorunu, savaşla, göçle, öldürülmeyle çözülmez. İradesiz, alternatifsiz ve itaat eden bir Kürt istiyorlar. Zihniyetleri geçmişten bugüne değişmedi. Bu zihniyet belediyelerimizde de devam etti Halkımızın iradesini tanımadıklarını söylüyorlar. Bugüne kadar, AKP ve MHP faşizmi düşmanlığını göstermiyordu ama bugün düşmanlığını göstermekten çekinmiyor. Kürt halkı kendi iradesi ile sandıklara giderek demokrasi olduğunu söylüyor ama demokrasi olmadığını gösterdiler. Eskiden 'Kürt kardeşlerim' derlerdi şimdi 'Kürt kökenli kardeşlerim' demeye başladı. Bu söz bile zihniyetlerini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, DTK'nin çalışmalarına ve ulus devletin DTK üzerinde yürüttüğü savaş konseptine dikkat çekti. Türkiye sistemine güven olmayacağını ve bu sistemin kendini tek renk, tek dil üzerinden var ettiğini ifade eden Aydeniz, "Bundan kaynaklı bu sistem karşısında Abdullah Öcalan alternatif sundu. DTK insanların sorunlarını bu yolda yürütüyordu. Meclis'e giderek, DTK'nin ne olduğunu ne amaçladığını anlatmıştık. Devlet kendi yerini sağlamlaştırmak için Kürt halkının partilerini, kurumlarını kendine tehdit olarak gördü. Bugün DTK kapatılmış olabilir, yöneticileri tutuklanmış olabilir. Bugün sistem rejimin yaptığı gibi ulus sistemleri kendine yakın olmayan herkesi 'terörist' olarak görüyor. DTK, çalışmalarını komisyon üzerinden yürütüyor. Halk ve gençler kendini örgütlüyor ve çalışmalarını bu komisyon üzerinden götürüyordu. Sadece Kürtler değil, Arap, Süryani ve Ermeniler de bu oluşumdaydı. Bugün DTK'nin sistemi Türkiye sistemine karşı bir panzehirdir. Geçmişten bugüne sürekli tutuklama ve gözaltı yapıldı. Bir şey elde edemeyince kapatıldı" diye konuştu.

DTK'nin sisteminin devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Aydeniz, "Ne kadar çok kadın mücadele ediyorsa, devlet o kadar geriye gitmeye başlıyor. Bugün Yargıtay DTK'yi terörist bir kurum olarak gördü ve bu çalışmayı devam ettirmemiz lazım. Mücadelemizi ve çalışmamızı ne kadar sürdürürsek o kadar ileri gideceğiz" diye kaydetti.