30 Eylül 2024 Pazartesi

Aydeniz Cizre'den seslendi: Halk sağlığını hiçbir zaman egemenlere teslim etmedi

DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz ve HDP Siirt Milletvekili Taş'ın da bulunduğu heyet Covid-19 salgının artış gösterdiği Cizre'yi ziyaret etti. İktidarın salgını bile fırsata çevirdiğine dikkat çeken Aydeniz, salgına karşı gerekli önlemlerin alınması için halka uyarıda bulundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, Covid-19 salgını vakalarında son dönemlerde ciddi artışın yaşandığı yaşandığı Cizre'de açıklama yaptı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş'ın yanı sıra belediye eşbaşkanları, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. Açıklamada, üzerinde "Deng bide Cizîrê/Cizre'ye ses ver" yazılı pankart açıldı.

TUNÇ: HALKLAR HİÇBİR DÖNEM SAĞLIKLARINI EGEMENELERE TESLİM ETMEMİŞTİR
HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, hükümetin toplum odaklı çözüm geliştirememesi sonucu bölgede salgının hızlı bir şekilde yayıldığını belirtti. Cizre esnafının artan salgın sonrası aldığı kararlar ile kepenk kapatarak önlem aldığını anımsatan Tunç, "Tarih boyunca da halklar hiçbir dönemde kendi sağlıklarını tam olarak egemenlere teslim etmemiştir. Geldiğimiz noktada Cizre halkının kendi toplumsal öz gücünü açığa çıkararak atmış olduğu adım halk sağlığı mücadelesi açısından önemlidir. Bizler de Cizre'de bulunan kurum binalarımızı 10 gün süre ile kapalı tutma kararı alarak alınan karara katılım sağladık. Fakat ertesi gün Şırnak Valisi ve Cizre Kaymakamının esnaf ziyareti tesadüfü değildir. Esnafın kararını sabote etmeye yöneliktir. Halkımıza kendi kararlarını alarak önlemlerini almaları, kendi sağlık süreçlerini yönetmeleri ve toplumsal dayanışma ve birliktelikle bu süreci en az olumsuzlukla atlatmaları çağrısı yapıyoruz" dedi.

AYDENİZ: SALGINI BİLE FIRSATA ÇEVİRDİLER
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise salgın gündemiyle kenti ziyaret ettiklerini söyleyerek, iktidarı yeterli önlem almamasından kaynaklı eleştirdi. Aydeniz, "Ekonomik olarak yandaşlarını nasıl koruyabileceğinin tedbirlerini aldı. Baştan beri AKP ve MHP iktidarının politikaları sürü bağışıklığı politikasıydı" dedi. Salgına teknik yaklaşıldığına dikkat çeken Aydeniz, "Bu salgını bile fırsata çevirdiler. Toplum için bir çaba harcanmadı. İlk günden bu yana onların aldıkları tedbirler kendi faşist sistemleri ve tek adam rejimi içindi. 15 Haziran tarihinde HDP darbeye karşı yürüyüş yapmak istedi, pandemi bahanesi ile bu engellenmeye çalışıldı" ifadelerini kullandı.

Cizre'de de "normalleşme" sonrasında vaka sayısında artış yaşandığına işaret eden Aydeniz, "Cizre halkı bugüne kadar onlarca defa bu faşizme, diktatörlüğe karşı her zaman kendini savunmuştur. Bugün Cizre ve Şırnak halkı yine kendi savunmasını almalıdır. Bu pandemi için de Cizre halkı kendini savunmalıdır" çağrısı yaptı. Aydeniz, "Cizre halkı kendi savunmasını kendisi alsın. Halkımız zorla evinde kalsın istemiyoruz. Bu hastalıktan kurtulmak için el yıkayalım, kalabalıkta durmayalım ve maske kullanalım" diye uyardı.

'HALKIMIZ BU SİSTEME KARŞI KENDİNİ KORUSUN'
Aydeniz, şöyle devam etti: "Bugün AKP-MHP iktidarı Kürt halkına saldırıyor. Bugün sabah saatlerinde DTK'ye saldırmışlardı. Devletin topluma ve Kürt halkına baskıları sürüyor. Halkımız bu sisteme karşı kendini korusun. Cizre halkımız birlikte el ele vererek bu süreci atlatsın."