1 Ekim 2024 Salı

Avukatlar ATK doktorları hakkında suç duyurusunda bulunacak

Demans teşhisi konulmasına rağmen tahliye edilmeyen Aysel Tuğluk'un avukatları, "hapishanede kalabilir" raporu veren ATK doktorları hakkında suç duyurusunda bulunma hazırlığında. Avukat Ezgi Güngördü, "ATK siyasi tutsakların cezaevinde tutulmasını sağlayan meşru zemini oluşturan kurum durumunda" değerlendirmesinde bulundu.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde rehin tutulan Aysel Tuğluk demans teşhisi konulmasına rağmen tahliye edilmiyor. 

Kocaeli Seka Devlet Hastanesi ve Kocaeli Adli Tıp Kurumu'nun "hapishanede kalamaz" raporuna rağmen Adli Tıp Kurumu'nun "hapishanede kalabilir" raporuyla tahliyesi engellenen Aysel Tuğluk'un avukat Ezgi Güngördü, Jinnews'e konuştu.

Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) bilimsel, hastalığın tanısı ve tedavisi üzerinden bir değerlendirme yapmadığına dikkat çeken avukat Güngördü, Seka Devlet Hastanesi ile ATK raporları arasındaki farklılığa ilişkin Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na (TİHV) başvurduklarını aktardı. TİHV'in, iki rapor arasında çelişki olduğuna dair bir rapor hazırladığının bilgisini veren avukat Güngördü, "İki rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi ve ATK raporunun gerçeği yansıtmadığını söyleyerek ATK Üst Kurulu'na başvuruda bulunduk. Bu tarih itibariyle hala başvurumuza bir yanıt yok. Sürüncemede bırakılan bir süreçten bahsediyoruz" dedi.

ATK'DE İNSAN ONURUNA YAKIŞMAYAN DAVRANIŞLAR SERGİLENDİ
Aysel Tuğluk'un Kobanê davasında savunma yapıp yapamayacağının tespit edilmesi için ATK'ye sevk edildiğini ve ATK'de de kötü muameleye maruz bırakıldığını söyleyen Güngördü, üç haftalık gözetim sürecinin üç gün olarak uygulandığını ve Tuğluk'un tekrar hapishaneye gönderildiğini aktardı.

ATK'de doktorlar ve hemşirelerin insan onuruna yakışmayan bir davranış sergilediklerini vurgulayan Güngördü, ATK raporunun tıbbi değerlendirme değil, suçlamaların yer aldığı iddianamenin özeti biçiminde hazırlanmasına tepki gösterdi.

ATK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Belli periyotlarda infaz erteleme başvurusu yaptıklarını ancak son gelen Adli Tıp Raporu'ndan sonra umutlu olmadıklarını dile getiren Güngördü, "Aysel Tuğluk bu şartlarda cezaevinde kalamaz. Tedavi görme ve sağlığa erişim hakkı engelleniyor. Yapılan tetkiklere bakılarak tahliye ya da infaz erteleme kararı verilmesi gerekiyor. Belirli periyotlarla yaptığımız başvurulara sürekli ret yanıtı alıyoruz. Biz aynı zamanda ATK'de bu raporu veren doktorlar hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. ATK bağımsız olmak zorunda. Siyasi mahpuslar üzerindeki uygulamaları ölümlere sebep oluyor. ATK bunu engellemek zorunda. ATK siyasi tutsakların cezaevinde tutulmasını sağlayan meşru zemini oluşturan kurum durumunda" dedi.

'DAYANIŞMA AYSEL'İ MUTLU EDİYOR'
Hapishanede gündelik tüm ihtiyaçlarının birlikte kaldığı hücre arkadaşları tarafından karşılandığını vurgulayan avukat Ezgi Güngördü, her geçen gün durumu daha kötüye giden Aysel Tuğluk için herkesin ses çıkarması gerektiğini dile getirdi. Güngördü, "Hem ulusal mecrada hem de uluslararası mecrada yapılan çağrılar çok kıymetli. Her gittiğimizde sanatçıların, kurumların çağrıda bulunduğunu, binden fazla kadının imza topladığını, imzaların bakanlığa sunulacağını anlatıyoruz. 'İyi ki arkadaşlarım var, iyi ki varsınız' diyor. Onu çok mutlu eden motive eden durumlar bunlar. Bu yüzden bu çağrıların sürekli olması, Aysel'in hafızasına sahip çıkma noktasında daha etkili yöntemler bulmak durumundayız bu aşamada. Hepimiz Aysel'in hafızasıyız' çok doğru bu anlamda. Hem cezaevindeki arkadaşları hem biz avukatları hem de diğer yoldaşları hepimiz Aysel Tuğluk'un hafızasıyız" diyerek Aysel Tuğluk'un yoldaşlarına daha fazla ses çıkarma çağrısı yaptı.