1 Ekim 2024 Salı

Avukat Ebru Timtik ezgilerle son yolculuğuna uğurlandı 

Ölüm orucu direnişinin 238. gününde ölümsüzleşen Avukat Ebru Timtik, Gazi Mahallesi'nde yüzlerce kişinin katılımıyla son yolculuğuna uğurlandı. Polis, ikinci kez cenazeyi kaçırdı, kitleye saldırdı ancak yürüyüşü de, kitlesel anmayı da engelleyemedi. Ebru Timtik kadın avukatların omuzunda mezarlığa getirildi, ezgiler eşliğinde toprağa verildi.

Adalet talebiyle girdiği ölüm orucunun 238. gününde ölümsüzleşen Avukat Ebru Timtik, Gazi Mahallesi'nda son yolculuğuna yüzlerce kişinin katılımıyla uğurlandı. 

Törene çok sayıda avukatın yanı sıra HDP milletvekilleri, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, ESP ve HDP il ve ilçe yöneticileri, üyeleri, SGDF Eşbaşkanları Deniz Bahçeci ve Alev Özkiraz, İHD, THİV'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi ve kurum temsilcisi katıldı. 

TUTUKLU KARDEŞİNE JANDARMA ENGELİ
Timtik'le aynı dosya kapsamında tutuklu olan kardeşi avukat Barkın Timtik ise nakilden görevli jandarmanın engellemesiyle törene katılamadı. Savcılık izin vermesine rağmen jandarma komutanı koronavirüs salgınını ileri sürerek nakli onaylamadı.

MAHALLE ABLUKA ALTINDAYDI
Tören nedeniyle mahalle tamamen polis ablukadına alındı, cemevinin etrafı polis bariyerleri ile sarıldı. Çatışara özel harekat polisleri konuşlandırıldı.

GAZETECİLERİN GÖRÜNTÜ ALMASI ENGELLENDİ
Tören için gelen avukatlar ve halk, içeri alınmadı. Yapılan görüşmeler üzerine önce avukatlar, ardından da kitle içeri alındı. Gazeteciler ise fotoğraf makineleri ve kameralarını bırakarak içeri girebildi.

CÜBBESİ TABUTA SERİLDİ
Timtik'in naaşı yıkandıktan sonra tabuta konuldu ve üzerine cübbesi bırakıldı, karanfillerle süslendi. 

'KUŞ KADAR KALAN BEDENİYLE MÜCADELEDEN VAZGEÇMEDİ'
ÇHD Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan, "Ebru baskıya karşı direncini yitirmedi. Her seferinde yılmadan mücadeleye devam etti. Yıllarca birlikte ezilenler için, işkence olmasın diye, insanlar açlıktan ölmesin diye mücadele ettik. Kuş kadar kalan bedeniyle son ana kadar mücadelesinden vazgeçmedi. Ebru aramızda, aramızda olacak. Mücadeleyi yükselterek sürdüreceğiz" diye konuştu. 

'ONURLU İÇİN ADALET İÇİN KOCAMAN YÜREĞİ VARDI'
Aytaç Ünsal'ın eşi avukat Didem Ünsal da "Fatma anamızın kızı Ebru Timtik'i tanımayan, onun elinin değmediği kimse yok burda. Onun kocaman bir yüreği vardı inandığı değerler için, insanlar için, onur için adalet için. Büyük ailesi olan halkını korumak için son nefesine kadar direndi. Onu katledenlerden hesap soracağız. Adaletsizliğe karşı mücadelemizi sürdüreceğiz." 

Konuşmaların ardından Timtik için Alevi inancına göre tören düzenlendi. Dualar edildi, deyişler söylendi. 

Saygı duruşunun ardından Grup Yorum üyeleri Timtik için "Uğurlama" ve "Bize ölüm yok" ezgilerini söyledi.

POLİS CENAZEYİ İKİNCİ KEZ KAÇIRDI
Ardından Timtik, Gazi Mezarlığı'na götürülmek için cenaze aracına konuldu. Polis cenazeyi kaçırmaya çalıştı, aracın önüne geçilerek engellendi. Bunun üzerine gaz bombaları ile kitleye saldırdı. Saldırıya rağmen dağılmayan kitle ara sokaklardan ana caddeye çıktı ve yeniden toplandı. Yolun trafiğe kapatılmasını engellemek isteyen polis bu kez de zırhlı araçları insanların üzerine sürdü. Çok sayıda kişi zırhlı araçların etrafına sardı. Bu kez de insanlar hedef alınarak yoğun gaz bombalı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda avukat Ali Haydar Doğan gözaltına alındı.

SLOGANLAR EŞLİĞİNDE MEZARLIĞA GETİRİLDİ
Ara sokaklardan giden kitle cenaze aracına yetişti ve arkasında kortej olarak sloganlarla yürüdü. Polis, mezarlık girişinde aracı içeri alıp insanların girişini engellemek istedi ama başaramadı. Ebru Timtik, kadın avukatların omuzlarında, "Ebru Timtik ölümsüzdür" sloganları ile defnedileceği yere getirildi. Timtik, slogan, zılgıt ve alkışlar eşliğinde vasiyeti üzerine annesi Fatma Timtik'in mezarına defnedildi, üzerine Hacı Bektaş'tan getirilen toprak atıldı.

Timtik'in mezarı başında da saz çalındı deyişler ve marşlar söylendi. Saygı duruşu yapıldı. Törene katılanlar Timtik'in mezarına karanfiller bırakarak, mezarlıktan ayrıldı.

ARA SOKAKLARDA GÖZALTI SALDIRISI
Uğurlamanın ardından sloganlarla mezarlığı terkeden kitleye önce çevik kuvvet polisları saldırdı. Ara sokaklarda zırlı araçlar ve eli coplu sivil polisler ara sokaklarda gözaltı saldırısına başladı. Çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.