22 Eylül 2024 Pazar

Avrupa'da sosyalistler tecride karşı açlık grevine başladı

Avrupa'da sosyalistler 4 ülkede tecride karşı açlık grevine başladı. Almanya, İngiltere, Fransa ve İsviçre'de başlatılan açlık grevi 3 gün sürecek. Yapılan açıklamalarda tecride karşı mücadeleye Avrupa sokaklarından ses vermenin önemine işaret edildi, Avrupa'daki göçmen işçi ve emekçi açlık grevlerine karşı duyarlı olma, devrimci, yurtsever politik tutsakların özgürlüğü ve tecridin ortadan kaldırılması için mücadele çağrısı yapıldı.

Avrupa'da sosyalistler tecride karşı 3 günlük açlık grevi eylemi başlattı. Almanya'nın Köln, Fransa'nın Paris, İngiltere'nin Londra ve İsviçre'nin Basel kentlerinde yapılan açlık grevlerinde, tecrit karşıtı mücadelede güç verilmesi çağrısı yapıldı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), sosyalist gençlik örgütü Young Struggle (YS) ve Tutsakların Sesi Platformu (TSP) tarafından başlatılan açlık grevi eylemi 4 Şubat'ta sona erecek.

Köln'de Dom Kilisesi önünde bir araya gelen AVEG-KON, SKB, YS ve TSP üyelerine, tutsak yakınları ve HDP önceki dönem milletvekillerinden Nursel Aydoğan da destek verdi.

'TECRİT SALDIRISI ÇÖKTÜRME PLANININ PARÇASI'
Almanca ve Türkçe yapılan açıklamada, tecride karşı tutsakların direnişini büyütme çağrısı yapıldı. Tayyip Erdoğan şefliğindeki faşist rejimin, 20 Temmuz 2015'de Suruç katliamının ardından Güney Kürdistan'ı bombalayarak yürürlüğe koyduğu çöktürme planının bir parçası olarak tutsaklara yönelik tecrit ve baskının arttığına işaret edilen açıklamada, "Hapishanelerde çıplak arama, linç girişimleri, süngerli oda, işkence, cinsel taciz, tehdit, hakaret gibi şiddet pratikleri devam ettiği gibi infaz yakmalar, tahliye geciktirmeleri, yayın yasakları, iletişim cezaları, görüşçü yasakları da tecrit sisteminin farklı biçimleri olarak uygulanıyor. Tutsak kadınlara yönelik cinsel şiddet hücre cezaları ile birlikte uygulanarak gizlenmeye çalışılıyor" denildi.

Garibe Gezer'in hapishanede gardiyanların tecavüzüne ve işkencesine maruz kalarak intihara sürüklendiği hatırlatılan açıklamada, yurtsever tutsakların 27 Kasım 2023 tarihinden bu yana PKK lideri Abdullah Öcalan'a dönük mutlak tecride karşı açlık grevi eylemini sürdürdüğü hatırlatıldı.

'AB EMPERYALİSTLERİ SUÇ ORTAĞI'
AB Komisyonu'na bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) ve Avrupa emperyalistlerinin Türkiye ve Kürdistan'daki hak ihlalleri, tecrit işkencesi ve baskılara sadece göz yummadığı aynı zamanda destek verdiği vurgulanan açıklamada, "Faşist sömürgeci savaşında faşist şeflik rejimini destekleyen AB, tutsaklara dönük suçların da ortağıdır" denildi.

"Tutsakların ve ailelerin onur ve özgürlük mücadelesi, hak gaspları, tecrit işkencesi ve baskılara karşı direnişleri ancak Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'dan büyütülecek bir birleşik dayanışma hareketiyle zafere ulaşacaktır. Faşist kuşatma, birleşik fiili meşru mücadele ile hapishanelerdeki onur ve özgürlük uyanışının sokaklarda sahiplenildiği ölçüde kırılabilir" ifadelerine yer verilen açıklamada, 2-4 Şubat günlerinde Almanya, Fransa, İsviçre ve İngiltere'de açlık grevi eylemleri yaparak, hapishanelerdeki tecrit saldırısına karşı gelişen direnişe Avrupa'dan ses olacakları belirtildi.

'TUTSAKLARIN ONUR VE ÖZGÜRLÜK DİRENİŞİNİ SAHİPLENELİM'
Açıklamada şu çağrıya yer verildi: "Avrupa'nın işçi ve emekçilerini, antifaşist güçlerini, kadınları ve gençleri, yurtseverleri, göçmen örgütlerini, enternasyonalist, komünist, devrimci örgüt ve bireyleri, Türkiye ve Kuzey Kürdistan zindanlarında yaşanan zulüm karşısında tutsaklar ile dayanışmayı büyütmeye, tecrit ve baskılara karşı tutsakların onur ve özgürlük direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz."

'EYLEMLERİMİZ KİTLESELLEŞTİKÇE SONUÇ ALACAĞIZ'
Eylemde söz alan HDP önceki dönem milletvekillerinden Nursel Aydoğan, tutsaklarla dayanışma amacıyla Almanya, İngiltere, Fransa ve İsviçre'de sosyalistlerin başlattığı açlık grevi eylemini selamladı. Almanya'nın Helbourn kentinde Kürt halkının dostlarıyla birlikte açlık grevi başlattığını hatırlatan Aydoğan, "İnancım odur ki; bu etkinliklerimiz, eylemlerimiz büyüdükçe, genişledikçe, kitleselleştikçe bizler sonuç alacağız" dedi.

'AÇLIK GREVİNDEKİ KÜRT KADIN TUTSAKLARIN TALEPLERİNİ SAHİPLENİYORUZ'
Eylemde SKB adına da açıklama yapıldı. Tutsakların açlık grevinin 70'li günlere geldiği belirtilen açıklamada, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin boyutuna ilişkin bilgi verildi, "Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde açlık grevi eyleminde Kürt kadın hareketinden tutsak kadınlarda var. Onların taleplerini sahipleniyor, tecrit son bulsun, politik tutsaklara özgürlük diyoruz" denildi.

'ROJHİLATLI KADIN TUTSAKLARIN AÇLIK GREVİNİ DESTEKLİYORUZ'
İran'da da Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından başlayan ayaklanmanın ardından çok sayıda kişinin tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, Evin Hapishanesinde 61 politik kadın tutsağın açlık grevi eyleminde olduğu belirtildi. "Sosyalist Kadınlar Birliği olarak Rojhilatlı kadınların açlık grevlerini destekliyoruz" denilen açıklamada, Avrupa'daki göçmen işçi emekçi kadınlara açlık grevlerine karşı duyarlı olma, devrimci, yurtsever politik tutsakların özgürlüğü ve tecridin ortadan kaldırılması için mücadele çağrısı yapıldı.

'TECRİDE KARŞI MÜCADELEYİ AVRUPA SOKAKLARINDA BÜYÜTECEĞİZ'
AVEG-KON, TSP, YS, SKB üyeleri Fransa'nın başkenti Paris'te de açlık grevi eylemi başlattı. AVEG-KON'a bağlı Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT) lokalinde yapılan açıklamada, İmralı Hapishanesinde süren ve tüm hapishanelere yayılan tecride karşı mücadeleyi Avrupa sokaklarında büyütmek istediklerini vurgulayan sosyalistler, 3 gün sürecek açlık grevi eylemi başlattıklarını duyurdu.

PKK lideri Abdullah Öcalan'dan 3 yıldır haber alınamadığı, S ve Y Tipi hapishanelerle hücre tipi hapishane uygulamasının tüm tutsaklara dayatıldığı, hasta tutsakları katletmeye yönelik fiili uygulamalara karşı mücadele ve direniş çağrısı yapan açlık grevi eylemcileri, çeşitli kurumları ziyaret etti. Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ni ziyaret eden açlık grevi eylemcileri, dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. AVEG-KON, TSP, YS, SKB üyeleri 3 gün sürecek açlık grevi eylemlerini ACTIT lokalinde gerçekleştirecek.

Açlık grevi eylemcileri ile birlikte Strasbourg Kemeri önünde bir eylem gerçekleştirildi. ACTIT, SKB, YS ve TSP'nin örgütlediği eyleme CDK-F ve TİP de katılım gösterdi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Avrupa emperyalistleri, AB Komisyonu'na bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi CPT başta gelmek üzere, Türkiye ve Kürdistan'daki hak ihlalleri, tecrit işkencesi ve baskılara sadece göz yummuyor, destek sunuyor. Faşist sömürgeci savaşında faşist şeflik rejimini destekleyen AB emperyalistleri, tutsaklara dönük suçların da ortağıdır. Avrupa'nın işçi ve emekçilerini, antifaşist güçlerini, kadınları ve gençleri, yurtseverleri, göçmen örgütlerini, enternasyonalist, komünist, devrimci parti, örgüt ve bireyleri, Türkiye ve Kuzey Kürdistan zindanlarında yaşanan zulüm karşısında tutsaklar ile dayanışmayı büyütmeye, tecrit ve baskılara karşı tutsakların onur ve özgürlük direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz. Bizler, bu amaçla 2-4 Şubat tarihleri arasında Almanya/Köln, Fransa/Paris, İsviçre/Basel ve İngiltere/Londra kentlerinde dayanışma açlık grevleri gerçekleştirerek, hapishanelerdeki tecrit saldırılarına karşı gelişen direnişe Avrupa'dan bir ses olacağız. Halklarımızı, açlık grevlerini sahiplenmeye, mücadeleyi büyütmeye, duyarlılığı arttırmaya çağırıyoruz."

Eylem sloganlarla ve Kemer etrafında gerçekleşen bildiri dağıtımı ile son buldu.

'KAZANMAK İÇİN HAREKETE GEÇELİM'
İngiltere'nin başkenti Londra'da da AVEG-KON'a bağlı Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-DER) lokalinde açıklama yapılarak açlık grevi eylemi başlatıldı. Açlık grevi eylemine Kürt Halk Meclisi'nden yazar Ali Poyraz da katılarak destek verdi.

Açlık grevinin startının verildiği basın açıklamasında konuşan Tutsakların Sesi Platformu aktivisti Ali Akgül, tecrit politikalarına karşı bir yanıt vermek istediklerini söyledi. Amaçlarının zindanlarda tutsaklara yönelik baskıcı, keyfi uygulamalara karşı mücadeleyi büyütmek olduğunu söyleyen Akgül, Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'daki halklara tecride karşı mücadeleye destek verme çağrısında bulundu. Akgül, “Tecrit en koyu şekilde sayın Abdullah Öcalan şahsında halklara ırkçı, şoven bir şekilde uygulanmaktadır. Ve hasta tutsakların durumu gittikçe daha da ağırlaşmaktadır. Serbest brakılmaları gerekirken hapishanede tutularak ölüme terk ediliyorlar. Son bir yıl içinde siyasi tutsak zindanlarda hayatını kaybetti. Çağrımız tüm halkımıza, harekete geçelim ve sonuç alıncaya kadar eylemlerimizi büyütelim. Ancak böyle kazanırız” şeklinde konuştu.

İsviçre'nin Bern kentinde de sosyalistler açlık grevi eylemine başladı.