24 Eylül 2024 Salı

Avrupa'da Şengal eylemleri: Şengal'in statüsü tanınmalı

Avrupa'nın birçok ülkesinde alanlara çıkan halk, IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014'te düzenlediği soykırım saldırılarında yaşamını yitirenler andı.

Avrupa'nın birçok kentinde alanlara çıkan halk, IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Êzidîlere yönelik düzenlediği soykırım saldırılarında yaşamını yitirenler anarken, "Şengal'in statüsü tanınsın" çağrısı yaptı.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de Siwana Meclisa Jinên Êzidî'nin çağrısı ile Federal Almanya Parlamentosu önünde eylem yapıldı.

Eylemde "Hände weg von Sengal (Şengal'den elini çek)", "Stop NATO-Mitglied Türkei (NATO üyesi Türkiye'yi durdur)", "Die Freiheit der Frauen in Sengal ist die Freiheit der Menschheit (Şengalli kadınların özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür)", "Xweparastin mafê me ye (Özsavunma hakkımızdır)" pankartları taşındı. Eylemciler "Hoch die internationale Solidarität (Yaşasın enternasyonal dayanışma)", "Bijî berxwedana Şengalê (Yaşasın Şengal direnişi)", "Şehîd namirin" sloganları attı.

Eylemde Nav-Yek, MŞE, HCÊ, HES,NÇÊ, SMGÊ ve SMJÊ adına okunan bildiride Şengal'in siyasi statüsünün, soykırımın tanınması ve Türkiye'nin saldırılarının engellenmesi biçimindeki talepler dile geldi.

Özellikle Almanya'ya çağrı yapan örgütler Almanya-Türkiye ilişkilerini eleştirdi.

Eylemde konuşan CİK Başkan yardımcısı Mele Dawud "Biz katliamlardan ders aldık. Her bir Kürt bizim için önemlidir. Kürtler artık birliğini sağlamalıdır" dedi.

Almanya'ya da "Geçmişinde soykırımlar, katliamlar olan Almanya TC ile işbirliği yapmasın" çağrısında bulundu.

Berlin Eyalet Parlamenteri Hakan Taş da eylemde yaptığı konuşmada Şengal'de Êzidîlerin IŞİD'e karşı savunulması sürecine dikkat çekerek, "Êzidî toplumu 3 Ağustos 2014'te saldırıya uğradığında onları PKK, YPG ve YPJ kurtardı. Bugün Êzidî soykırımı tanınmalı. Şengal'in statüsü tanınmalıdır. Biji azadiya gelan! Biji azadiya Welat" dedi.

Soykırımda katledilen yüzlerce Êzidî kadının isminin de okunduğu eylemde Koreli Kadınlar Derneği "Korean Verband" adına yapılan açıklamada Kore savaşında seks kölesi olarak kullanılan kadınlar için adalet istediklerini belirtildi ve "Êzidî kadınların trajedisini duyduk ve onlarla birlikte çalışacağız" denildi.

SMJÊ adına konuşan Nure Alkiş da şunları söyledi: "Kürt kadını eski kadın değil, Êzidî Kürt kadına da eski Êzidî Kürt kadını değildir. Özellikle Alman devletine sözümüz var. 3 Ağustos soykırımını tanıyın, Şengal'in statüsünü tanıyın."

Kadın Kırıma Karşı Feminist Grup-Netzwerk adına yapılan konuşmada ise "Biz burada Şengal'den Êzidî kadınlar ile dayanışmak için bulunuyoruz. Almanya Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirmeli. Türkiye'nin Başur Kürdistan'ı işgaline karşı olmalıdır" denildi.

Dest-Dan Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada KDP'nin Ekim 2020'de Irak ile işbirliği yaparak Şengal'in boşaltılması için anlaştığı hatırlatıldı ve Türk devletinin istediği ile yapılan bu anlaşmanın Êzidî soykırımını tekrar etmek anlamına geldiği belirtildi.

KIEL
Almanya'nın Kiel kentinde de Êzidî soykırımı protesto edildi.

Jîyana Jin öncülüğünde bir çadır eylemi düzenlendi. Eyleme Kürdistanlılar ve Almanlar katıldı.

Eylemde Jîyana Jin adına yapılan Almanca konuşmada 8 Haziran 2014 yılında Irak'ta Musul'un merkezini oluşturduğu Ninova vilayetini ele geçiren IŞİD'in, 3 Ağustos'ta Şengal'e saldırısı, saldırının ardından Şengal merkeze bağlı köy ve beldelerde katliam gerçekleştirerek 7 binden fazla Êzidî Kürdü kaçırılması, yüz binlercesinin ise göçe maruz bırakıldığı, en az 5 bine yakın insanın katledildiği hakkında bilgiler verildi.

Ayrıca IŞİD ve Türkiye ile KDP arasındaki kirli ilişkileri hakkında da bilgiler verildi.

DÜSSELDORF
Êzidî Soykırımı'nın 7. yıldönümü dolayısıyla Almanya'nın Düsseldorf kentinde eylem yapıldı. YJK-E tarafından organize edilen eyleme Düsseldorf ve Köln Kadın Meclis ve bileşenleri, Demokratik Toplum Merkezi üyeleri katıldı.

Düsseldorf HBF karşısında bulunan DGB Haus önünde bir araya gelen kitle, "Kadın kırımına karşı kendi kaderini tayin hakkı, Şengal'e statü" yazılı pankartla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte Şengal'e dönük fermanın ardından yaşanan trajediyi anlatan fotoğraf ve dövizler taşındı.

Yürüyüş Cornaliusplatz'da bir mitingle sona erdi.

Mitingte konuşan TJK-E aktivisti Besime Konca, "Bugün yine bir kara gün dolayısıyla bir araya geldik. Kürdistan tarihi katliamlar, soykırımlar, tecavüzlerle anılan kara günlerle dolu ama diğer yandan buna karşı direnişler başkaldırılar mücadelelerle dolu. Bunların en yakınlarından biri Şengal'deki 74. Ferman. Şengal'de yaşanan Kürt soykırımı ve kadın kırımıdır. Katledilen kadınlar alıkonulan kadınların trajedisine, acısına en iyi cevap özgürleşen Kürt kadın özgürleşen Kürt halkı ve Ortadoğu halklarıdır. Bu ferman sadece bir IŞİD saldırısı değil, NATO onayıyla, Türk devletinin Irak hükümetinin Güney Kürdistan yönetiminin desteğiyle yapılan bir saldırıydı. 9 Ekim 2020'de imzalanan anlaşma ile hala fırsat bulsalar katliamı tamamlamak isteyeceklerdir. Anca Êzidî Şengal halkı özerkliğini kadın devrimi öncülüğünde örgütleyerek soykırımı boşa çıkarmıştır" dedi.

KREFELD
Krefeld kentinde de katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Neumarkt'ta düzenlenen eylemi Şehit Deniz Poyraz Kadın Komünü organize etti. Eyleme Die Link See Brucke üyeleri de katıldı.

SAARBRÜCKEN
Almanya'nın Saarbrücken kentinde de Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmada yedi yıl önce Şengal katliamından açılan yaranın kapanmadığı, kanamaya devam edildiği belirtildi. Yedi yıl önce gerçekleşen katliamda ihtimalleri bulunan Irak merkezi hükümeti ve KDP güçlerinin yaşanan ihmalle ilgili herhangi bir soruşturmanın yapılmadığı suçluların ortaya çıkarılmadığı gibi, bu güçler tarafından şu ana kadar Êzidî halkından bir özür dilemediği de belirtildi.

Eylemde, Şengal'de oluşturulan öz savunma güçlerine destek verilmesi ve ağır bedellerle gerçekleşen statünün bir an önce tanınması yaraların sarılması için destek çağrısı yapıldı.

Eylem, "Bimre îxanet", "Bijî berxwedana Şengalê" sloganları ile sona erdi.

BIELEFELD
Almanya'nın Bielefeld kentinde de Şengal katliamının yıldönümü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş, Pazar günü başlayan üç günlük eylemler dizisinin bir parçası olarak gerçekleştirildi.

SMJÊ, HCÊ, NAV-YEK ve Kürdistan Merkezi Bielefeld'in çağrısı ile düzenlenen eylem Şengal'de şehit düşenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Bielefeld Merkez İstasyonu'nda yapılan eylem açılış konuşması ile başladı. Kürdistan Merkezi Bielefeld, Die Linke, JXK, SPD, Demokratik Güç Birliği Bielefeld, NAV-YEK ve SMJÊ adına konuşmaların yapıldığı eylem yürüyüş ile devam etti.

Bielefeld Belediye binası önündeki son mitinge Nikolai-Kilisesi de beş dakika boyunca çan çalarak katıldı.

NÜRNBERG
Almanya'nın Nürnberg kentinde Medya Halk Evi Şengal katliamını protesto etti. Hallplatz'da bir araya gelen çok sayıda kişi "Şengal'i unutma" pankartı açtı.

Yapılan konuşmalarda 2014 yılında Êzidîlere dönük yapılan fermanda binlerce insanın katledildiği, yüzbinlerin topraklarını terk ettiği, kadınların tecavüze uğradığı ve köle pazarlarında satıldığına değinildi.

GIESSEN
Şengal katliamının 7. yıldönümünde Almanya'nın Giessen kentinde de bir yürüyüş düzenlendi. Berlinerplatz'da başlayan yürüyüşe Giessen ve çevresinde yaşayan çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Kent merkezinde iki farklı noktada Avrupa Kürt Kadın Hareketi'nin (TJK-E) hazırladığı bildiriler okundu. Sık sık "Katil Erdoğan", "Diktatör Erdoğan" sloganlarının atıldığı yürüyüş, mitingin düzenleneceği Kirchenplatz'da sona erdi.

Katliama karşı dünyanın sessizliğinin kınandığı konuşmalarda katliamın daha ağır geçmesinin HPG gerillaları ile, YPJ ve YPG tarafından engellendiği belirtildi. Eylem sloganlarla sona erdi.

WESSEL
Almanya'nın Wessel kentinde NAV-YEK, SMJÊ, MŞD, HCÊ, HES, NÇÊ, SMGÊ ve Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi öncülüğünde 3 Ağustos Şengal katliamı miting ve yürüyüş ile protesto edildi.

Almanca ve Kürtçe sloganların atıldığı eylemde, katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Mitingde Almanca ortak bildiri okundu.

Yürüyüş sonrası yapılan mitingde SMJÊ adına Heznê Ökçe, HDP adına Leyla İmret, Wesel Êzidî Evi adına Osman Çelik, FED-MED Eşbaşkanı Zozan Gül, TekoJIN adına Heval Amara, Die Grüne adına Niklas Graf birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda katliam kınanırken Şengal'in statüsünün bir an önce kabul edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca Konya'da 7 Kürdün katliamı ile sonuçlanan vahşi saldırının IŞİD zihniyeti ile aynı zihniyetin ve politikanın sonucu olduğu, bütün bu soykırım politikalarına karşı topyekün direniş gerekliliği vurgulandı. Eylem sloganlarla sona erdi. 

MANNHEİM
Almanya'nın Mannheim kentinde de Şengal katliamı yıldönümünde protesto edildi. Şengal şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde bildiri okundu ve konuşmalar yapıldı.

Bazı Avrupa ülkelerinin Êzidî katliamını soykırım olarak tanıdığı da dile gelen konuşmada ancak bunun Şengal halkı üzerindeki katliamların bittiği anlamına gelmediği de vurgulandı.

Eylem "Biji berxedana gerila", "Biji berxwedana Şengale", "Biji Serok Apo", "Bimre faşizm u hevpare ve ihanet" sloganları atıldı.

ESSEN
Almanya'nın Essen kentinde de Şehit Berivan Şengal Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen eylem ile Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı ve katliam yıldönümünde protesto edildi.

Willy-Brant-Platz'da düzenlenen eylemde Şengal'in iradesinin tanınmamış olmasının kabul edilemeyeceği belirtildi.

Şehit Berivan Kadın Meclisi aktivistleri dövizler taşıdı ve bildiriler okudu.

Eylem, "Bimre îxanet", "Bijî berxwedana Şengalê" sloganları ile sona erdi.

HANNOVER
Almanya'nın Hannover kentinde de Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Hannover HBF önünde bir araya gelen halk, Şengal ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Eylemde Demokratik Şengal Meclisi, Avrupa Êzidî Koordinasyonu, PYD, SMÊJ, MLPD, Die Linke, Kobanê İnisiyatifi adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalardan sonra halk "Şengal'e statü", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları attı.

BERN
İsviçre'nin başkenti Bern'de Mizgin Kadın Meclisi öncülüğünde Bahnhofplatz'da düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı.

Şengal katliamında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan anmada yaşamını yitirenler için çerağlar yakılıp gulbengler okundu.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına Selma Sürer bundan 7 yıl önce barbar IŞİD çeteleri tarafından Şengal'de Êzidî halkına yönelik katliam uygulandığını söyleyerek "Binlerce Êzidî yerinden yurdundan edilerek göçe zorlandı ve yine binlerce Êzidî kadını köle pazarlarında insanlık dışı uygulamayla satılığa çıkarıldı. Dünyanın gözü önünde yaşanan bu vahşet ve katliam karşısında PKK, YPG ve YPJ bir direniş göstererek IŞİD çetelerini yenilgiye uğratmıştır" dedi.

Bugün IŞİD'in katliam zihniyetinin Türk devleti eliyle Kürt halkına yöneldiğini söyleyen siyasetçi Yurdesev Özsekmenler şöyle konuştu: "Türkiye'nin batı kentlerinde Türk devleti kontrolünde katliam provaları yapılmaktadır ve yine Konya'da AKP/MHP faşizmi eliyle bir Kürt ailesi katledilmiş batı illerinde çalışan Kürt işçilere katliam ve linç konsepti devreye sokulmuştur. Bizler Kürt halkı olarak bu faşizme karşı özsavunmamızı ortaya koymalıyız. Dün IŞİD'e karşı Kürt halkının vermiş olduğu mücadele bugün AKP/MHP faşizmine karşı verilmektedir. Kürtler açısından bugün bulundukları her yer kendilerine uygulanmak istenen soykırım saldırılarına karşı direniş alanı olmalıdır."

Şengal'de verilen direnişin halkların kurtuluşu için önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Özsökmenler, "Bugün uluslararası devletler IŞİD çetelerine karşı Şengal'de verilen direnişe tanık olmuştur. Bu açıdan başta Irak ve KDP yönetimi ile uluslararası devletler Şengal'in statüsünü tanımakla yükümlüdür" dedi.

Konuşmaların ardından halk burada oturma eylemine geçti. Anma "Jin, jiyan, azadi" sloganlarıyla sona erdi.

ST GALLEN
İsviçre'nin St Gallen kentinde de Şengal Soykırımı yıldönümünde eylem düzenlendi. Konya Meram'da 7 kişilik Kürt ailesinin katledilmesinin de protesto edildiği eylemde, "Dün Şengal'de Êzidî halkına yönelen IŞİD saldırıları bugün Türkiye kentlerinde aynı konseptle Kürt halkına yönelmiştir. Bizler bulunduğumuz her yerde bu katliamlara karşı direnişle cevap olacağız" denildi.

Öte yandan Basel kentinde ise Basler Münster manastırı ile Elisabethenkirche'de saat 11.00'de çanlar Şengal'de yaşanan katliamda yaşamını yitirenler için çalındı.

ERİVAN
Ermenistan'daki Êzidî toplumu kurumları, halkın da katılımıyla Erivan şehir merkezinde Şengal soykırımının sembolü olan heykelin önünde anma gerçekleştirdi.

Anıt önüne çelenk ve karanfiller bırakıldıktan sonra kurumlar adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmalarda, "3 Ağustos 2014'te Şengal'de Êzidî toplumu üzerinde uygulanan katliamı kınıyoruz. Bu bir soykırımdır, bunu asla unutmayacağız ve bu hepimizin acısıdır. Her ne kadar bu katliamı görünürde IŞİD yapmışsa da bunun arkasında olan güç ve planlayıcısı faşist Türkiye devletidir. Bu temelde başta faşist Türkiye devletini ve bu katliamda rolü olan güçleri kınıyoruz" denildi.

LIEGE
Belçika'nın Liege kentinde NAV-BEL öncülüğünde 3 Ağustos Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Kilisede yapılan anmaya çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada Belçika Parlamentosu'ndan milletvekili Marc Besenmaker açılış konuşmasını yaptı.

Mesenmaker, "Êzidî soykırımını tanıması için büyük çaba harcadık ve Êzidî toplumunun açılışını biraz da olsa anlamak için böyle bir çalışma yaptık. Bundan sonra da partimiz Kürt halkı için dayanışma içerisinde olacaktır" dedi.

NAV-BEL Eşbaşkanı Davut Keskin bir konuşma yaptı. 3 Ağustos'un Kürt halkı için kara bir gün olduğunu ve bu tür fermanları bir kez daha yaşamamak için örgütlenmek gerektiğini belirtti.

"Bugün şehit Mam Zeki ve Fermandar Zerdeşt'in verdiği emek ile mücadele sayesinde Şengal korunmuştur" diyen Keskin, bu devrimciler sayesinde Şengal'in öz savunma pozisyonu aldığını da sözlerine ekledi.

Anmanın sonunda ise kilisenin papazı Şengal şehitlerine dua ederek, kapanış konuşmasını yaptı.

STOCKHOLM
İsveç'in Stockholm kentinde de Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı, katliam yıldönümünde protesto edildi.

Sergels Torgert Meydanı'nda düzenlenen eylemde Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada NCDK Stockholm Eşbaşkanı Menice Yıldırım bildiri okudu.

Türk devletinin Kürt halkına karşı saldırılarına da dikkat çeken Yıldırım, Türkiye'nin özel olarak Êzidî Kürtlere karşı saldırılarını ve çirkin oyunları olduğunu söyledi. Eylem, Kürt derneğine düzenlenen yürüyüş ardından sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA
Fransa'nın Marsilya kentinde de bir protesto eylemi düzenlendi. Vieux Port'da düzenlenen eylemde Şengal'de 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla açılan pankartlar Êzidî soykırımı anlatan ve IŞİD saldırısı döneminde göç, katledilen ve esir alınan kadınların dövizleri taşındı ve yere dövizler serildi.

Arin Mirkan Kadın Meclisi'nin öncülüğünde gerçekleşen eylem Şengal soykırımının yıldönümü için beş dakikalık saygı duruşu siren sesi ile gerçekleşti. Arin Mirkan Kadın Meclisi adına konuşmalar yapılırken Fransızca bildiri okunup sloganlarla sona erdi.

MONTPELLIER
Fransa'nın Montpellier kentinde IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'e yönelik düzenlediği saldırı ve Êzidî soykırımı protesto edildi.

Delal Amed Kadın Komünü öncülüğünde Comedie Meydanı'nda IŞİD çetelerinin 3 Ağustos 2014'te Şengal'e yönelik düzenlediği saldırı ve Êzidî soykırımı bir mitingle protesto edildi.

Bildirilerin dağıtıldığı eylemde yapılan konuşmada, "Şengal'e yönelik katliamı kınıyoruz. Şengal halkımızın intikamı Reqa'yı IŞİD çetelerinden alarak alındı. TC devleti ile KDP'lerin saldırıları halen devam ediyor. Şengal halkının statüsünü tanınmasını ve Şengal halkı kendi kendini yönetmesi ancak katliamlara karşı koruyacaktır. Şengal halkın talepleri yerine getirmesinin çağrısını yapıyoruz" denildi.

RENNES
Fransa'nın Rennes kentinde ise Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Rennes DTKM'de düzenlenen anmaya onlarca kişi katıldı.

Başta Şengal'de yaşamını yitirenler ve tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Rennes DTKM eşbaşkanları birer konuşma yaparak, işgalcilerin politikalarını ve KDP'nin Kürtlere ve Êzidîlere karşı ihanetine dikkat çekildi.

Êzidî soykırımının resmi olarak kabul edilmesi ve Şengal'e özerklik statüsünün tanınması gerektiğini belirtildi. 

Anma, Êzidî soykırımını konu alan bir sinevizyon gösterimi ile sona erdi. 

DEN HAAG
Hollanda'nın Den Haag kentinde de Şengal katliamı protesto edildi. Hollanda Parlamentosu önünde düzenlenen eylem Hollanda Kürt Kadın Hareketi tarafından düzenlendi.

Eylemde İngilizce, Hollandaca açıklamalar yapıldı.

Dünyanın gözü önünde 3 Ağustos 2014'te IŞİD ve destekleyicilerinin Şengal'e saldırarak, Êzidîleri vahşice katlettiği belirtilen açıklamada, kadınlar ve çocukların sistematik tecavüze uğradığı, binlercesinin kaybedildiği de hatırlatıldı.

9 Ekim 2020'de Irak, Güney Kürdistan yönetimi, Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmaya da dikkat çekilen konuşmada bu anlaşmanın yarattığı mevcut tehditlerin Êzidîler için hala devam ettiği de belirtildi. Êzidîlerin kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmesi gerektiği de kaydedildi.

LİMASSOL
Kıbrıs'ın Limassol kentinde Êzidî Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla kitlesel yürüyüş ve anma etkinliği gerçekleştirildi.

Kıbrıs Kürt Halk Meclisi'nin çağrısı ile Şengal'de 2014'te IŞİD tarafından gerçekleştirilen Êzidî Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Theofilos Kürt Kültür Merkezi önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları buradan kitlesel bir şekilde Limassol Belediye binasına doğru yürüyüşe geçildi.

Yürüyüşte "Bijî berxwedana Şengalê", "Bimre xiyanet", "Biji serok Apo" sloganları atan halka çevredekiler yoğun ilgi gösterdi. Çok sayıda bildirimin dağıtıldığı yürüyüş belediye binası önünde sona erdi. Şengal'de yaşamını yitirenler için saygı duruşu ile başlayan eylemde Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Fatma Doğan bir konuşma yaptı.

Doğan, Êzidî toplumu 3 Ağustos 2014'te uğradığı soykırıma karşı PKK gerillasının büyük kahramanlığına dikkat çekerek, AKP ve Erdoğan rejimi ve onun canilerine Êzidî kadınlarımız ve Êzidî toplumu, insanlık adına benzeri görülmemiş bir direniş geliştirdiğinin altını çizdi.

Kıbrıs devletinin soykırımın tanıması ve özerkliğin kabul etmesini isteyen Doğan, KDP'nin ihanet çizgisini terk etmesi çağrısında bulundu.

Yapılan açıklama ve konuşmaların ardından etkinlik alkış ve sloganlarla sona erdi.