22 Eylül 2024 Pazar

Avrupa'da kadınlardan 'Sistemi yerinden oynatalım' çağrısı

Avrupa'nın birçok ülkesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar "Savaşan kadınlar yaşayan kadınlardır! Sistemi yerinden oynatalım" sloganıyla sokaklardaydı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar sokaklara çıktı, "Sistemi yerinden oynatalım" çağrısında bulundu.

ALMANYA
Almanya'nın Duisburg kentinde düzenlenen gece yürüyüşünde, "Özsavunma hakkımızdır" sloganı öne çıktı. Yürüyüşe, Zora ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) de katıldı.

Köln'de 25 Kasım ittifakı'nın çağrısıyla sokağa çıkan kadınlar, "Bir kadına saldırı hepimize saldırı demektir" sloganını haykırdı.

Eylemde Zora adına yapılan konuşmada Köln'de Türkiyeli bir göçmen kadının katledildiği hatırlatıldı, kadın katliamlarının arttığı vurgulandı.

İsviçre'de katledilen Ladina'nın davasındaki gelişmelere değinilen konuşmada, katilin tutuksuz yargılanmasının ataerkil sistemin cezasızlık politikasının en belirgin örneklerinden biri olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, "Bu şiddete karşı susmuyoruz! Erkek egemen sistemi sadece örgütlü birleşik bir mücadele ile yenebiliriz. Savaşan kadınlar yaşayan kadınlardır. Dünyayı-sistemi yerinden oynatalım" çağrısı yapıldı.

Frankfurt'ta devrimci kadın ve gençlik örgütleri ortak eylem yapılırken, Hamburg'da, Kadın Grev İttifakı ile eylem gerçekleştirildi. Eylemde Zora adına yapılan konuşmada, kadınların kurtuluşu için birleşik mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Konuşmada şu ifadelere yer verildi: "Dayanışma en güçlü silahımızdır! Bugün tüm kadınlar için buradayız. Ve hepimiz özgür olana kadar savaşmayı bırakmıyoruz."

Berlin'de ise Enternasyonal İttifak, "Sessizliği boz, sistemi yık", "Kendini savun, ataerkil sisteme karşı savaş" pankartlarıyla sokağa çıktı. Erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

İSVİÇRE
İsviçre'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla 16 günlük bir eylem programı başlatıldı. İsviçreli ve göçmen kadın örgütleri dün akşam şiddete karşı sokağa çıkarak kampanyanın startını verdi.

Basel'de aralarında SKB'nin de bulunduğu kadın örgütleri, hapishane önünde halka yönelik konuşmalar yaptı. Eylemde, "Politik tutsaklara özgürlük" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.

Zürih'te Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Kürt kadın hareketi, Zora'nın da aralarında bulunduğu birçok kadın örgütü Ni Una Menos Meydanı'nda toplandı.

Yüzlerce kadın adına yapılan konuşmalarda, kadına yönelik şiddete karşı mücadele, İstanbul Sözleşmesi, Rojava kadın devrimi ve savaşan kadınların mücadelelerine değinildi.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Richard-Wagner Meydanında yürüyüş ve miting düzenlendi.

Yapılan konuşmalarda Mirabel kardeşler anıldı. Pandemi sürecinde şiddetin, kadın katliamlarının ve tecavüzlerin arttığına vurgu yapıldı.