30 Eylül 2024 Pazartesi

Avrupa ve Ortadoğu'dan HDP'ye destek

HDP'nin 5. Olağan Büyük Kongresi'ne katılan Avrupa ve Ortadoğulu delegeler, HDP ile dayanışma içinde olacaklarını vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) 5'inci Olağan Büyük Kongresi'nde Avrupa ve Ortadoğu'dan gelen siyasi parti temsilcileri, büyükelçilikler, aktivistler kongrede yerini aldı.

Fransa'dan gelen Antikapitalist Partisi Milletvekilli Mireille Court, HDP'nin 5'nci Olağan Kongresinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Mireille, "Türkiye hükümetinin baskısına rağmen böyle bir kalabalıkla karşılaşmak bize Kürt halkının ruhunu gösteriyor. HDP ile dayanışma içinde olmak, karşı karşıya olduğu bu baskının karşısında yalnız olmadığını göstermek için buradayız. HDP ile dayanışmaya devam edeceğiz" dedi.

'BASK HALKI DİRENEN TÜRKİYE HALKLARININ YANINDA' 
İspanya'dan gelen BILDU Bask Partisi Milletvekilli Igor Zulaika de, böyle bir süreçte HDP ile omuz omuza vermeyi çok önemsediklerini söyledi. Zulaika, "Burada bu coşkuyu görmek ilham verici. Bunca baskıya, Erdoğan hükümetinin tüm yaptıklarına rağmen insanlar neşe ve umut dolu. Kendisi de hem Fransız hem İspanyol hükümetlerinin baskısını çok yakından tanıyan Bask halkı, Kürt halkının ve direnen Türkiyeli halkların yanındadır. Bizim de partilerimize yasadışı parti muamelesi yapıldı, partilerimiz kapatıldı. Onlarca siyasetçimiz cezaevlerine atıldı. Bu anlamda bu baskıya maruz kalan HDP ile dayanışma göstermek, Kürt halkına 'siz yalnız değilsiniz' demek için burada olmak bizler için çok önemli. Umarım gelecek yıllarda müthiş başarılara imza atacak HDP. HDP'nin yanındayız" diye belirtti.

'HDP TÜRKİYE'Yİ DEMOKRATİKLEŞTİRECEK TEK PARTİ'
Kendilerinin çok sayıda siyasi tutsağı olduğunu ve hapishanelere giden mektubun ne anlama geldiğini bildiklerini söyleyen Zulaika, HDP'li tutsaklara mektup gönderme kampanyası başlatacaklarını duyurdu. HDP'nin Türkiye'yi demokratikleştirecek tek parti olduğunu belirten Zulaika, "Bu nedenle mücadeleyi yükseltmek zorundayız. Çünkü bunu kimse bizim yerimize yapmayacak. Bu mücadele sırasında da sonuna kadar HDP ile omuz omuza olacağız" diye konuştu.

'HALKIN GÜCÜNÜ GÖRMEK İSTEYEN BU SALONA BAKSIN'
Katalonya'dan gelen Cumhuriyetçi Sol Parti Milletvekili Meritxell Serret ise, HDP'nin zor zamanlarında dayanışmak için kongrede bulunduklarını aktardı. Meritxell, "HDP özgürlük ve demokrasi mücadelesi veriyor. Bu Katalanlar olarak bizim de verdiğimiz bir mücadele. Tiranlara karşı özgürlüğümüzü savunan insanların kriminalize edilmesine izin vermeyeceğiz. HDP'nin mücadelesi bizlerin de mücadelesidir. Halkın gücünü görmek isteyen bu salona baksın. Tüm özgürlüklerimizi, ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere, beraber çalışarak, demokratik yollarla kazanabiliriz. Kürt halkı kendisiyle, bu potansiyelleri ile gurur duymalı. Bu gücün bir karşılığı olacağına, HDP'nin kazanacağına, Türkiye'de gereken değişikliği başaracağına inancımız tam. Özgürlükleri için mücadele eden dünyadaki pek çok ülke için ilham kaynağısınız" dedi.

'YÜKSEKDAĞ, DEMİRTAŞ VE KAVALA'NIN CEZAEVİNDE OLMASI KABUL EDİLEMEZ'
AP Sol Grup Eşbaşkanı ve Almanya Sol Parti Eşbaşkanı Martin Schirdewan de konuşmasında, "2015 ve 2018 seçimlerindeki başarınızla Erdoğan hükümetini engelleyecek bir mücadele haline geldiniz. Çok büyük başarı gösterdiğiniz seçimler hem Kürt hem Kürtler arasında ne kadar köklü olduğunuzu gösteriyor. Büyük baskılar altında mücadelenizin kararlılıkla yürüdüğünü görüyorum. Erdoğan'a karşı önemli bir rol oynuyorsunuz. Partinizi kapatmaya çalışıyorlar. Tutuklananlar var. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın cezaevinde olması, Osman Kavala'nın cezaevinde olması kabul edilemez. Yılmayacağız, bu insanların koşulsuz olarak serbest bırakılması için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

DEMOKRASİ İTTİFAKI GÜÇLENECEKTİR
Avrupa Özgür İttifakı (EFA) Başkanı Lorena López de Lacalle, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ve tüm tutsak siyasetçilerle Kobanê direnişini selamladı. Erdoğan rejiminin baskısının HDP'yi ve direnen halkı durduramadığını vurgulayan Lacalle, "Çözüm sizsiniz. Direneceksiniz ve başarıya ulaşacaksınız. Zor dönemlerden geçiyoruz ama bu önemli anları birlikte yaşıyoruz. Demokratik ittifaklar güçlenecektir. Bizler sizinle birlikteyiz. 2023'te siz kazanacaksınız, biz de sizlerle kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu'ndan temsilen kongreye katılan AP SD Grubu Parlamenteri Thijs Reuten de Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve diğer tutsakların bir an önce özgür bırakılması gerektiğini vurguladı.

Yunanistan ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras adına AKPM Birleşik Sol Grup Başkanı George Katrougalos kongreye katılarak HDP'yi kutladı, "Kazanacaksınız, sizler için ve bizler için" dedi.

'FİLİSTİN'İN SELAMLARINI GETİRDİK'
Kongreye Ortadoğu'dan da pek çok ülkeden katılım oldu. Lübnan Komünist Partisi Genel Sekreteri Hanna Garib, HDP'yi desteklemek için kongreye katıldıklarını söyledi, "Mücadelenizi desteklemek amacıyla bütün Kuzey Afrika'dan Ürdün'e buradayız. Bizler Amerikan emperyalizminin ve kapitalist sistemin ezilen halkları, demokratik güçleri olarak hep beraber tek davamız var. Bu davada hep birlikte, omuz omuza olacağız" diye konuştu. İsrail siyonizmine karşı mücadele eden Filistin halkının selamlarını getirdiğini söyleyen Garib, "Bizler sizlerle birlikte, yanınızda olacağız. HDP'yi kapatmak isteyenlere karşı yanınızdayız" diye vurguladı.


 
İrlanda'dan Sinn Féin Başkanı Mary Lou McDonald, Yunanistan Meclis Üyesi Foteini Bakadima, Goran Hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Ulusal Reform Hareketi, Kürdistan Ulusal Demokrat Birliği Polit Bürosu, Kürdistan Demokratik Kurtuluş Hareketi, Kürdistan Emekçiler Partisi Polit Bürosu ve Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi Siyasi Bürosu, HDP kongresine mesaj gönderdi.