24 Eylül 2024 Salı

Avrupa kentlerinde Türkiye'nin işgal saldırıları protesto edildi

Fransa'nın başkenti Paris, Almanya'nın Kiel, Heilbornn, Krefeld, Frieburg, Essen, Avustralya'nın Melbourne, Avusturya'nın başkenti Viyana, İtalya'nın Firenze kentlerinde düzenlenen eylemlerde, Türkiye'nin işgal saldırıları protesto edildi.

Türkiye'nin Güney Kürdistan'a ve Kobanê'ye gerçekleştirdiği işgal saldırısı Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi.

PARİS
TJK-F ve CDK-F'in çağrısıyla Fransa'nın başkenti Paris'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği kadın katliamları protesto edildi.Eyleme, Türkiyeli Göçmen İşçileri Kültür Derneği (ACTİT), Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Barış Hareketi de katıldı.

Republique Meydanı'nda düzenlenen eylemde Türkiye'nin kadın katliamları ve Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

Meydanda da bir konuşma yapan Avrupa Yeşiller Partisi (EELV) Milletvekili Esterre Benbassa, "Kürt özgürlük hareketi sadece Ortadoğu'yu değil, tüm Avrupa ve batıyı IŞİD'ten temizledi" diyerek Kürt özgürlük mücadelesinin hep yanında ve destekleyicisi olduğunu söyledi.

Konuşmalardan sonra halk, Bastille Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. "Türk devletinin Kürdistan'daki soykırımını ve işgaline son", "Sinjar'dan Kobanê'ye kadınlar direniyor", "Kadın soykırımını durdurun", "Rojava'ya uluslararası statü" pankartlarının taşındığı yürüyüşte "Jin, Jiyan, Azadi", "Biji berxwedana Rojava", "Kürdistan'a siyasi statü", "Berxwedan jiyane", "Yaşasın Kürt kadınının direnişi", "Katil Erdoğan" sloganları atıldı.

Bastille meydanında yapılan basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

DUİSBURG
Türkiye'nin Güney Kürdistan yönelik işgal saldırıları Almanya'nın Duisburg kentinde protesto edildi.

Duisburg Hauptbahnhof önünde düzenlenen eyleme DTKM, AGİF, ATİF, Duisburg'lu antifaşistler katıldı. Yapılan ortak açıklamada Türkiye protesto edilirken, işgal saldırıları sona erene kadar mücadele edileceği belirtildi. Kürtlere yönelik soykırım saldırılarının gerçekleştiği belirtilen konuşmada, Almanya'nın Türkiye'ye silah satışlarını derhal durdurması gerektiği vurgulandı.

AGİF adına yapılan konuşmada ise Türkiye tüm imkanlarıyla Kürdistan'a saldırdığı kaydedildi. Faşist Türk devletinin şovenist duyguları uyandırmak adına çocukların ve kadınların üzerine bomba yağdırmaktan vazgeçmediği ifade edilen konuşmada, "Bu savaş Kürdistan topraklarında ama bu savaş Avrupa'da başlıyor. Burada yürüteceğimiz mücadele çok önemli. Erdoğan faşizmini meşrulaştıran, onunla toplantılar yapan, maddi destek sağlayan, teknolojisini faşist Türk ordusunun hizmetine sunan Almanya'da, Avrupa'da yaşıyoruz. Dolayısıyla mücadele burada da devam etmeli" denildi. Katliamlara karşı direnmenin meşru olduğu kaydedilen konuşmada, mücadelenin her aracının devreye sokulması gerektiğinin altı çizildi. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

KIEL
Almanya'nın Kiel kentinde de Türkiye'nin işgal saldırıları protesto edildi. Kiel'deki Flensburg, Schleswig, Antifa ve Rojava inisiyatifinin çağrısı ile düzenlenen eylem Asmus Bremer Platz'da yapıldı.

Eylemde yapılan konuşmada Güney Kürdistan topraklarının Türkiye tarafından işgal edilirken, KDP'nin sessizliğinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Böylesi bir süreçte faşizme karşı her bireyin sorumluluk alması gerektiği de dile gelen açıklamada "Katil Erdoğan", "Faşist AKP-MHP", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bimre ixanet", "Katil TC", "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

HEILBORNN
Almanya'nın Heilbornn kentinde de Türkiye'nin saldırıları ve katliamları protesto edildi. Kiliansplatz'ta düzenlenen eylemde yapılan konuşmalarda faşizmin ırkı ve dini olmadığı, tüm insanlığa karşı bir politik hastalık olduğu belirtildi. Faşizmi yıkmak ve bu hastalığa son vermek için uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekildi. Türkiye'nin Güney Kürdistan ve Rojava'ya yönelik saldırıları da kınandı.

MELBOURNE
Avustralya'nın Melbourne kentinde de Türkiye'nin saldırıları protesto edildi.

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Türkiye'nin Kobanê'nin Helîncê köyüne yönelik düzenlediği saldırıyı protesto etmek amacıyla bir miting ve yürüyüş düzenlendi.

Avusturya Demokratik Güç Birliği'nin organize ettiği eylem Kobanê'de hayatını kaybeden üç Kürt kadın anısına saygı duruşuyla başladı. Ardından kitle, Columbusplatz'dan Türkiye Büyükelçiliğine yürüdü.

Yürüyüş boyunca Türkiye'nin saldırıları atılan sloganlarla protesto edildi. Yaklaşık 3 saat süren yürüyüş ve mitingde konuşma yapan siyasetçi Berivan Aslan "Irkçı faşistlere buradan sesleniyoruz. Kürtler ve sosyalistler geçit vermedi ve bundan sonra da geçit vermeyecektir, bunu böyle bilin" dedi.

KREFELD
Almanya'nın Krefeld kentinde de Şehid Uğur Şakar Meclisi ile Alman sol partiler ortaklaşa düzenledikleri eylemle Türkiye'nin katliamları protesto edildi.

HBF'den başlayan yürüyüşü Heumarkt'ta sona erdi. Bildirilerin de okunup dağıtıldığı eylemde "Türk ordusu Kürdistan'dan defol", "Faşizme karşı omuz omuza", "International dayanışmayı yükseltelim", "Bijî berxwedana HPG, YJA-Star", "Jin, Jiyan, Azadî" sloganları atıldı.

FRIEBURG
Almanya'nın Frieburg kentinde de siyasi tutsak kadınlar için eylem düzenlendi. Nuda Kadın Meclisi ve Kadınlar Savaşa Karşı Platformu'nun ortaklaşa organize ettiği eylem Rathausplatz'da yapıldı.

ESSEN
Almanya'nın Essen kentinde de Türk devleti protesto edildi. HBF önünde düzenlenen eylemde Türk devletinin katliamları ve dünya kamuoyunun sessizliği protesto edildi.

FİRENZE
İtalya'nın Firenze kentinde de Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Sık sık "Faşizme geçti yok", "Şehit namırın", "Yaşasın halkların özgürlüğü" sloganlarının atıldığı eyleme İtalyanlar da katıldı.