24 Eylül 2024 Salı

Avrupa kentlerinde Suruç şehitleri anıldı

Paris, Köln, Berlin, Nürnberg, Kiel, Stuttgart, Duisburg, Viyana, Zürih, Den Haag'da Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusunu andı.

Almanya, Fransa, İsviçre, Avusturya, Hollanda'da düzenlenen etkinliklerle Suruç şehitleri anıldı.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de AGİF, ATİK, Dest-Dan, Navenda Kurdistaniyen Azad, SKB, Young Struggle'ın çağrısıyla "Suruç için adalet, herkes için adalet" şiarıyla yapılan anmaya, çağrıcı kurumlar dışında SYKP, KKP, Kommunistische Aufbau, MLPD, HDP Gönüllüleri, Sol Parti Berlin Milletvekili Hakan Taş ve çok sayıda kişi katıldı.

Müzik dinletisi ve saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk, bir gün öncesinin Rojava'nın kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlattı, Suruç'ta ölümsüzleşenlerin Rojava devrimiyle kurdukları bağı unutmamak gerektiğini, Rojava'yı beraber savunanların, aynı şekilde beraber inşa çalışmasına koştuklarını belirtti. Selçuk, "Suruç için adalet, herkes için adalet" haykırışlarının aynı zamanda tüm ezilenlerin sesi olduğunu ifade etti.

Gençlik örgütü Young Struggle adına yapılan konuşmada, 33 düş yolcusunun güçlü iradesi ve cüretinin örnek alındığı vurgulandı.

Nav-Dem adına konuşan Mehtap Erol, Kobanê'yi yeniden inşa kampanyası için Türkiye'nin farklı kentlerinden yola çıkan ve Suruç'ta katliama uğrayan sosyalist gençlerin, bu çalışma ile Kürt halkının yalnız olmadığını göstermek istediğini belirtti. Katliamın Türk devleti ile IŞİD'in işbirliğiyle gerçekleştiğini vurgulandı.

SYKP Avrupa adına konuşan Nevra Akdemir, "33 düş yolcusunun katledilmesiyle Türkiye halklarına Kürt halkıyla yan yana durmamalarını, enternasyonal dayanışmada bulunmamalarını, Türkiye halkları ve Kürdistan halklarının ortak mücadeleden vazgeçmeleri mesajı vermek istediler. Ancak biz siper yoldaşlarımızla ortak mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

ATİK Berlin adına yapılan konuşmada Türk devletinin yaptığı katliamlara, saldırılara dikkat çekilerek, saldırıların ortak mücadele ile püskürtüleceği belirtildi.

Anmada konuşan Almanya Sol parti Milletvekili Hakan Taş ise Suruç katliam davasına dair bilgiler verdi. Davaya başta getirilen gizlilik kararıyla davanın üzerinin örtülmeye çalışıldığını, katillerin, perde arkasındaki sorumluların korunduğunu belirterek, Alman devletinin Türk devletine verdiği desteği eleştirdi.

Anma "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" ve "Şehit namirin" sloganlarıyla sona erdi

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde Hauptbahnhof önünde bir araya gelen devrimci, demokrat ve yurtseverler Suruç şehitlerinin fotoğraflarını taşıdı. Eyleme ADHK, SYM, Kadın Kolektifi, Viyan Kadın Meclisi'nin de katıldığı anma saygı duruşuyla başladı.

Anmada AGİF adına yapılan konuşmada düş yolcularının çağrısının Türk devletinin faşist saldırılarına karşı Rojava'yı savunma ve yeniden inşa etme çağrısı olduğu belirtildi. Saldırının Türk devleti ve IŞİD işbirliği içinde yapıldığı belirtilen konuşmada, adalet mücadelesinin hala sürdüğü ifade edildi.

Katliamda Almanya'nın rolüne dikkat çekilen konuşmada "Hem Türkiye ile birlikte NATO üyeliğine hem de silah ticaretine bakıldığında Almanya'nın da Rojava'daki ve Suruç'taki saldırıları desteklediğini, sessiz kaldığını görüyoruz. Ve buna karşı herkesi Alman devletine karşı tutum almaya çağırıyoruz" denildi. Kobanê'de yaşamın yeniden inşaa edilmesinin kendilerinin de enternasyonalist bir sorumluluğu olduğu belirtilen konuşmada "Suruç olsun, Hanau olsun, Mineapolis olsun her yerde saldırılar aynı zihniyetin ürünüdür. Bu nedenle olursak olalım faşizme karşı mücadele edeceğiz, düş yolcularını mücadelemizde yaşatacağız" denildi.

SKB adına konuşan Eylem Deniz, Türk devletinin geçen 5 yılda katliam sorumlularını yargılamak yerine sosyalistleri hedef aldığını belirtti. Düş yolcularının Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanından yola çıktığını hatırlatan Deniz, "Türktüler, Kürttüler, Lazdılar, Çerkezdiler. Onlar sosyalistlerin düşlerini gerçekleştirmek isteyen genç yapıcılardı. Rojava çölde bir vahadır ve bu vahayı büyütmek için onların düşlerini düşlerimiz diye savunmaya devam edeceğiz" dedi. Katliamcıların bunu engelleyemeyeceğini belirten Deniz, "Halkların kardeşliği büyümeye devam edecek. Devrim kazanacak, düş yolcuları kazanacak" dedi.

Konuşmaların ardından kitle sloganlarla Heumarkt Meydanına yürüdü.

DUİSBURG
Almanya'nın Duisburg kentindeki Königstr. Forum'da bir araya gelen kitle "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç'u unutma, unutturma" sloganları attı. Saygı duruşunun ardından AvEG-KON adına yapılan konuşmada "5. yıl dönümünde Suruç'un ve bütün katliamların hesabını sormak için 'Suruç için adalet, herkes için adalet' haykırışlarıyla Avrupa'nın dört bir yanında alanlardayız" denildi.

Konuşmada, "Suruç için adalet herkes için adalet talebi, pandemide çalıştırılarak katledilen işçilerin, şiddete uğrayan kadınların, istismara uğrayan çocukların, üzerine her gün bomba yağan halklarımızın, Roboski'nin, Suruç'un, Ankara'nın, İstanbul'un, Sur'un, Cizre'nin, cemevleri saldırıya uğrayan Alevilerin, hapislere doldurulan yoldaşlarımızın, dostlarımızın hesabını sormak için alanlardayız. Hiç bir düş yarım kalmayacak" denildi.

KIEL
Almanya'nın Kiel kentinde de Suruç şehitleri anıldı. Anmaya, ANTİFA, Kiel Alevi topluluğu, AGİF, Fed-Dem üyeleri ve Almanlar katıldı.

Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yanı sıra, YPG, YPJ bayrakları, ANTİFA flamaları ve Suruç şehitlerinin fotoğrafının yer aldığı pankart taşındı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada Türkiye'nin Rojava devriminin diğer halklarla birleşmesini engellemek için IŞİD çeteleriyle katliamı gerçekleştirdiği dile geldi.

Sık sık, "Katil TC", "DAİŞ+Erdoğan", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Katil Erdoğan", "Bebek katili Erdoğan", "Biji berxwedana Rojava" sloganları atılı.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde de Suruç şehitleri anıldı. Schlossplatz'da gerçekleşen eylemi AGİF ve SKB'nin düzenledi. SGDF, MLKP, DKTM, ADHK, Partizan ATİK, MLPD ve Solidarität International da destekledi.

Saygı duruşu esnasında Suruç'ta katledilen 33 kişinin isimleri okundu. Suruç'ta katledilenlerin resimleri ve temsili olarak Kobanê'ye götürecekleri oyuncakların da sergilendiği eylemde AvEG-Kon adına yapılan açıklamada, "33 yoldaşımızı saygıyla anıyoruz. 'Suruç için adalet' sloganıyla 5. yılında da Avrupa'daki eylemlerimize devam ediyoruz. Ayrıca 'Herkes için adalet' sloganıyla Suruç, Cizre, Roboski, Ankara, Sur içinde adalet talebi ile sokaklarda olmaya devam edeceğiz" denildi.

DKTM'nin açıklamasında ise şunlar belirtildi: "Suruç'ta katledilenleri unutmadık, Türkiye bununla da kalmadı katledilenlerin ailelerini yargıladı. Son olarak Suruç'a katledilen Evrim Deniz Erol'un 62 yaşındaki annesi Besra Erol kendi çocuğunun cenazesinde yaptığı konuşma nedeni ile 'terör propagandası' gerekçesi ile tutuklanarak 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı."

Avrupa Sosyalist Kadın Birliği, "Suruç katliamının 5. yılında da 33 düş yolcusunun bayrağını tutmaya ve tüm katliamların açığa kavuşturulması için mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

Eylemde sık sık "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

NÜRNBERG
Almanya'nın Nürnberg kentinde de Suruç şehitleri anıldı.

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu'nun çağrısıyla Nürnberg Hallplatz'da düzenlenen anma özgürlük ve devrim şehitleri anısına dakikalık saygı duruşuyla başladı. Anmaya AGİF, Medya Halk Evi, Partizan'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Suruç'ta yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada sık sık, "Katil devlet hesap verecek", "Suruç'u unutma, unutturma", "Suruç'un hesabı sorulacak", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.

Anmada yapılan açıklamada, Suruç'ta yaşamlarını yitirenlerin Türkiye ve Kürdistan halklarının sosyalist ve devrimci olduğu belirtilerek, "Faşist diktatörlüğün halkları ayrıştırma, birbirine karşı düşmanlaştırma, ırkçılık ve şovenizmi yatmasına karşı halkların kardeşliğini sembolize esenlerdi" denildi.

Almanya'da Mannheim, Frankfurt, Hamburg ve Ulm'da sokaklara çıkan sosyalistler, yurtseverler, düş yolcularının mücadelesini omuzlayacaklarını belirtti.

ZÜRİH
İsviçre'nin Zürih kentinde SKB, YS ve İGİF'in çağrıcısı olduğu anmaya İsviçre Devrimci Güçbirliği (İDGB) bileşenleri de destek verdi.

Alana asılan "Suruç için adalet, herkes için adalet" pankartının yanı sıra anmaya katılanlar katledilen 33 genç insanın fotoğraflarını taşıdı ve 33 düş yolcusu için mum yaktı.

KGÖ temsilcisinin Almanca yaptığı konuşmada saray rejiminin katliamlarla varlığını devam ettirmek istediğini söyledi, düş yolcularına yönelik katliamı unutturmayacaklarını ve katilleri affetmeyeceklerini kaydetti.

İsviçre Devrimci Güçbirliği adına yapılan konuşmada "Ölümsüzlük yıldönümü vesilesiyle yineliyoruz; tanklarınız, toplarınız, SİHA-İHA'larınız, pusularınız geleceğinizin garantisi olamayacak ve bir tek genç yürek karşısında yenileceksiniz. Aşiti meydanından, Miştemur tepesine yükselen Rojava Halklarının özgürlük çığlığını boğamayacaksınız" ifadeleri yer aldı.

BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde komünistler Suruç katliamının 5. yılında 33 düş yolcusunu andı.

MLKP, KGÖ ve Revolutionäre jugend (RJB) tarafından yapılan yazılama ve grafitide "Suruç şehitlerini unutmayacağız", "Yaşasın Rojava devrimimiz", "Daha iyi bir dünya kazanacağız" denildi.

Yapılan yazılamanın ardından komünistler "Suruç'un hesabı sorulana kadar dünyanın neresinde olursak olalım sokakları terketmeyeceğiz" denildi.

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da AvEG-Kon Avusturya'nın çağrısıyla Demokratik Kürt Toplum Merkezinde anma gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ile başlayan anmada, 33'lerin yaşamlarından kesitler anlatan sinevizyon gösterildi.

Ardından, Sosyalist Kadınlar Birliği-Avusturya temsilcisi tutsak HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın 33'ler için kaleme aldığı "O ağacın altında buluşmak" yazısını okudu.

AvEG-Kon Avusturya adına yapılan konuşmada, 33'lerin Türkiye-Kürdistan birleşik devrimine yok olmayacak bir miras bıraktığı ifade edildi. Yıkık bir kenti elleriyle yeniden inşa etmeye giden 33 düş yolcusunun Rojava devrimine olan inancının iyi anlaşılması gerektiği belirtilen konuşmada, "Adalet mücadelelerinin birleştirilmesiyle Suruç katliamı başta olmak üzere sömürgecilik ve IŞİD eliyle gerçekleşen tüm katliamlarda ölümsüzleşenlerimizin hesabı sorulacaktır" denildi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi Avusturya sözcüsü ise Suruç şehitlerinin anılarına bağlılık sözü verdi, herkesi devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlerin ideallerine sahip çıkma ve zafer için mücadele etme çağrısı yaptı.

Anma MLKP, Partizan ve Kürt Kadın Hareketinden temsilcilerin katıldığı Rojava Devrimi'nin güncelliği başlıklı panel ile sona erdi.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen etkinlikle Suruç katliamında yaşamını yitirenler anıldı. ACTIT'in çağrısıyla Republique Meydanı'nda anma yapıldı.

CDK-F, Dersim-Der, Partizan, TJK-F ve ADH-K'nin de katılımıyla "Suruç için adalet, herkes içi adalet" şiarı ile düzenlenen anmada yapılan konuşmaların ardından, "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Şehit namirin", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Kahrolsun faşist Türk devleti" sloganları atıldı.

Republique Meydanı'nda saygı duruşuyla başlayan anmada, 33 düş yolcusunun fotoğraflarının olduğu pankartın yanı sıra "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç'tan Bataclan'a IŞİD katliamlarını kınıyoruz" yazılı Fransızca pankartlar taşındı.

Fransızca ve Türkçe olarak ACTIT ve SKB adına yapılan ortak konuşmada katliamın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, katillerin AKP iktidarı tarafından korunduğu ve hala yargı önüne çıkartılmadığının altı çizildi. 'Suruç için adalet' sloganının artık herkes için adalet talebiyle birleştiği ifade edilen konuşmada, çünkü Suruç'un hesabının sorulmasının coğrafyamızda gerçekleştirilen benzer katliamların faillerinin yargılanıp, cezalandırılması kapısını aralanacağı kaydedildi. IŞİD'in Paris ve değişik Avrupa kentlerinde gerçekleştirdiği katliamlara da değinilen konuşmada "IŞİD saldırılarından zaferle çıkmış halklarla dayanışmak, çocuklara oyuncak götürmek, Rojava devrimine dokunmak için yola çıkan 33 düş yolcusunun, idealleri idealimizdir. Anılarını zafere kadar taşıyacağız, katillerden mutlaka hesabını soracağız" diye belirtildi.

Eylemde CDFK adına yapılan konuşmada ise IŞİD saldırılarına karşı Rojava devriminin savunulmasında onlarca sosyalist gencin kan döktüğü, Suruç katliamının egemenlerin bu dayanışmadan duyduğu rahatsızlık nedeniyle gündeme geldiği belirtildi. 33 düş yolcusunu asla unutmayacaklarının altı çizildi.

 

AvEG-Kon Eşbaşkanı Zeynep Ocak ise Suruç katliamının gerçekleştirildiği tarihsel kesite ilişkin bilgiler sundu. "Suruç katliamıyla sömürgeci faşist diktatörlük halklara karşı yeni bir saldırganlık dönemine girdi" diyen Ocak, egemenlerin Rojava'ya, Güney Kürdistan'a, Libya'ya dönük saldırganlığının ülke içindeki yoğun faşist baskı ve tutuklama politikaları ve ekonomik kriz gerçekliğiyle paralellik içerisinde yürüdüğünü ifade etti. "33 düş yolcusunun bizlere bıraktığı amaç ve hedefleri gerçekleştirmek için umutlarına sahip çıkmak gerekiyor" diyen Ocak, bu mücadelelerinin katillerden hesap soruluncaya kadar durmayacağının altını çizdi.

Sık sık "Katil IŞİD, katil Erdoğan", "Kahrolsun faşist diktatörlük", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Şuruç için adalet, herkes için adalet" sloganlarını atan kitle, 33'lerin tek tek isimlerinin okunmasının ardından "Yaşıyor" diye haykırdı.

Anma alkış ve sloganlarla sona erdi.

DEN HAAG
Suruç'ta IŞİD çeteleri tarafından katledilen 33 düş yolcusu için Hollanda'nın Den Haag kentinde bulunan Hollanda Parlamentosu önünde protesto ve anma gerçekleştirildi.

AvEG-Kon ve SKB'nin çağrısı gerçekleştirilen anmaya DemNed, ATİK ve ADHK destek verdi.

Katliamda ölümsüzleşenlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartın açıldığı anmada, saygı duruşunda bulunuldu, 33'lerin isimleri okundu.

Rojava devriminin selamlanmasının ardından, Suruç katliamına ilişkin yapılan açıklamada "Türkiye'nin dört bir yanından Kobanê'nin inşası için gitmek, Kürt, Ermeni ve Türk halkları arasında eşitliğe dayalı kardeşlik köprüsünü kurmaya çalışmak çok değerlidir" denildi. Açıklamada, "Ortadoğu halklarının böylesi bir kardeşliğe bugün daha fazla ihtiyacı olduğuna ve halklar arasında kurulan bu köprüyü bombalayanların, Türkiye halklarıyla Kürt halkının ortak mücadelesini engellemeye çalıştı" diye belirtildi.

SKB'nın "5. yılında Suruç için adalet mücadelemizi büyüteceğiz" başlıklı açıklaması okuyarak "Suruç için adalet, şiddete uğruyan kadınlar için adalet" denildi.

Parlamento önünde yapılan anma eyleminde Hollandaca "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Faşist TC diktatör Erdoğan", "IŞİD Erdoğan, Erdoğan IŞİD", "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Kürdistan'da katliamlara son", "Şehit namirin" sloganları atıldı.

BELÇİKA


Belçika'da Suruç kaliamının yıldönümü dolayısıyla düzenlenen piknikte 33'ler anıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada yapılan konuşmalarda 7 Haziran seçimlerinden Suruç katliamının yaşandığı sürece ilişkin bir değerlendirme yapıldı. 

AKP'nin savaşa giden yolu seçtiği, katliamlar gerçekleştirildiği kaydedildi. Halkların, herşeye rağmen AKP'nin savaş politikalarına karşı direndiği vurgulanan konuşmalarda, Suruç katliamın ardından başlayan adalet mücadelesinin bu anlamda önemli olduğu ifade edildi. 

Halkevi Brxl, SKB ve Tutsakların Sesi Platformu tarafından düzenlenen pikniğin gelir, tutsaklarla dayanışma fonuna aktarıldı.