24 Eylül 2024 Salı

Avrupa kentlerinde Suruç şehitleri anıldı

Londra ve Creil ve Viyana'da, Suruç katliamında ölümsüzleşen 33 düş yolcusu anıldı.

Suruç katliamının 5. yılı dolayısıyla İngiltere'nin başkenti Londra, Fransa'nın başkenti Paris'in Creil bölgesinde ve Avusturya'nın başkenti Viyana'da 33 düş yolcusu anıldı.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da 20 Temmuz 2015'te gerçekleşen katliamda ölümsüzleşen 33 düş yolcusu anıldı.

AvEG-Kon'a bağlı Göçmen Işçiler Kültür Derneği (Gik-Der) Kültür Bahçesinde düzenlenen anmaya çok sayıda devrimci parti ve örgüt temsilcisi katıldı. Anma saygı duruşu ile başladı.

Anma düzenleme komitesi adına yapılan konuşmada, 19 Temmuz Rojava devriminin kazanımlarının 33 düş yolcusunun katledilmesinden bağımsız ele alınamayacağı belirtildi. Konuşmada, Türk devletinin sosyalistler ile Rojava devrimini buluşmasını engellemek için bu katliamı örgütlendiği ifade edildi.

Kürt Halk Meclisi adına yapılan konuşmada ise "Genç yoldaşlarımızın büyük umutları vardı, bu umutları katletmek istediler. Ancak faşizmin bilmesi gerekiyor ki onlar katliamlara yöneldikçe ezilenlerin öfkesi büyüyecektir" denildi. Suruç şehitlerinin gülüşleri ve umutlarının Rojava devriminde yaşatıldığı kaydedilen konuşmada "Bunu engellemeye çalıştılar ama enegeleyemediler. Faşizmin baskısı her daim vardı ve bundan sonra da olacaktır, ancak mücadele bitmedi bitmeyecek, faşizmin çaresizliğini de görüyoruz, onların özlemleri filizleniyor ve bir çınara dönüşüyor. Bu katliamın failleri bellidir, bu faillerin açığa çıkartılması mücadelesini her daim büyüteceğiz" diye belirtildi.

Anmada Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu'nun İsviçre'deki anmada yaptığı konuşma dinletildi.

Anma Baranlar Zamanı adlı belgeselin gösterimi ile sonlandırıldı.

CREİL
Paris'in Creil bölgesinde Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusu için anma gerçekleştirildi. Creil SKB'nin düzenlediği anma NAKE'de gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ile başlayan anma Suruç-Amara belgeselinin gösterimi ile devam etti. Anmada Fransa SKB adına yapılan konuşmada, Suruç ölümsüzlerinin Kobanê savunmasında ölümsüzleşen Sinan Sağır'ların Ivana Hoffman'ların yoldaşları olarak İnşa sürecine katılmanın heyecanıyla yola çıktıklarını belirtti.

Konuşmada "Suruç'ta bir araya gelen sosyalist gençler Gezi'den Kobanê'ye örülen mücadelenin her aşamasında devrimci bilinçleri ile yer almışlardı. Faşist sömürgeciliğe karşı amansız bir öfke ile bilenerek Rojava devrimine tüm becerileri ve yetenekleri ile katkı sunmayı enternasyonal bir bilinç edindiler. Onları Amara'da buluşturan salt devrimci romantizm değil gençlik cephesinden devrim için bekleyen görevlerin çağrısıydı" denildi.

Anma okunan şiirler ve müzik dinletisi ile sona erdi.

VİYANA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Suruç şehitlerini anma etkinliği düzenlendi.

AvEG-Kon Avusturya'nın çağrısıyla Demokratik Kürt Toplum Merkezinde Rojava devrimi ışığında, Suruç şehitlerini anma etkinliği gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ile başlayan anmada, 33'lerin yaşamlarından kesitler anlatan sinevizyon gösterildi. Sinevizyon gösteriminin ardından, Sosyalist Kadınlar Birliği-Avusturya temsilcisi tutsak HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın 33'ler için kaleme aldığı "O ağacın altında buluşmak" yazısı okundu.

AvEG-Kon Avusturya adına yapılan konuşmada ise 33'lerin Türkiye-Kürdistan birleşik devrimine yok olmayacak bir miras bıraktıkları ifade edildi. AvEG-Kon Avusturya temsilcisi "SGDF'nin çağrısıyla 'Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz' kampanyası ile yıkık bir kenti elleriyle yeniden inşa etmeye giden 33 düş yolcusunun Rojava devrimine olan inancının çok iyi anlaşılması gerekiyor" dedi. "Suruç için adalet, herkes için adalet" kampanyasının önemine de dikkat çeken temsilci, "Adalet mücadelelerinin birleştirildiği sonucunda Suruç katliamı başta olmak üzere sömürgecilik ve İŞİD eliyle gerçekleşen tüm katliamlarda ölümsüzleşenlerimizin hesabı sorulacaktır" dedi.

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) Avusturya sözcüsü yaptığı konuşmada Suruç şehitlerinin anılarına bağlılık sözü verirken, Suruç'un hesabının mutlaka sorulacağı sözünü verdi. HBDH temsilcisi herkesi devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlerin ideallerine sahip çıkma ve zafer için mücadele etme çağrısı yaptı.

Anmanın ardından MLKP, Partizan ve Kürt kadın hareketi temsilcilerinin katıldığı "Rojava devriminin güncelliği" başlıklı panel düzenlendi.