Avrupa kentlerinde coşkulu 8 Mart kutlamaları
İngiltere, Almanya, Avusturya, Fransa ve Belçika kentlerinde sokağa çıkan binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Kürdistan'da kadınlara yönelik erkek, devlet şiddetine dikkat çekilen konuşmalarda birlikte mücadele ve dayanışma çağrısı yapıldı. Köln'de ise KGÖ'lü kadınlar 8 Mart ve siyasi tutsaklara özgürlük için yazılama yapıldı.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Avrupa kentlerinde kutlandı. Coşkusunu ve öfkesini sokağa taşıyan kadınlar erkek egemen sisteme karşı mücadeleyi yükselteceğinin sözünü yineledi.
İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da kadınlar 5 Mart Cumartesi günü 8 Mart etkinliklerine başladı. Londra merkezinde Sosyalist Kadınlar Birliği ve TJK-E'nin de katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda cins eşitsizliğine karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.
Britanya'da cinsler arası eşitsizliğin iş yerinde, ev içinde, yaşamın her alanında devam ettiğinin altını çizen konuşmacılar, kadına yönelik şiddete karşı önlemlerin arttırılması gerektiğini vurguladı.
8 Mart günü ise Londra Kadın Dayanışması'nın çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce Türkiye ve Kürdistan'lı göçmen kadın, davul ve zurnalar eşliğinde 8 Mart'ı kutladı.
Savaşan ve katledilen kadınlar anısına gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından Kadın Dayanışması'nın açıklaması İngilizce ve Türkçe okundu. Açıklamada "21. yüzyılda devletler ve patriyarka, hala kendisine göre makbul kadını yaratma gafleti içerisinde. Dünyanın her yerinde yükselen faşizme, cinsiyet eşitsizliğine, tacize, tecavüze ve kadın kırımına karşı ortak mücadeleyi esas alıyoruz" denildi.
Sık sık "Jin, jiyan, azadi", "yaşasın kadın dayanışması" sloganları atılan eylemde kadınlar halaya durdu.
ALMANYA
Almanya'nın başkenti Berlin'de binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için buluştu. Enternasyonal Kadın Birliği-Berlin'in "Faşizme karşı direnişimizle sınırlarınızı yıkıyoruz" çağrısıyla yapılan yürüyüş Berlin'in Wedding semtinde Leopoldplatz'da başladı.
Aralarında SKB, IWS, Zora, YS'li kadınlar, Dest Dan, Ezidischer Frauenrat, Puduhepa, Afgan Kadınlar, Women Exil, Palastina Speaks gibi onlarca kadın örgütünün de olduğu yürüyüşe on binlerce kadın katıldı.
Yapılan konuşmalarda emperyalist savaş ve işgale ,ekonomik krize, sosyal yıkım politikalarına karşı, "Buradayız, bir aradayız" denildi.
Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına yapılan açıklamada, Kadın Grevi'ne çağrısı yapıldı. SKB adına yapılan konuşmada, "Bugün emeğimiz için, taleplerimizle iş yerlerinde, evde, okulda, her yerde grevdeyiz. Ekonomik kriz, yoksulluk, hayat pahalılığı ve şiddet olarak kadınlara dönüyor. Krizin faturasını işçi ve emekçiler, kadınlar değil, sermayedarlar ödesin" dedi.
"Kadını, LGBTI+'ları ezen, sömüren, şiddeti reva gören kapitalist erkek egemen sisteme karşı, cins ayrımsız bir dünya kurana kadar direnmeye devam edeceğiz" vurgusu yapılan eylemde sık sık "Faşizme karşı uluslararası mücadele", "Jin jiyan azadi", "Emperyalist savaş ve işgale hayır", "Erkek egemen kapitalist sisteme hayır", "Yaşasın enternasyonal kadın dayanışması" sloganları atıldı.
Aysel Tuğluk başta olmak üzere hasta tutsakların derhal serbest bırakılması istenen eylemde, kadınlar saatlerce alandan halay, türkü, slogan ve zılgıtlarıyla ayrılmadı.
NÜRNBERG
Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Nürnberg'de kadınlar Hauptmark Meydanında bir araya geldi. Dünyada ve Rojava'da kadın mücadelesine öne çıkan isimlerden Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Sakine Cansız'ın isimlerini haykıran kadın ve LGBTİ+'lar, Rojava'da ölümsüzleşen MLKP/KGÖ savaşçısı Ivana Hoffmann başta olmak üzere ölümsüzleşen kadınlar anısına saygı duruşunda bulundu.
Türkçe ve almanca konuşmalarda Türkiye ve Kürdistan'da kadına yönelik uygulanan erkek, devlet şiddetine dikkat çekildi, mücadele çağrısı yapıldı. Konuşmalarda, "Her savaşta olduğu gibi Ukrayna'daki savaşta da kadınlar ezildi. Kazanımın tek yolu mücadeleden geçiyor" denildi.
Açıklamaların ardından yürüyüş yapıldı. Yürüyüşte kapitalist, erkek egemen sisteme karşı sloganlar atıldı.
Nürnberg'te 12 Mart Cumartesi günü bir 9 Mart etkinliği daha yapılacak.
Miting, halay ve türkülerle sona erdi.
KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde Komünist Kadın Örgütü (KGÖ) üyesi kadın milisler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ve politik tutsaklara özgürlük kapsamında yazılamalar yaptı. Türkçe ve Almanca "8 Mart'ta sokaklara!", "Politik tutsaklara özgürlük!", "Tutsak antifaşistlere özgürlük!" yazılamalarının yanı sıra KGÖ'lü kadınlar, "8 Mart'ta sokağa!" ve "politik tutsaklara özgürlük!" çağrılı bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi: "KGÖ'lü genç kadınlar, 8 Mart kapsamında politik ve sosyal tutsaklık altında bulunan bütün kadınları selamlıyor ve kadınların bu mücadele gününde, özgürlükleri için sokağa çıkıyor! Bu amaçla Köln'ün sokakları, sloganlarımız ve mesajlarımızla donatıldı."
Almanya'da antifaşist Lina'nın devlet tarafından, faşistlere karşı militan direnişin bir parçası olduğu gerekçesiyle sözde "kanıtlarla" tutsak alınmasından, Sevine Muradi ve ailesinin Almanya'nın Siegen kentinde emperyalist saldırı aracı olan sınır dışı hücrelerinde tutsak edilmelerine, Maha al-Mutairi'nin trans kimliği nedeniyle Kuveyt'te heteroseksist devlet baskısına maruz kalmasından, iklim aktivisti Ella'nın Dannenröder ormanlarının meşru savunulmasına katılımından dolayı yargılanmasına ve Aysel Tuğluk'un kötü sağlık durumuna rağmen insanlık dışı koşullarda hapishanede tutulmasına kadar, bütün politik tutsaklarla 8 Mart'ta yan yana olunduğunun altı çizilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı.
"8 Mart'ta öfke dolu haykırışlarımızın ve kararlı adımlarımızın sesi zindanları yıksın, yoldaşlarımız ve kız kardeşlerimiz yürekleri umutla dolsun! Kavgamızın bir parçasısınız, asla yalnız değilsiniz."
STUTTGART
Stuttgart kentinde 8 Mart Kadın Grevi Platformu'nun örgütlediği, DGB'ye bağlı Ver.di sendikasının desteğiyle kadın grevi gerçekleşti.
Ver.di sendikası "eğitim ve sosyal hizmetler" sektöründe Toplu İş Sözleşmesi dönemi içerisinde grev kararı aldı. Yüzde 80'ni kadınlardan oluşan Ver.di sendikası kadın örgütlerinin grev kararını destekledi ve TİS'te öne çıkan taleplerini grevin konusu haline getirdi. Ücretlerin yükseltilmesi, çalışma ortamında mobbing, stres vb. son bulması, sosyal hakların iyileştirilmesi yönünde talepler TİS'te gündemleştirildi. TİS, 56 bin kreş, bakım evi ile 30 bin çocuk, gençlik merkezi ve sosyal yardım iş yerlerinde gündeme geldi. 8 Mart sabahından itibaren gün boyu işçileri greve ve yapılacak yürüyüşe çağıran etkinlikler örgütlediler.
Kadın grevini örgütleyen platform içinde Sosyalist Kadınlar Birliği SKB, Kürt Kadın Hareketi, Alinteri ve DİDF'in de yer aldığı Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmen örgütleri de alanda yerini aldı.
SKB'liler Almanca hazırladıkları "Ukrayna'da, Rojava'da Savaş Durdurulsun!", "Politik Tutsak Aysel Tuğluk Serbest Bırakılsın", "Şiddete Karşı Kadın Grevindeyiz" dövizlerini taşıdı.
Stad Garten Unipark'da başlayan mitingde kadın kurumlarından, Ver.di sendikasından işçilerin yaptıkları konuşmaların ardından yürüyüş son buldu.
AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'nın 16. Bölgesinde Joachimsthaler meydanında birçok kadın hareketinin katılımıyla miting düzenlendi. Sosyalist Kadın Birliği (SKB) Avusturya temsilcisi yaptığı konuşmada eşit işe eşit ücret için, kadına yönelik şiddete karşı mücadeleyi büyütmek için kadınların örgütlenmeleri gerektiği belirtildi.
SKB temsilcisi konuşmasında, kadın devrimi mücadelesinde ön saflarda savaşan direnen tüm kadınları andı.
Daha sonra "Jin Jiyan Azadi" sloganıyla Thalia caddesine yüründü.
FRANSA
Fransa'nın Lyon kentinde Collectif droits des femmes 69 Lyon'un çağrısı ile Kadın Grevi gerçekleşti.
Antifaşist Feministler, CGT 69, SKB kitle örgütleri ve partilerin katılımı ile Place des Terreaux’ da bir araya gelen kitle oldukça coşkulu bir kutlama gerçekleştirdi. Kurumlar adına yapılan konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi.
Place de Belle Cour’a doğru sloganlarla yürüyen kitle yürüyüşün ardından eylemin başlangıç noktası olan Place des Terreaux’da eylemi alkış ve sloganlarla sona erdi.
BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel merkez istasyon meydanında bir araya gelen kadınlar eşitlik ve özgürlük taleplerini haykırdı.
Dünya Kadın Yürüyüşünü oluşturan 140 kadın örgütü aynı zamanda, kadınların yarı zamanlı işlerde çalıştırıldıklarını kaydetti eşit işe, eşit ücret için 22 Nisan 2012 tarihli yasanın uygulanması gerektiğinin altını çizdiler.
Saatlerce Brüksel sokaklarını dolduran kadınlar, "Bugün grevdeyiz", "Dünyayı kadın devrimi kurtarır", "Ataerkil düzen istemiyoruz", "Tüm dünya kadınlarına dayanışmayla", "Eşit işe eşit ücret", "Kadın katliamlarına son" taleplerini haykırdı.