24 Eylül 2024 Salı

AvEG-Kon: Suruç için adalet, herkes için adalet

AvEG-Kon, katliamın 5. yılında Suruç şehitlerini andı, 20 Temmuz'da Avrupa'nın bir çok yerinde yapılacak anmalara çağrı yaptı. 

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), Suruç katliamının 5. yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, 20 Temmuz 2015'de SGDF'nin "Beraber Savunduk, Beraber İnşa Edeceğiz" şiarıyla yürüttüğü kampanya kapsamında bir araya gelen yüzlerce kişinin Kobanê'ye gitmek için Amara Kültür Merkezi'nde basın açıklaması yaptığı sırada IŞİD çeteleri tarafından düzenlenen bombalı saldırıda 33 düş yolcusunun yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. 

'ONLAR YENİ YAŞAMI İNŞA ETMEYE KOŞTULAR'
AvEG-Kon, Suruç şehitleri için şunlar kaydetti: "Onlar; özgür bir geleceğe dair düşleri olan öğrenci, öğretmen, işçi, emekçi, Kürt, Türk, Laz, Çerkes, Arap, sosyalist, devrimci, anarşist, kadın aktivist, insan hakları savunucusuydular. Genç yürekleriyle paylaşımcı, dost, yoldaştılar. Kadın, erkek, anne, baba, kardeştiler. DAİŞ barbarlığından tarihi bir direnişle kurtarılmış Rojava'nın Kobanê kantonundaki yeni yaşamı inşaya koştular.

"Onlar, Gezi ayaklanmasının direnişçileriydi. Cüretli, dirençli, faşizme boyun eğmeyen, geleceğin temsilcileriydiler. Gezi ile Kobanê direnişi arasında köprü olduklarından katledildiler.

"Onlar, Türkiye ve Kürdistan halklarının sosyalist, devrimci bileşkesiydiler. Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanından yola çıkarak buluşmuşlardı. Faşist diktatörlüğün halkları ayrıştırma, birbirine karşı düşmanlaştırma, ırkçılık ve şovenizmi yaymasına karşı halkların kardeşliğini, gençliğin, işçi ve emekçilerin birlikteliğini sembolize edenlerdi."

Erdoğan-AKP diktatörlüğünün, 7 Haziran 2015'de aldığı seçim yenilgisi ve HDP'nin başarısını hazmedemeyerek başlattığı kirli savaş konsepti kapsamında Suruç katliamının ardından Ankara, İstanbul-Sultanahmet, İstanbul-Atatürk Havalimanı, Cizre, Sur, Silopi, Gever, Elazığ ve daha birçok katliamın yapıldığını, kentlerin yerle bir edildiği, insanların bodrum katlarında yakıldığı hatırlatıldı.

"Faşist Erdoğan diktatörlüğü DAİŞ'e yaptıramadığı Rojava'yı yıkma planlarını uygulamak için başta Afrin olmak üzere Rojava'nın bir kısmını işgal etti" diyen AvEG-Kon, şöyle devam etti: "Elindeki uçağından drohnesine, tankından kimyasal bombasına her türlü silahı ve tekniği Rojava'da ve Kürdistan'ın diğer parçalarında Kürt halkımıza karşı kullanarak, barbarlığını sürdürmektedir."

Faşist baskı ve uygulamalara dikkat çeken AvEG-Kon, iktidarın, sosyalistleri, devrimcileri susturmak için katliamlarını, işkencelerini, gözaltı ve tutuklamalarını sürdürdüğünü belirtti.

'33'LERİN MÜCADELESİ YOLUMUZ AYDINLATIYOR'
Tüm bunlara rağmen faşizme karşı direnişin devam ettiğini vurgulayan AvEG-Kon, "Anıları önünde saygıyla eğildiğimiz 33'lerin mücadelesi sürmektedir ve yolumuzu aydınlatmaktadır."

Katliamın 5. yıldönümünde de Suruç'un ve bütün katliamların hesabını sormak için "Suruç İçin Adalet, Herkes İçin Adalet" şiarıyla Avrupa'nın dört bir yanında alanlarda olacaklarını duyuran AvEG-Kon, "Pandemide çalıştırılarak katledilen işçilerin, kadınlara uygulanan şiddetin, istismara uğrayan çocukların, üzerine her gün bomba yağan halklarımıza saldırıların, Roboski'nin, Suruç'un, Ankara'nın, İstanbul'un, Sur'un, Cizre'nin, cemevleri saldırıya uğrayan Alevilerin, hapislere doldurulan yoldaşlarımızın, dostlarımızın hesabını sormak için alanlardayız. Hiç bir düş yarım kalmayacak" diye belirtti.