24 Eylül 2024 Salı

AvEG-Kon kampında 'öncünün güncel durumu' paneli

AvEG-Kon, beşinci yaz kampında "Öncünün güncel durumu" konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan gazeteci İbrahim Çiçek, öncü partinin önderlik, kadro ve kitle gücünün ayrılmaz bir bütün olduğunu, bu üçünü birlikte büyüten partinin devrim sürecinde kazanacağını ifade etti.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), beşinci yaz kampında "Öncünün güncel durumu" konulu panel düzenlendi.

Panelde gazeteci İbrahim Çiçek, Türkiye ve Kürdistan'da güncel mücadele pratiklerini ve öncünün görevlerini değerlendirdi. Çiçek, 2015 yılında komünist öncüye 20 Temmuz'da yapılan saldırı ile sözlerine başladı. Suruç katliamı ile komünist öncünün omurgasının parçalanması hedeflendiğini belirten Çiçek, "2020 yılının Kasım ve Aralık ayında karşı devrim çökertme planını uyguladı ama esas amaçlarına ulaşamadılar. Yani PKK'nin, HDP'nin, komünist öncünün, ilerici güçlerin topyekun ortadan kaldırılması hedeflendi. Kitle hareketi geriye çekildi. Saldırının hedefi devrimcileri ve ilerici güçleri tasfiye etmekti. Süreci 2017 yılındaki referandum ile başlattılar. Sömürgeci saldırılara karşı 1200'den fazla akademisyen 'siz katilsiniz' dedi, barış bildirisi önemliydi" diye kaydetti.

Halkların direnişi, kadınların direnişi ile sürdüğünü ifade eden Çiçek, İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı kadınların direnişinin önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Devletin, ESP ve HDP başta olmak üzere toplu gözaltı, tutuklamalar ile saldırılarını sürdürdüğünü söyleyen İbrahim Çiçek, Gökhan Güneş'i kaybetme girişimine karşı geliştirilen birleşik mücadeleye dikkat çekti.

GÜNEŞ MUTLAKA DOĞACAK
Ocak ayında gençlik ve kitle hareketi "kayyum rektör istemiyoruz" diyerek hem Boğaziçi Üniversitesinde hem de Kürdistan'da "kayyumlara karşıyız" mesajını verdiğini belirten Çiçek, "Kadınların 8 Mart'ta polis barikatlarına yüklenmesi, 1 Mayıs meşrudur ve devrimcilerin istediği yerde kutlanacaktır kararlılığı ile tüm güç eşitsizliklerine rağmen direnmek meşrudur mesajı verildi" dedi.

Birleşik devrimci güçlerin durumuna da değinen gazeteci İbrahim Çiçek, '2016'da kurulan HBDH'nin çıkışı ile birlikte Mahirlerin, Denizlerin, İbrahimlerin mirası pratikte hayat buldu' ifadeleri ile birleşik devrimci mücadelenin önemine vurgu yaptı. Özellikle 2019-2020 yıllarında milis eylemlerinin artması ile birlikte hesap sorma gücünün oluşturulduğunu belirtti.

ÖNCÜ, ÖNDERLİK, KADRO VE KİTLESİ İLE BÜTÜNDÜR
Çiçek konuşmasının sonunda öncü partinin önderlik, kadro ve kitle gücünün ayrılmaz bir bütün olduğuna yaptığı vurgu ile tüm bu üçünü birlikte büyüten partinin devrim sürecinde kazanacağını ifade etti.

Panel soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi.