23 Eylül 2024 Pazartesi

Avdan köylüleri: Yürütme Durdurma kararı uygulansın

Denizli Avdan köylüleri, kömür madeni için üç bin dönüm tarım arazinin acele kamulaştırma iptaline açılan davada Yürütmeyi Durdurma kararının uygulanmasını istedi.

Ocak 2022'de çıkan bir acele kamulaştırma kararı ile 3 bin dönümün üzerinde tarım arazisine kömür madeni için el konulan Denizli Avdanlılar hukukun uygulanmasını istiyor. Acele kamulaştırmanın iptali için açtıkları davada Danıştay'ın Mart 2023'te Yürütmeyi Durdurma kararı vermesine rağmen, kömür şirketi tarım alanlarını ve zeytinlikleri yok etmeye devam ediyor.

Açıklama yapan Avdan Platformu, "Danıştay kararları uygulansın. Avdan için adalet" pankartı açıldı; "Kömür değil ömür istiyoruz", "Avdan'da kömür istemiyoruz", "Zeytin, buğday, hububat tarım en gerçek hayat. Yeter bitsin bu tahribat", "Kesilen onlarca zeytin ağacını geri getirmek mümkün mü?", "Yürütme durdurma kararı uygulansın" dövizleri taşındı.

'KARAR RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANDI'
Basın metnini okuyan Mehmet Öztürk, Denizli İli, Tavas İlçesi, Avdan Mahallesinde Avdan köylülerine ait taşınmazların maden üretimi amacıyla Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmaya ilişkin 13 Ocak 2022 tarih ve 5103 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırıldığını ve bu karar 14 Ocak 2022 tarih ve 31719 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

Öztürk, "Bu Cumhurbaşkanlığı kararnamesine ilişkin olarak, kararın, davaya konu taşınmazlar yönünden iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Cumhurbaşkanlığı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne (MAPEG)karşı  davalar açılmış olup, Danıştay 6. Dairesi'nin 2022/3218 E. Sayılı dosyasında 15 Mart 2022 tarihli ara kararı ile ilgili idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş, açılan davalarda ara kararlar ile ilgili idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş ve bu kararlar Cumhurbaşkanlığı'na, MAPEG'e ve müdahil şirket Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ'ye tebliğ edilmiştir" dedi.

'HUKUKSUZLUĞA GÖZ GÖRE GÖRE DEVAM EDECEKTİR'
Ancak kararın hala uygulanmadığını, davalı şirketin köylülere ait  taşınmazlarda hukuksuz bir şeklide çalışmalarına devam ettiğine dikkat çeken Öztürk, "Şirket tarafına tebliğ edilen yürütmenin durdurulmasına kararlarını açıkça yok saymakta olup, söz konusu taşınmazlara geri dönüşü olmayacak zarar vermekte ve fütursuzca tahrip etmektedir. Yürütmenin durdurulması kararlarının uygulanması için gerekli adımların atılmadığı her gün şirket hukuksuzluğa göz göre göre devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Danıştay'ın yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının uygulanmadığı her saniye hukuk garabeti yaşandığının, tüm Avdan köyü sakinlerinin mülkiyet hakkının gasp edildiğinin; ilgili madencilik şirketi tarafından zeytinlikler kesilerek doğa katliamı yapıldığını ve ülkenin güzide tarım arazileri ile su kaynaklarının madencilik faaliyeti adı altında kirletilerek geri dönülemez şekilde yok edildiğinin altını çizen Öztürk, Danıştay kararının uygulanmaması sonuçlarını şu maddelerle sıraladı:
🔹 "Öncelikle Anayasa'nın 138. Maddesinde açıkça belirtilen 'Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez,' hükmüne,
🔹2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (İYUK) 'Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez' hükmünü haiz 28. maddesine;
🔹Yine Anayasa'nın, devletin üç sac ayağından olan Yargı etkisine ilişkin olan 9. maddesine, temel hak ve hürriyetlere yönelik genel sınırlama sebeplerini düzenleyen 13. maddesine, mülkiyet hakkının sınırlanmasına ilişkin olan 35. maddesine ve kamulaştırmada kamu yararının gerekliliğine ilişkin 46. Maddesine ve ilgili kanunlara açıkça aykırıdır."

Öztürk, Avdan köyünün acele kamulaştırılmasına ilişkin davada Danıştay tarafından verilen ve uygulanması elzem olan Yürütmeyi Durdurma kararlarının vakit kaybedilmeden uygulanmasını istedi.