9 Ekim 2024 Çarşamba

Atılım gazetesi 30. yılını kutladı: Devrim ve sosyalizm davasına hizmet ediyoruz

Sosyalist basın Atılım gazetesinin 30. yılı İstanbul'da düzenlenen etkinlikle kutlandı. Faşist iktidarın saldırılarına bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da göğüs gereceklerini ve devrimci basın çizgisinden şaşmayacaklarını söyleyen Atılım emekçileri, tutsak düşen ve ölümsüzleşen emekçilerine mücadele sözünü yineledi. "Atılım bir gazeteden ötedir" diyen Atılım emekçileri, "Verdiğimiz emeğin devrim ve sosyalizm davasına hizmet ettiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

İşçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin, LGBTİ+'ların, Kürt halkını, Alevilerin, ezilen halkların sesi Atılım gazetesi dostları ve emektarlarıyla 30. yılını kutladı. 30 yıl önce kritik bir eşikte büyük bir davanın sözcüsü, büyük bir kavganın öncüsü olma iddiasıyla yola çıkan Atılım gazetesi, ilk sayısını 8 Ekim 1994 tarihinde yayınladı.

EMEKÇİLERİYLE 30. YILINI KUTLADI
"Devlet Dersim'i yakıyor" manşetiyle yayın hayatına başlayan Atılım, 30 yıl boyunca devrimci ve militan gazetecilik çizgisinden sapmadan yürüyüşünü sürdürdü. Faşist devletin saldırılarına direnen Atılım gazetesinin büroları basıldı, emekçilerinin evleri basıldı, gözaltı ve tutuklama saldırılarıyla karşı karşıya kaldı. Gelenekten geleceğe sosyalist basın mücadelesini sürdüren Atılım dostları, yoldaşları, bugüne dek emekçiliğini üstlenenlerle İstanbul Beyoğlu'nda düzenlenen resepsiyonda bir araya geldi.

ATILIM'IN ÖLÜMSÜZ EMEKÇİLERİ UNUTULMADI
Etkinliğin düzenlendiği salonda Atılım'ın ölümsüz emekçileri Sibel Bulut, Bayram Namaz, Kerem Pehlivan, Özgür Tektaş, Şenol Sağaltıcı, Zeynel Yeşil, Kutsiye Bozoklar'ın fotoğrafının yer aldığı pankart asıldı.

ÖNE ÇIKAN MANŞETLER SALONA ASILDI
Atılım'ın 30 yıllık yayın hayatında öne çıkan manşetleri de resepsiyon alanında yerini aldı.

Etkinliğe Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Yeşil Sol Parti, Halkevleri, İnşaat-İş, Alınteri, Dev Yapı-İş, Enerji-Sen, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeni Yaşam gazetesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, Suruç Aileleri İnisiyatifi, direnişteki As Plastik işçileri, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) aralarında bulunduğu çok sayıda kurum katıldı.

BASIN ŞEHİTLERİ ANILDI
Gecenin açılışında söz alan Atılım emekçilerinden Pınar Gayıp, gazetenin ölümsüzleşen emekçileri başta olmak üzere Filistin, dört parça Kürdistan ve dünyanın her yerinde can feda hakikati haberleştiren gazetecileri andı. Atılım'ın ölümsüzleşen emekçilerinden Musa Anter'e Metin Göktepe'ye, Nagihan Akarsel'den Şirin Ebu Akile'ye basın şehitleri için yapılan saygı duruşunda Adnan Yücel'in "Biz kazanacağız" şiiri okundu.

TUTSAK GAZETECİLER SELAMLANDI
Atılım gazetesinin yazarları ve emekçilerinin ağır hapis cezalarına çarptırıldığını anımsatan Gayıp, "Buradan Figen Yüksekdağ, Hatice Duman ve Güneş Akan başta olmak üzere tutsak yoldaşlarımızı selamlıyorum. Onlarla Atılım'ın emekçiliğini yapmanın minnetini duyuyoruz" dedi.

Ardından Atılım gazetesinin mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterim sırasında salonda duygusal anlar yaşandı, gazetenin ölümsüz emekçilerinin ekrana yansıdığı esnada salonda alkış yükseldi.

'TARAFSIZLIK SAFSATA, SINIFIN KAVGASININ TARAFINDAYIZ'
Atılım gazetesi adına en genç emekçisi Elif Bayburt söz aldı. Gazze'den Batı Şeria'ya, Tahran'a, Süleymaniye'ye dünyanın dört bir yanında hakikatin mücadelesini verirken katledilen meslektaşlarını anan Bayburt, özgür basın geleneği mücadelesinin dünyanın her yerinde sürdüğünü ekledi, direnen gazetecileri selamladı. "Büyük bir davanın sözcüsü, büyük bir kavganın öncüsü" olarak yola çıkan Atılım'ın burjuva ana akım medyanın tarafsızlık safsatasına karşı sınıfın kavgasından taraf olduğunu vurgulayan Bayburt, "Bu nedenle Atılım gazetesi de sadece alınıp satılan bir gazete değil; grev alanlarında, Gazi ve Gezi barikatlarında, kadınların isyanında yükseltilen bir gazete. Bu nedenle Atılım muhabirleri, direnişleri, eylemleri sadece haberleştirmek için değil o direnişin bir parçası olmak, o mücadeleyi yükseltmek için o alanlarda bulunuyor. O nedenle Atılım gazetesi aynı zamanda bir okul, politik bir merkez. Figen Yüksekdağ, Bayram Namaz, Alp Altınörs, Sultan Seçik gibi çok sayıda devrimci bu gazetede dirsek çürüttü, bu gazetede yetişti. Atılım, devrimci harekete kadrolar yetiştirdi, bir okul ve politik merkez olarak 30 yıldır da varlığını sürdürüyor" dedi.

'VERDİĞİMİZ EMEĞİN BÜYÜK BİR DAVAYA HİZMET ETTİĞİNİ BİLİYORUZ'
Atılım gazetesinin taraflı olmasından dolayı devletin saldırısına uğradığını hatırlatan Bayburt, "Pek çok kez sınandık. Ama bütün bu sınanmalardan alnımızın akıyla çıkmasını bildik. Çünkü yaptığımız işin, verdiğimiz emeğin, devrim ve sosyalizm davasına hizmet ettiğini biliyoruz. Bu süreçte sadece bu saldırılarla uğraşmadık, aynı zamanda pek çok Atılım emekçisini de bu alanda ya da yüzünü çevirdikleri mücadelenin başka alanlarında şehit verdik. Bayram Namaz, Kutsiye Bozoklar, Sibel Bulut, Özgür Tektaş, Şenol Sağaltıcı, Zeynel Yeşil, Hasan Üzüm, Kerem Pehlivan ve Erdem Sarıyer'in anıları mücadelemizde yaşıyor" ifadelerini kullandı.

'ATILIM BU SALONDAKİ HERKESİN GAZETESİDİR'
Gazete manşetlerine işaret eden Bayburt, manşete taşınan direnişlerde, eylemlerde Atılım emekçilerinin emeğine dikkat çekti. Bayburt, şöyle devam etti: "O büyük grevleri, işçi direnişlerini var eden işçilerin bu gazetede emeği var. İsyan ederek sokaklara dökülen kadınların bu gazetede emeği var. Barış ve özgürlük mücadelesi veren Kürt halkının bu gazetede emeği var. 1 Mayıslarda, NATO'ya karşı direnişte ve pek çok alanda bu faşist rejime karşı direnişi örgütlediğimiz siper yoldaşlarımızın, bu toprakların bütün devrimcilerin bu gazetede emeği var. O nedenle bu gazete, hepimizin gazetesi. Bunu ajitatif bir slogan olsun diye söylemiyoruz. Buna yürekten inanıyoruz. 30 yıldır hatalarımızla, eksiklerimizle bir inançla yürümekte ısrar ediyoruz. O nedenle bu salonda bulunan herkesin gazetesidir Atılım. Gazetemizin 30. yılı kutlu olsun."

AS PLASTİK DİRENİŞÇİLERİ: PERŞEMBE GÜNÜ GREV ALANIMIZDA OLUN
Gece serbest kürsüyle devam etti. Direnen As Plastik işçilerinden Ebubekir Taşkın söz aldı. 2022 yılının Mayıs ayında örgütlendiklerini ve 2023 Şubat'ında bir haftalık bir grev yaptıklarını hatırlatan Taşkın, Şubat depremleri nedeniyle grevi sonlandırmak zorunda kaldıklarını anımsatttı. Örgütlü oldukları Petrol-İş'in fabrikada yetki aldığını fakat TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığını dile getiren Taşkın, kölece çalışma koşullarına, patronun aşağılamalarına ve sefalet ücretine karşı örgütlü mücadeleyi seçtiklerini belirtti. Grevde 20 günü dolduklarını hatırlatan As Plastik direnişçisi Ebubekir Taşkın, "Grev alanımızı şenlik alanına çevirmek istiyoruz" diyerek, herkesi 10 Ekim Perşembe günü saat 15.00'de direniş alanında olmaya çağırdı.

YÜKSEKDAĞ: BİRLEŞİK DEVRİMCİ MÜCADELE ATILIM'IN TARİHSEL ÇİZGİSİNDE KENDİNİ BULMUŞTUR
Geçtiğimiz yıllarda Atılım gazetesinde emekçilik yapan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutsak edildiği Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinden geceye mesaj gönderdi. Yüksekdağ'ın mesajında şu ifadeler yer aldı: "Büyük bir davanın sözcüsü ve büyük bir kavganın öncüsü olma iddiası ile çıktığınız yolculuk, bugün 30 yıllık bir birikim ve niteliğin ışığını taşıyor. Atılım'ın sosyalist basın kulvarında sergilediği üretim ve yarattığı birikim, 30 yılı devirmenin çok ötesinde bir anlam taşıyor. Gelenekle yeniyi, düşünce ile eylemi birleştirme ve bu duruşta tutarlılık, Atılım ve devamındaki özgür basın tarihinin temel karakteristiği olmuştur. Türkiye ve Kürdistan birleşik devrimci dinamiği, kadın devrimi, gençlik hareketi, ulus ve inançlardan işçilerin, emekçilerin gelecek mücadelesi, Atılım'ın tarihsel gelişim çizgisinde kendisini bulmuştur. Bu yanıyla sosyalist hareketin ana damarlarından birinin kuramsal, ideolojik, politik aklını ve ruhunu Atlım'ın 30 yıllık çizgisinde görebilirsiniz. Bütün özgür basın alanında olduğu gibi Atılım'ın hakikat mücadelesi de emek emek, ilmek ilmek dokunmuştur. Birikim ve nitelik bedeller üzerinden yükselmiştir. Her zaman özgür basının yollarını çiğnemek, Atılım'ın tedrisatından geçmiş olmak benim için gurur kaynağı olmuştur. Benim gibi daha nice yoldaşımız bu 30 yıllık birikimden bir şeyler aldı, bir şeyler kattı. Bugün emek mücadelesinin, ezilen halk hareketlerinin, kadın devrimi yürüyüşünün içerisinde yarattığımız hazineyi gözümüz gibi korumak ve daha da büyütmek hepimizin görevidir. Hiçbir zaman görev yerlerini boş bırakmayan özgür basın emekçilerinin, kadın ve genç yoldaşların bu misyona sarılacağına yürekten inanıyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla, özlemle selamlıyorum."

SURUÇ AİLELERİ İNİSİYATİFİ: ATILIM'IN ETRAFINDA KENETLENECEĞİZ
Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Murat Budak söz aldı. Suruç katliamından bu yana birlikte mücadele ettikleri gençliği Atılım gazetesi etrafında kenetlenmeye çağıran Budak, "Biliyoruz ki gençlik varsa umut var. Suruç katliamının üstünden 9 yıl geçti. Öfkemiz her geçen gün artarak büyüyor. 9 yıllık süreçte yoldaşlarımız ve Suruç için büyük acı diyorlar. Büyük acı değil asılında Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcumuz acımız değil onurumuzdur. İnsanlar yaşar ve ölürler. Ne kadar yaşadığınız değil nasıl yaşadığınız önemlidir. Vatan'ın Kobanê'ye gideceği sabah beraberdik. Gitmesini onaylamamıştım. Katilin ne yapacağı belli değildi. O da bana 'kolay olanı herkes yapar önemli olan zoru başarmak' demişti. Bizler de zoru başaracağız. Atılım'ın etrafında birleşerek AKP-MHP faşizmini yıkacak, 33'lerin sesi olup onları haykıracağız. Biz kazanacağız, biz kazanacağız, biz kazanacağız" dedi.

ALTINÖRS: BİRLEŞİK MÜCADELEMİZİN ÖNEMLİ BİLEŞENİNE BAŞARILAR DİLİYORUM
Gazetenin emekçilerinden tutsak siyasetçi Alp Altınörs de Sincan 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nden geceye şu mesajı yolladı: "Özgürlüğün ve sosyalizmin sesi Atılım gazetesinin tüm emekçilerini ve okurlarını 30. yıldönümü vesilesiyle selamlıyorum. Birleşik mücadelemizin önemli bir bileşeni olarak mücadelenizde başarılar diliyorum."

SODAP: FAŞİST İKTİDARA KARŞI HER YERDE YAN YANA OLACAĞIZ
Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) geceye kısa bir mesaj yolladı. SODAP, "İşçi sınıfı ve ezilenlerin sesi Atılımı'ın 30.yılını kutluyoruz. Aranızda olamadık, ancak faşizmin kuşatmasına, ideolojik yıkımına karşı sosyalist hegemonyayı inşa etme mücadelesinde yan yana olmaya devam edeceğiz. Kadın, çocuk ve LGBTİ+ düşmanı AKP-MHP faşist iktidarına karşı yaşamın her yerinde yan yana olacağız. 30. yılınızı tekrar kutluyoruz. Başarılar diliyoruz. Yaşasın devrimci dayanışma" dedi.

GÜMÜŞTAŞ: DEVRİMCİ MAYAMI ATILIM GAZETESİNDE ALDIM
Uzun yıllar Atılım gazetesinde emekçilik yapan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş da kısa bir konuşma yaptı. Gümüştaş, "Haber merkezinde birlikte çalıştığım ölümsüz mesai arkadaşlarım Özgür, Şenol ve Sibel'i anıyorum" dedi. Gümüştaş, şöyle devam etti: "Esas olarak devrimci mayamı Atılım'da aldım. Atılım bir okuldur dedi yoldaşlar. Ben de o okulda siyaseti öğrendim. Ben de o okulda devrimciliğimi bir çizgiyle, ideolojiyle daha fazla harmanladım. Ben de o okulda daha dik, daha güçlü yürümenin adımlarını attım. Atılım böyle bir yer. Dışarıdan bakarsanız bir masada, klavye başında tuşlara bastığınız mekan olabilir. Sokakta taleplerini haykıran insanların karşısında duran, not alan biri de olabilirsiniz. Dışarıdan bazı şeyler üretiyor gibi görünebilirsiniz. Ama gazetecilik öyle değil. Atılım da değil. Dosdoğru o fikirlerin, mücadelenin tam içindesinizdir. Bir yerde 50 kişi eylem yapıyorsa, onları milyonlara anlatmak gibi göreviniz vardır. İkinci eylem sizindir. Bir yerde birileri direniyorsa, arkasında kalan sokaklarda söylenenleri yazmak duyurmak görevi sizindir. Az önce As Plastik'ten arkadaşımız konuştu, 'sizden beklentimiz var' dedi. İşte o beklentiyi herkese tercüme etmek, anlatmak sizin görevinizdir. Söylenin de ötesinde söylenmek isteneni de anlatmak görevinizdir. O yüzden dosdoğru ideoloji ve tarafgirlikle yaşar ve çalışırsınız. Biz böyle bir okulda böyle duygularla yetiştik. Siyasetin kulvarına da oradan geldik. Atılım'ın 30. yılını şu anki emektarları ve ölümsüz emekçileri başta olmak üzere kutluyorum."

ROJAVA'DAKİ ATILIM EMEKÇİLERİ: AYNI GÖKYÜZÜ ALTINDAYIZ
Etkinliğe Rojava'dan Atılım emekçileri de mesaj gönderdi. Mesajda şu ifadeler yer aldı: "Atılım gazetemizin 30. mücadele yılını kutladığımız bugün de fiziki olarak yan yana olamasak da mutluluğunuzu, coşkunuzu paylaşıyoruz. Aramıza dikilmiş çitler geçici engellerimizdir. Fakat aynı gökyüzü altında, aynı umutlar, aynı düşler için yol yürümenin mutluluğunu yaşamamıza hangi güç engel olabilir. 30. yılını kutladığımız gazetemiz büyük bir emeğin ürünü, büyük bir davanın sözcüsüdür. Gazetemiz Atılım, Türkiye ve Kürdistan birleşik devrim mücadelesinin, ezilenlerin mücadelesinin sözcüsü olarak dünden bugüne üstlendiği tarihsel görevlerde, sözü ve eylemiyle tutarlılık içinde oldu. Bunun için büyük bedeller ödedi/ ödemeye de devam ediyor. Bizler Rojava'daki Atılım emekçileri olarak bu etkinlikte bir araya gelen siz yoldaşları selamlıyoruz. Bu tarihe emek veren tüm yoldaşları büyük bir saygı ve minnet ile selamlıyoruz. Zeynel Yeşil, Bayram Namaz, Kutsiye Bozoklar, Şenol Sağaltıcı, Sibel Bulut ve Özgür Tektaş yoldaşlar bu kavganın, bu mücadelenin emektarı, yol göstericisi oldular. 30. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Atılım'a emek veren, bugün fiziksel olarak aramızda olamayan ölümsüzlerimizi de büyük bir saygı, özlem ve minnetle anıyoruz. Yeni mücadele yılında sizleri selamlıyor, başarılar diliyoruz."

Konuşmaların ardından etkinlik kokteylle devam etti.