1 Ekim 2024 Salı

Atalay: Gezi'nin bakiyesini ancak onurla taşırız

Avukatların İstanbul Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti'nde bu hafta Gezi davasında verilen hapis cezalarına karşı, iktidarın tetikçiliğini yapan yargıya tepki gösterildi. Hukukçular, "Gezi onurumuzdur, vazgeçmiyoruz" diye haykırdı.

Hukukçular, Gezi davasında verilen hapis cezası kararlarına itiraz etmek için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde Adalet Nöbeti'nde bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili ve avukat Oya Ersoy, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Ahmet Şık ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Özgür Özel ve Sezgin Tanrıkulu'nun yanı sıra pek çok demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcisi de nöbete katıldı.

"Herkes için adalet" yazılı pankartların açıldığı nöbette, açık kürsü kuruldu. Kürsüde pek çok hukukçu söz alarak davada verilen kararların usulsüzlüğüne işaret etti. Kararın iktidar tarafından siyasi saiklerle verildiğini vurgulayan hukukçular, kararı tanımadıklarını dile getirerek, tüm kamuoyunu Gezi direnişini sahiplenmeye çağırdı.

ATALAY: GEZİYİ SAVUNDUK, SAVUNUYORUZ, SAVUNACAĞIZ
Nöbete, Gezi davasında hakkında 18 yıl hapis cezası kararı verilerek dün gece Silivri Hapishanesi'ne götürülen Avukat Can Atalay da mesaj gönderdi. Atalay, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Ülkenin gündemi açlık yoksulluk ve örneğin gıda güvenliği olması gerekirken, hiçbir hukuk kuralı tanımadan saçma sapan şeylerle meşgul ediyorlar. Biz İstanbul'un kent merkezinde son kalan müşterek, kamusal bir yeşil alanı, afet sonrası toplanma alanını savunduk. Polisin şiddetine karşı çıkan her bir insanımız kendi itirazını aldı geldi. Taksim Gezisi farklı fikirlerin, farklı dünya görüşlerinin, çoğulcu, eşitlikçi ve özgürlükçü bir ortamda barış içinde yaşayabileceğinin somut kanıtıdır. Taksim Gezisi ekmeği paylaşmanın, imecenin tadını bu memlekete yeniden anımsatandır. Gezi bu toprakların eşitlik, özgürlük ve adalet umududur. Gezi'nin toplumsal, politik ya da hukuki bakiyesini ancak onurla taşırız. Geziyi savunduk, savunuyoruz, savunacağız. Adalet istiyoruz; insan, hava, toprak ve su için adalet. Hep birlikte mücadele edeceğiz, hep birlikte kazanacağız."

ERSOY: TAYYİP ERDOĞAN'IN KORKUSU HALK KORKUSUDUR
HDP milletvekili Oya Ersoy verilen kararın hukuk içerisinde tartışılamayacağını ve talimatlı yargının sarayın egemenliği ve çıkarı için verdiği bir karar olduğunu söyledi. "Bedel ödetilmek istenen arkadaşlarımızın biz her zaman yanındayız" diyen Ersoy, Tayyip Erdoğan'ın siyaseten yenemediklerini yargı tetikçiliğiyle hapsederek halkı biat ettirebileceğini sandığını söyledi. Erdoğan'a seslenerek, "O hayallerden vazgeç. Bu halk Gezi'de olduğu gibi hayatın hiçbir aşamasında sana biat etmeyecek, sana kul olmayacak" diyen Ersoy, Gezi'de hep birlikte bir tarih yazdıklarını vurguladı.

Özellikle kadınların Gezi direnişinde eşitlik ve özgürlük içinde bir hayatı kurduklarına işaret eden Ersoy, sözlerine şöyle devam etti: "Tayyip Erdoğan'ın korkusu halk korkusudur, kadınların korkusudur. Korkusu, sadece ve sadece bir grup azınlığın ve sarayın egemenliğini kurmak istediği bu ülkede eşit, özgür, barış içinde yaşamak isteyen halkın onu yenmesinin korkusudur."

Nöbet eylemi boyunca sık sık, "Her yer Taksim, her yer direniş", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Direne direne kazanacağız", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları atıldı.