22 Eylül 2024 Pazar

Atakan: Antakya halkının sadakaya değil hizmete ihtiyacı var

Depremden önce de Antakya'ya hizmet gelmediğini söyleyen Ali Atakan, en pahalı demirin, betonun Antakya'da satıldığını belirtti. ETHA'ya değerlendirmede bulunan Atakan, "Bizi yönetenlerin borcu var, neye dayanarak Hatay'la ilgili karar alıyorlar" diye tepki gösterirken, ihtiyaçları olanın sadaka değil, yöneticilerin görevini yerine getirmesi olduğunun altını çizdi. Seçimler yaklaşırken hizmet konusunda şantaj yapıldığını dile getiren Atakan, "Bizim grurumuzla oynanıyor" dedi.

6 Şubat Maraş merkezli depremlerde en çok etkilenen Antakya'da depremin üzerinden geçen bir yıla rağmen sayısız sorun çözülmedi. Kentte alt yapı ciddi bir sorun. Çoğu mahallede su yok, sıkça elektrik kesintileri yaşanıyor, yollarda yeterli aydınlatma olmadığı gibi kimilerinde hiç yok. Ulaşımın neredeyse olmadığı kentte, konteyner kentler şehrin çok uzağında, özel aracı olmayanların kentin dışına çıkma imkanı yok.

Depremin ardından ayyuka çıkan bu sorunlara ilişkin Antakya halkı, daha önce de kente hizmet gelmediğini vurguluyor. Hizmet alamadıkları gibi en çok vergi ödeyen 7. kent olduklarına dikkat çeken Antakyalılar, depremin ardından en çok vergi ödeyen 9. kent olduklarını söylüyor. Antakya'da çadırının önünde, konteynerinde, sokakta kimle görüşsek söyledikleri ortak şeyler şu: "Burası bizim toprağımız başka yerde yaşamak istemiyoruz", "Biz devletten sadaka, yardım istemiyoruz. Görevini yerine getirsin yeter!"

'HATAY HALKININ BİZİ YÖNETENLERDEN ALACAĞI VAR'
Bu sözlerin sahiplerinden biri de inşaat ustası Ali Atakan. ETHA'ya konuşan Atakan, enkazların kontrolsüz kaldırılmasından dolayı altyapının yerle bir edildiğini hatırlattı. Atakan, "Hatay yerle bir oldu, iki-üç gün kimse yoktu. Hatay ne zaman afet bölgesi ilan edilecek, kıyameti yaşadık. Hatay halkının bizi yönetenlerden alacağı var. 2022'de Türkiye'de vergi ödeyen ilk 7. kenttik, aldığımız hizmet ise 77. sırada. 2023 yılında depremi yaşadık, iki sıra geriledik. Şu an vergi ödeyen kentler arasında 9. sıradayız" dedi.

'NEYE DAYANARAK HATAY'LA İLGİLİ KARAR ALIYORLAR'
Lütuf ya da sadaka istemediklerini, hakları olanı istediklerinin altını çizen Atakan, "Bizi yönetenlerin borcu var, neye dayanarak Hatay'la ilgili karar alıyorlar. Altyapımız ciddi şekilde yok edildi, ulaşım sorunumuz var, barınak sorumumuz var. Sorunları saysak günler geçer" ifadelerini kullandı.

'EN PAHALI DEMİR, BETON BURADA SATILIYOR'
Hatay'da depremlerin ardından her şeyin fahiş fiyatta olduğuna dikkat çeken Atakan, "Depremzedeyiz, bir şey yaptıracağız maliyetler Türkiye'nin standartlarının üstünde. En pahalı beton, en pahalı demir bizde satılıyor. Onarım yapacağız kentte neden özel tüketim vergisi alıyorlar? Orta hasarlı binalarımızı güçlendireceğiz yapı denetimi isteniyor, neden para isteniyor? Bu halktan ne istiyorlar. Hatay'ı ayağa kaldıracaklardı hani koca devlet el atamıyor mu, denetleyemiyor mu burada olanları" diye tepki gösterdi.

'KURTARICILARA DEĞİL AKLA, BİLİME İHTİYACIMIZ VAR'
Depremde dahi kendilerine siyaset üzerinden şantaj yapıldığını söyleyen Atakan, şöyle açıkladı: "Diyorlar ki, 'büyükşehiri verirseniz burayı kaldırırız.' Sen iktidar değil misin bir yıldır niye kaldırmadın, gel işini yap halk görür, bizim gözümüz görüyor. Bu şantajdır, gururumuzla oynanıyor. Oy verirsen sana hizmet var. Gerekeni yaşamışız zaten, kim ne yaptıysa karşılığını alır, konuşulması bile abes. 2024 yılında hem Hatay hem de Türkiye için hayırlı yöneticilerle bir yere geliriz umarım. Bizim kurtarıcılara değil akla, bilime ihtiyacımız var. İşi ehline versinler, Hatay'a devlet biraz destek veririse biz burayı onarırız. Bu vergileri biraz gözden geçirin mağduruz biz, benden onun bunun harcını, özel tüketim vergisini istiyorsun. Olmaması lazım. Bizim yanımızda dursunlar nefes alalım biraz, gölge etmesinler."