25 Eylül 2024 Çarşamba

Askerler seçim günü Soylu'nun talimatıyla hazır kıta bekletilecek

Seçimlerde oyların çalınması, yakılması, sandıkların kaçırılması uygulamasının 14 Mayıs seçimlerinde ayyuka çıkması beklenirken, bu seçimlerde bir de halkın güvenliği sorunu ortaya çıktı. Cumhur İttifakı'nın HÜDA PAR'ı paramiliter güç olarak kullanmasının yanı sıra İçişleri Bakanı Soylu'nun Jandarma Genel Komutanlığına gönderdiği talimatla askerler seçim günü hazır kıta bekletilecek.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderdiği yazıyla askerlerin seçim günü hazır kıta bekletilmesini istedi.

Bugüne kadar hiçbir seçimde uygulanmayan askerlerin birliklerde seçim günü hazır kıta bekletilmesi uygulaması ile "sandık güvenliği" adı altında HÜDA PAR'ın paramiliter güç olarak kullanılması, AKP-MHP iktidarının seçim sonuçlarını tanımayacağına işaret ediyor.

İçişleri Bakanlığı'nın Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderdiği yazıda şu ifadeler yer aldı:
"1) Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalması durumunda ise 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılmasına karar verilmiş ve alınacak tedbirleri içeren 'Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri Güvenlik Tedbirleri' konulu yazı birliklere gönderilmiştir.
2) Seçim güvenliğine yönelik daha önceki seçimlerde meydana gelen olaylar da gözönüne alınarak;
    a) Özellikle oy kullanma günü ve sonrasında meydana gelecek muhtemel protesto eylemleri ve kutlama etkinliklerinde karşıt siyasi görüşe sahip grupların karşılaşması neticesinde meydana gelebilecek olayları önlemek,
    b) Kamu binalarının, siyasi parti il, ilçe, belde teşkilatları ile seçim büroları ile YSK il ve ilçe kurullarının, oy torbalarının muhafaza edilmesi, seçim güvenliğini en üst seviyede sağlamak ve olası saldırılara karşı anlık müdahale etmek,
    c) Seçimlerin huzur ve güvenli şekilde gerçekleşmesi ve seçmen iradesinin sandığa sağlıklı bir şekilde yansımasını sağlamak amacıyla, birliklerde hazır kıt'a görevlendirilecektir. "Tüm personelin seçimlerde görevli olup olmamasına bakılmaksızın ve bölge ayrımı yapılmaksızın oy kullandıktan sonra evlerine gitmemeleri, birliklerine dönerek ikinci bir emre kadar hazır olarak beklemeleri, birliklerinden ayrılmamaları ayrıca sandık başında görevli personelin de seçimin bitimine müteakip yine birliklerine dönmeleri ve hazır kıta olarak beklemeleri emredilmiştir."

Yazıda, "Tüm personelin seçimlerde görevli olup olmamasına bakılmaksızın ve bölge ayrımı yapılmaksızın oy kullandıktan sonra evlerine gitmemeleri, birliklerine dönerek ikinci bir emre kadar hazır olarak beklemeleri, birliklerinden ayrılmamaları ayrıca sandık başında görevli personelin de seçimin bitimine müteakip yine birliklerine dönmeleri ve hazır kıta olarak beklemeleri" talimatına yer verildi.

Daha önceki pek çok seçimde oyların yakılması, çalınması, sandıkların kaçırılması, sandık görevlileri ve müşahitlerin tehdit edilmesi uygulamalarının HÜDA PAR ve ordu eliyle bir üst seviyeye çıkarılacağına işaret eden uygulama, halkın güvenliği sorununu gündeme getirdi.

Seçim günü silahlı bir güç olarak jandarmanın ve paramiliter güç olarak HÜDA PAR'ın sahaya sürülmesine karşı, Birleşik Mücadele Güçleri ve devrimci sosyalistler halka faşizme karşı antifaşist halk komiteleri kurma çağrısında bulunmuştu.