30 Eylül 2024 Pazartesi

Asker ateşiyle ölen gencin ailesi adalet istiyor

Van'da asker ateşi sonucu vurulan Erhan Görür'ün ailesi, İHD'ye başvurdu. Anne Sıdıka Görür, başvurusunda, oğlunun askerler tarafından vurulduğunu söyledi.

Van'ın Başkale ilçesinin Kaşkol Mahallesi'nde askerler tarafından açılan ateş sonucu ölen Erhan Görür'ün ailesi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'nden hukuki yardım talebinde bulundu. 

Ailenin yazılı olarak anlattığı başvuruda, Erhan Görür'ün askerler tarafından bulunduğu belirtilerek, "Erhan'ın cansız bedeni yerde, iki asker başında durmuş şekilde görülüyor" denildi. Görgü tanıkları da yaşananları anlattı.

AİLE ADALET İSTİYOR
Gazete Duvar'ın haberine göre anne Sıdıka Görür, İHD Van Şubesine yaptığı başvuruda olayı şöyle anlattı: "Erhan ve arkadaşları gece 11.00 sularında köyün 400 metre uzağında kaçak sigara almak için gitmişti. Gece saat 01.00 sularında silah sesleri duyuldu. Erhan yaralıyken Yaşar'ı arayarak, vurulduğunu söylüyor. Daha sonra köylülerin ve ailelerin haberi oluyor. Daha sonra muhtar duyuyor ve olayın olduğu yere gidiyor. Yaralı olan Saim ve Yılmaz'ı görüyor. Askerlere Erhan'ı soruyor. Askerler, kaçtığını söylüyor. Daha sonra Erhan'ın cansız bedeni yerde iki asker başında durmuş şekilde görülüyor. Muhtar Erhan'ın cansız bedenini kendi arabasıyla köye getiriyor. Erhan'ın vücudunda isabet eden 4 kurşun tespit edildi."

Görür, 14 Haziran'da Tuşba ilçesinin İskele Mahallesi mezarlığına defnedilirken, Yaralanan Saim Yılmaz'ın tedavisi ise yoğun bakımda sürüyor.

TANIKLAR YAŞANANLARI ANLATTI
İran sınırında bulunan mahallede yaşayan ve can güvenliğinden dolayı isimlerinin gizli tutulmasını isteyen olaya tanık olan köylüler Mezopotamya Ajansı'na konuştu.

Erhan Görür ve Saim Yılmaz'ın bölgede bulunan mahallelerde yaşayan birkaç kişiyle birlikte, 13 Haziran akşamı saat 23.00 civarı, İran'da sınır ticareti yapan gruplar tarafından getirilerek sınıra bırakılan sigara paketlerini almak için Kaşkol ile Gelenler mahalleleri arasında bulunan sınıra gittiğini söyleyen köylüler, gece saat 01.00 civarında Yılmaz'ın Kaşkol Mahallesi muhtarını arayarak, kendilerine askerlerce ateş açıldığını ve yaralandığını belirttiğini aktardı.

Olayı duyar duymaz bölgeye gittiklerin dile getiren köylüler, Böğrüpek ile Kaşkol mahalleleri arasında Yılmaz'ı ağır yaralı olarak bulduklarını ve ilk etapta Görür'ün ise kayıp olduğunu belirtti.

Ağır yaralı Yılmaz'ın yanında askerlerin beklediğini anlatan köylüler, Görür'ü sorduklarında askerlerin, "biri kaçtı" diyerek cevap verdiğini söyledi. Yerde yaralı yatan Yılmaz'ın, "Benden 200 metre ilerde" demesi üzerine bölgede Erhan Görür'ü aramaya başladıklarını belirten tanıklar, karanlıkta buldukları Görür'ün cansız bedeninin başında bekleyen iki askerin kendilerini görünce koşarak bölgeden uzaklaştığını kaydetti.

Görür'ün karnına iki, sırt ve ayağına birer kurşun isabet ettiğini belirten tanıklar, cenazeyi alarak Başkale Devlet Hastanesi'ne götürdüklerini söyledi.

Yaralanan Yılmaz'ı hastaneye götürmeye çalıştıklarını ancak askerlerin izin vermediğini, bunun üzerine askerlerle tartıştıklarını da aktaran köylüler, Yılmaz'ı mahalleye getirdikten sonra çağrılan ambulansla hastaneye kaldırdıklarını dile getirdi.