25 Eylül 2024 Çarşamba

'Aşı oranlarının düşmesi, yeni salgınlara yol açacak'

İstanbul Tabip Odası, aşı karşıtlığına tepki gösterdi, "Yaşananlar çocukların yaşam hakkının ihlalidir" dedi.

İstanbul Tabip Odası, aşı karşıtlığına ilişkin açıklama yaptı, "Bu halk sağlığı sorunudur" dedi. 

Açılamada, ülkemizde bulaşıcı hastalıklardan korunmada çok önemli olan aşı konusundaki tartışmaların, sağlıkta gerici akımlara ilave olarak, her görüşten hekim ve hekim dışı çevrelerin kafa karıştırıcı yayınları nedeniyle bir halk sağlığı sorunu olma potansiyeline erişildiğine dikkat çekildi.

"Aşı karşıtlarının iddialarını gözden geçirdiğimizde ilk olarak aşıların faydalı olmadığı görüşünün savunulduğunu görüyoruz" denilen açıklama şöyle devam etti: "Çiçek gibi milyonların ölümüne yol açmış bir hastalığın çiçek aşısı uygulamasından sonra tamamen yok edilmesini nasıl izah edebilirsiniz? Bugün ölümcül seyredebilen kızamık, boğmaca, kuşpalazı (difteri), tetanoz, çocuk felci (polio) gibi hastalıkların en azından aşı programlarını tam uygulayan ülkelerde hiç görülmemesini nasıl açıklarsınız? Bu görüşün taraf bulmasında kendi kuşaklarında tam aşı uygulanan genç ebeveynlerin bu hastalıkları yaşamamış ve sonuçlarını görmemiş olmalarının rolü vardır."

Çocukları kötü yönde etkileyebilecek onlarca soruna işaret edilen açıklamada, şunlara dikkat çekildi: "Aşı oranlarının düşmesi sonucu yeniden salgınlara yol açacak enfeksiyon hastalıkları, çocuklarını aşılatmak isteyen ama henüz aşı zamanı gelmemiş bebeklerin de hastalanmalarına ve ölmelerine de yol açabilecektir, bu kuşkusuz çocukların yaşam hakkının ihlalidir.

"Sağlığın bir hak olmaktan çıkartılarak ticarileşmesi, tedavi hizmetlerinin tekelleşmesi, devletin sağlık alanından çekilmesi, aşı karşıtlığı, alternatif bilim dışı yöntemlerin arkasındaki ticari pazar bu tür ön yargıların ve güvensizliklerin yaygınlaşmasına neden olmaktadır. TTB ve tabip odaları sağlığın sadece tedavi edici hizmetlerden ibaret olmadığını, toplumun yaşadığı ekonomik zorlukların, açlığın, kontrolsüz göçlerin, çalışma koşulları, fiziksel çevre ve savaşların, eğitimsizliğin sağlığın toplumsal belirleyicileri olduğunu yıllardır söylemekte ve koşulların düzeltilmesi için mücadele etmektedir. Bu amaçla; sağlık ticarileştirilmesi politikalarına son verilmeli, kar amacı olmayan ilaç ve aşı üretimine geçilmeli, herkese eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti hedefiyle sosyal devlet anlayışına geri dönülmelidir."