20 Eylül 2024 Cuma

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na duyurulur: Alım gücü yarı yarıya düştü

Önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücrette yapılacak artış için görüşmeler sürerken enflasyon, büyüme ve işsizlik rakamları alarm vermeye devam ediyor. DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, hazırladığı raporla asgari ücretin temel ihtiyaç maddeleri karşısında nasıl değer kaybettiğini ortaya koydu. Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından yapılan araştırmaya göre asgari ücret 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da reel olarak gerilerken gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar, kimi temel harcama kalemleri için asgari ücret alım gücünü yarı yarıya kaybettirdi. Asgari ücretin temel gıda harcamalarının çoğunda alım gücünü ciddi oranda kaybettiği vurgulanan Asgari Ücretle Alım Gücü Dönem Raporu'nda Türkiye İstatistik Kurumu ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verileri değerlendirildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Merkezi'nin yayınladığı rapora göre, 2016 yılının kasım ayı ile 2018 yılının kasım ayı karşılaştırıldığında asgari ücretlinin alım gücünü 389 üründen 334 karşısında kaybettiği görülüyor. Bu oran 100 ürünün 86’sında kayıp yaşandığını gösteriyor. Asgari ücretlinin alım gücü kaybı kimi temel harcama kalemlerinde ciddi boyutlara varırken alım gücü kaybı yaşanan ürünlerin başında soğan geliyor. 2016 kasım ayı ile karşılaştırıldığında Kasım 2018 için asgari ücretlinin alım gücü kaybı soğanda yüzde 62 olurken asgari ücretli, geliri ile iki yıl önce alabildiği soğanın ancak yüzde 38’ini alabiliyor. Aynı dönem için patatesteki alım gücü kaybı da yüzde 52 ile dikkat çekiyor. Domates için alım gücü kaybı yüzde 42, yumurta ve süt için yüzde 28, elma için yüzde 25, kuru fasulye için yüzde 15 ve pirinç için yüzde 19 olarak gerçekleşti.

Bunun yanında asgari ücret, gıda ürünleri haricinde kimi ürünlerde de ciddi kayıplar yaşadı. Asgari ücretlinin yüksek düzeyde alım gücü kaybı yaşadığı ürünlerin bazıları için kayıp oranları fırında yüzde 38, okul defterinde yüzde 36, kalemde yüzde 35, masada yüzde 34, kömürde yüzde 32, buzdolabında yüzde 31, televizyonda yüzde 28, halıda yüzde 26, doğum ücretinde yüzde 23, suda yüzde 18 düzeyinde gerçekleşti.

ASGARİ ÜCRET NET 2800 TL OLMALIDIR

Asgari ücretin en az 2800 TL olması gerektiğinin altını çizen Birleşik Metal-İş, 2019 asgari ücretine ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:

-Asgari ücret geçim ücret olmalıdır.

-Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.

-Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.

-Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, Asgari Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli ve uyuşmazlık durumunda toplu eylem hakkını da içermelidir.

-İşçi ve kamu emekçileri için tek asgari ücret saptanmalıdır.

-Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

-Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.