23 Eylül 2024 Pazartesi

'Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir geçimi sağlamalıdır'

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş, 2021 asgari ücrete ilişkin İstanbul, Adana, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Antep, Ankara, Samsun, İzmit'te açıklamalar yaptı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını yaparak 2021 yılı için asgari ücretini net 2825 olarak açıkladı. DİSK, Türk-İş ve Hak-İş Konfederasyonları ise hükümetin öne sürdüğü oranı eleştirerek "Asgari ücret insan onuruna yaraşır bir geçimi sağlamalıdır" dedi.

ANKARA
Ülke genelinde eş zamanlı basın açıklaması yapan DİSK, Türk-İş ve Hak-İş Konfederasyonları, "insan onuruna yaraşır bir asgari ücret" talebinde bulundu. DİSK Ankara Bölge Temsilciliği önünde yapılan açıklamayı Dev-Maden Sen Başkanı Tayfun görgün okudu.

Görgün, "İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebidir" dedi.

İşçilere aileleriyle birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınmasının Covid-19 salgını döneminde daha da önem kazandığını kaydeden Görgün, "Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Pazarlık konusu edilmemelidir" diye belirtti.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, İstasyon Caddesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Türk-İş 7. Bölge Başkanı Bahri Zülküf, işçilerin insanca yaşam düzeyi dikkate alınarak bir asgari ücret talebinde bulunduklarını belirterek asgari ücretin pazarlık konusu olmaması gerektiğini söyledi. Zülküf, "Üç işçi konfederasyonu, 4 Aralık 2020 günü ortaklaştırdıkları 'insan onuruna yaraşır bir asgari ücret' belirlenmesi talebinin arkasında durmaktadır. Çalışanların kabul edeceği, işçilerin mutlu olacağı bir asgari ücret ancak bu şekilde mümkün olacaktır" dedi.

ADANA
Adana'da insanca yaşayacak asgari ücret talebi ile ilgili üç konfederasyon da merkezlerinin belirlediği ortak basın metnini okudu. Aynı amaçla basın açıklaması yapılmasına rağmen konfederasyonlar eylemleri birleştiremedi. Eylemler, şehir merkezinde yaklaşık 300 metre mesafeyle 3 farklı noktada yapıldı. DİSK Heykelli Park'a, Hak-İş Adana binasında, Türk-İş de Bölge Temsilciliği önünde toplandı.

Açıklamalarda öne çıkan ortak nokta ise işçilerin olmadığı, sendika yöneticilerinden oluşan eylemler olması oldu. Türk-İş eylemi sadece konfederasyon üyesi sendikaların başkanları ve yöneticileri ile gerçekleştirildi. Hak-İş'in açıklamasına şube başkanları ve bazı işyeri baş temsilcileri katıldı. DİSK'in açıklamasına da sendika yöneticileri ile temsilciler katıldı.

İZMİR 
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Konak ilçesinde bulunan eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Açıklamada sık sık "Hükümet istifa" ve "AKP zammını al başına çal" sloganları atıldı. DİSK Ege bölge Temsilcisi Memiş Sarı, emekçilerin, bu asgari ücreti reva görenlerden sandıkta hesap soracağını belirterek, şunları söyledi: "Emekliler, işsizler, kadınlar ve işçiler olarak hesap soracağız. Asgari ücretle bizim yaşamlarımızı açlık sefalet yoksulluğa ittikleri için hesap soracağız. Korkuyorlar bizden korkuyorlar sokaklardan. Asgari ücreti düşük tutmalarının sebebi Çalışma Bakanının almış olduğu eğitimdir. Aldığı eğitim çoklu yoksullaştırma programı. Yani Türkiye’de bütün insanları yoksulluk içinde bir programa dahil ederek çoklu yoksullaştırma programını hayata asgari ücretle geçirmeye çalışıyorlar. Biz bu yapılanları unutmayacağız ve sandıkta hesap soracağız."

KOCAELİ
Kocaeli'de konfederasyonların ortak açıklaması İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda düzenlenen eylemde okundu. Açıklamaya sendika üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Eylemde "Asgari yaşamak istemiyoruz" ve "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de düzenlenen eylemde DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, açıklanan 2 bin 825 liralık asgari ücretin sefalet ücreti olduğunu, bu ücretin insan onuruna yaraşır bir yaşamı sağlayamayacağını söyledi.

Asgari ücretin vergiden muaf, insanca yaşanacak bir asgari ücret olması için mücadele ettiklerini vurgulayan Ayaz, hükümet ve patronların temsilcileriyle belirlenen bu ücreti kabul etmeyeceklerini ve mücadeleden geri durmayacaklarını söyledi.

SAMSUN
Samsun'da Süleymaniye Geçidinde biri araya gelen Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'e bağlı sendikalar basın açıklaması yaptı.

Sendikalar asgari ücretin taleplerinin altında belirlenmesine tepki gösterdi. Türk-İş Bölge Temsilcisi Yol-İş Şube Başkanı Şaban Çılgın yaptığı açıklamada, işçilerin aileleri için insana yaraşır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesini milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebi olarak açıkladıklarını belirterek, "Ancak bugün açıklanan asgari ücret bu talebi karşılamıyor. İşçilere aileleri ile birlikte yeterli yaşam şartlarını sağlayacak bir ücretin güvence altına alınması Kovid-19 salgını döneminde daha da önem kazanmıştır. Asgari ücret işçilerin aileleri ile birlikte geçimini sağlayacak ücrettir, pazarlık konusu edilmemelidir. Ulusal ve uluslararası sözleşmelerde de buna dikkat çekilmektedir" dedi.