30 Eylül 2024 Pazartesi

Asbestli geminin Aliağa'ya gelişi durdurulmadı

Asbest ve çok sayıda zehirli madde bulunan Sao Paulo gemisinin Türkiye'ye gelişinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından durdurulduğu haberinin yalan olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın 9 Ağustos tarihinde Brezilyalı yetkililere gönderdiği yazıda, geminin durdurulması talebi yer almazken sadece yeniden Tehlikeli Madde Envanter Raporu hazırlatılmasını istendi. EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Arif Ali Cangı, "Sao Paulo'nun gelişinin durdurulduğu" haberlerinin yanlış olduğunu açıkladı.

Asbest yüklü Sao Paulo gemisinin sökülmek için İzmir'in Aliağa ilçesine gelişinin durdurulduğu haberinin gerçek olmadığı ortaya çıktı.

EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Arif Ali Cangı, Sao Paulo'nun gelişine izin veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının geminin gelişini durdurduğu yönündeki haberlerin, bakanlığın Brezilya'ya yazdığı yazının yanlış yorumundan ortaya çıktığını söyledi.

Geminin Aliağa'ya doğru gelişinin devam ettiği ortaya çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Brezilya Yüksek Mahkemesinin ihtiyati tedbir kararı almasının ardından 9 Ağustos günü Brezilyalı yetkililere bir yazı gönderdi. Doğacak sorumluluktan kurtulma ve zehirli gemiye ilişkin gelişen tepkileri engelleme amacıyla gönderilen yazıda, geminin Tehlikeli Madde Envanter Raporunun Türkiye'ye gelmeden önce Brezilya karasularındayken yeniden yapılması istendi.

Çevre Bakanlığı yazısında, "AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü formatına uygun olarak hazırlanacak Tehlikeli Madde Envanter Raporunda asbest ve diğer tehlikeli maddelerin bulunduğu yerler gemi planı üzerinde gösterilmeli ve numune alınan yerlerin fotoğrafları bulunmalıdır" denildi.

Bakanlık ayrıca, Brezilya Yüksek Mahkemesi kararına ait bilgi ve belgelerin de gönderilmesini talep etti.

Geminin Aliağa'ya gelişinin durdurulması talebi ya da kararının olmadığı yazının ardından Sao Paula'nın rotasını değiştirmediği ve Aliağa'ya doğru gelişini sürdürdüğü öğrenildi.