30 Eylül 2024 Pazartesi

Asbest yüklü gemi söküm için Aliağa'ya getiriliyor

Brezilya'dan gelen Sao Paulo isimli nükleer uçak gemisi söküm işlemi için Aliağa'ya getirilirken, binlerce ton asbest bulunduran gemiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay verildiği ortaya çıktı. Uzmanlar ise asbestin insan sağlığına zararlarına dikkat çekerek, söküm işleminin iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Brezilya donanmasına ait Nea Sao Paulo isimli nükleer uçak gemisi, söküm işlemi için Türkiye'ye getiriliyor. Geminin Aliağa'da sökülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs'ta onay verdiği ortaya çıkarken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Gelen gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var" diyerek asbestli geminin Aliağa'da sökülmesini meşrulaştırmaya çalıştı.

Türk TORAKS Derneği Mesleksel Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu sekreteri Dr. Abdulsamet Sandal, Evrensel'de yer alan habere göre havaya saçılan asbest liflerinin solunmasının dahi hastalıklara neden olduğunu belirtti. Asbestin akciğer, kalp zarı, karın zarı, gırtlak, yumurtalıklar gibi pek çok organda kansere neden olabileceğine işaret eden Sandal, asbest kullanımının Türkiye'de 2010 yılından beri yasak olduğunu hatırlattı.

Türk TORAKS Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram, "Ne yazık ki geçmişte kullanılan asbestli malzemelerin söküm, bakım, onarım işleriyle mesleksel ve çevresel asbest maruziyeti devam etmektedir. Gemilerde yalıtım gerektiren her alanda asbest kullanılmıştır. Gemilerin geri dönüştürülmesi ve tersanelerdeki bakım ve onarım işleri sırasında açığa çıkabilecek asbest, çalışanlarda mesleksel maruziyete yol açmaktadır" ifadelerini kullandı.

Endüstrileşmiş batı ülkelerinde gemi söküm sektörünün sağlık gerekçeleriyle kaldırıldığını dile getiren Bayram, eski gemilerin sökümünün ise ağırlıklı olarak ekonomik gücü zayıf ülkelerde yapıldığını belirtti.

İzmir Aliağa'da sökümü devam eden "Gökhan Han" isimli gemiden alınan numunelerde de asbest lifleri tespit edildiğini hatırlatan Bayram, şöyle devam etti: "Dernek olarak geçmişte de örnekleri yaşanmış olan bu durumu son derece kaygı verici bulmaktayız. Ülke olarak tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmeler, ülkemizde yürürlükte olan kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri ile bilimsel literatürün gerektirdiği şekilde yetkili mercileri, ilgili bölgedeki gemi söküm işletmelerinde yürütülen faaliyetleri, iş sağlığı ve güvenliği ile toplum sağlığı açısından denetime tabi tutmaya çağırıyoruz."