1 Ekim 2024 Salı

Artuklu Belediyesi'ndeki usulsüzlüklerin araştırılması için önerge

HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay, Artuklu Belediyesi'nde gerçekleşen usulsüzlüklerin araştırılması amacıyla Meclis'e önerge verdi.

HDP Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, Mardin Artuklu Belediyesi'nde gerçekleşen usulsüzlüklerin araştırılması, kamu kaynaklarının nereye hangi amaçla aktarıldığı, ilgili usulsüzlüklerin sorumlularının açığa çıkarılması ve kamu yararı yönünde hangi tedbirlerin alınacağının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için Meclis'e önerge verdi.

Önergesinin gerekçesinde "Mardin Artuklu Belediyesi'nin hazırladığı 2019-2020 faaliyet raporunda, yapılmamış yolların yapılmış gibi gösterildiği, belediyenin kendi sorumluluk alanına giren bölgeler yerine kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanına giren bölgelerde çalışmalar yürüttüğü ortaya çıkmış, belediye bütçesinin önemli bir bölümünün, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) kentteki binası, askeri kışla, büyükşehir belediyesi bölgesinde bulunan korucu kulübeleri, valiliğin sorumluluk alanında olan kimi kurumlar ile kamu ve özel bankalara harcandığı görülmüştür. Söz konusu kurumların kendi bütçeleri olmasına rağmen belediye bütçesinden yapılan harcamalarla belediyenin zarara uğratıldığı açığa çıkarken, ayrıca milyonlarca TL değerinde yapılan çalışmaların da denetimlerinin yapılmaması nedeniyle kısa süre içinde kullanılamaz hale geldiği tespit edilmiştir. Birçok mahallede yapılan yol çalışmalarına rağmen yol yapıldığı belirtilen bölgelerdeki yolların kısa süre içinde eski haline gelmesi nedeniyle kamu zararının oluştuğu faaliyet raporu ve denetim raporlarına yansımıştır" denildi.

Belediyenin 75 milyonluk gelirine karşılık 74 milyon TL gider gösterildiği raporun, hazırlanan stratejik planı da kapsamadığı, Meclis üyelerinin aktarımlarına göre Artuklu Belediyesi'nin sorumluluk alanında 64 kırsal mahalle bulunmakta ancak yerinde yaptıkları incelemede tek bir mahallede dahi çalışma olmadığını vurgulandığına dikkat çekilen önergede, şu ifadelere yer verildi:
"Buna rağmen raporda çalışmaların yapılmış gibi gösterildiği ifade edilmiştir. Rapora göre bir mahallede 23 bin 500 metrekare asfalt çalışması gösterildiği ancak yerinde inceledikleri zaman 500 metrekarelik bir çalışma dahi tespit edemedikleri kaydedilmiştir.

"Ayrıca yapılan ihalelerin özel firmalara paket yapılıp verildiği ve bu firmalarla perde arkasında pazarlıklar yapıldığı iddialar arasındadır.

"Belediyeler yolsuzluk ve rant sağlama alanı haline dönüştürülmüş durumdadır. Artuklu Belediyesi'nde bütçenin halka değil de kendi bütçeleri olmasına rağmen devlet kurumlarına harcanmış olması, yapılmamış hizmetin yapılmış gibi gösterilmesi, ihalelerin yandaş firmalara verilmesi, söz konusu bu usulsüzlüklerin soruşturma/kovuşturma süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, kamu kaynaklarının nereye hangi amaçla aktarıldığı, ilgili usulsüzlüklerin sorumlularının açığa çıkarılması ve kamu yararı yönünde hangi tedbirlerin alınacağının belirlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonunun kurulması elzemdir."